LAJMI I FUNDIT:

Nga vaksinat dhe modifikimi i gjeneve te trajtimi i malaries – inovacionet më të rëndësishme mjekësore gjatë vitit 2021

Nga vaksinat dhe modifikimi i gjeneve te trajtimi i malaries – inovacionet më të rëndësishme mjekësore gjatë vitit 2021

Viti 2021 ka qenë vit me plot tregime rreth shëndetit publik dhe kujdesit shëndetësor.

Reklama

Në mars të vitit 2022, do të bëhen dy vite të plota me pandeminë COVID-19, e cila ka riorientuar mënyrën se si i qasemi jetës sonë dhe botës përreth nesh, si dhe marrëdhëniet tona me kujdesin shëndetësor.

Me pandeminë ende prezente, viti i kaluar ishte gjithashtu ai që shënoi një sërë risish shëndetësore – të mëdha dhe të vogla – duke përfshirë aplikimin e teknologjisë së redaktimit të gjeneve CRISPR, miratimin nga Organizata Botërore e Shëndetësisë për vaksinën e parë të malaries dhe qasje të reja në kardiologji.

Ekspertët tregojnë për një sërë disiplinash mjekësore, shëndetin publik dhe flasin rreth asaj se cilat ishin disa nga risitë përcaktuese, në aspektin shëndetësor gjatë vitit 2021. Jo vetëm që të gjithë hedhin në qendër të vëmendjes një vit inovacioni, por gjithashtu tregojnë se çfarë mund të presim më shumë në të ardhmen.

Rritja e vaksinave të mRNA

Një retrospektivë mbi ndikimin madhor që ka bërë në shoqëri inovacioni shëndetësor nuk mund të bëhet pa prekur vaksinat mRNA. Disa nga vaksinat e anti-COVID që po shpërndahen aktualisht (Pfizer-BioNTech dhe Moderna), janë zhvilluar si rezultat i një procesi të modifikimit të gjeneve që modifikon ARN-në (mRNA) për të shkaktuar një përgjigje imune në trup.

Lior Brimberg, një asistent profesor në Institutin e Mjekësisë Molekulare në Institutin Feinstein për Kërkime Mjekësore në Manhasset, New York, tha për Healthline se “vaksinat e bazuara në mRNA që u jepen miliona njerëzve për të luftuar coronavirusin kanë ndryshuar tregimin, jo vetëm për trajtimin e pandemisë COVID-19, por edhe për viruset e ardhshme”.

.

Në fakt, ka prova të vazhdueshme për të vlerësuar efikasitetin e vaksinave të mundshme kundër gripit dhe HIV të bazuara në mRNA. “Kjo teknologji do të lejojë zhvillimin e shpejtë dhe më efikas të vaksinave kundër viruseve të reja dhe aktuale”, shtoi Brimberg.

Eric H. Chang, një tjetër profesor asistent në Mjekësinë Bioelektronike në Institutin Feinstein për Kërkime Mjekësore, u bëri jehonë këtyre pikave. Ai tha për Healthline se ndërsa teknologjia e vaksinës mRNA mund të dukej si një titull i vitit 2020, por “rritja e prodhimit të vaksinave dhe mundësia për modifikime specifike të varianteve është vërtet unike”.

Chang shtoi se zhvillimi i “testeve të shpejta të COVID-19 në shtëpi” më efektive që kanë “saktësi shumë të lartë” janë një pikë kthese në luftën e vazhdueshme kundër pandemisë. “Ato i mundësojnë qytetarit të zakonshëm të dijë shpejt nëse janë pozitivë dhe të ndryshojnë sjelljen e tyre pa pasur nevojë të shkojnë në një klinikë apo laborator”, tha Chang.

Zhvillime të reja me modifikimin e gjeneve

Në tetor 2020, Emmanuelle Charpentier dhe Jennifer A. Doudna bënë histori duke fituar çmimin Nobel në kimi për zhvillimin e tyre historik të teknologjisë së modifikimit të gjeneve, CRISPR/Cas9. Për të zbërthyer atë që është kjo në terma të thjeshtë, mendoni për atë si gërshërë gjenetike – enzima që presin pjesë të ADN-së dhe i kthejnë ato në funksionin e tyre normal.

Kjo teknologji gjenetike nga Charpentier dhe Doudna mund të këputë në mënyrë strategjike çdo lloj molekule të ADN-së në një vend të caktuar. Vitin e kaluar, lajmërimi i teknologjisë CRISPR nënvizoi horizonte të reja në luftimin e një sërë sëmundjesh në një mënyrë të re. Tani, ekspertët thonë se ne po e shohim atë premtim teorik në kohë reale.

“Këtë vit u tregua për herë të parë që kjo teknologji mund të përdoret te njerëzit. Një ilaç i bazuar në CRISPR u injektua në gjakun e njerëzve të lindur me një sëmundje të quajtur amiloidoza transtiretinike që shkakton sëmundje fatale dhe tregoi se uli ndjeshëm prodhimin e proteinave toksike nga mëlçitë e tyre”, shpjegoi Brimberg. “Ky është një moment historik në barnat e bazuara në mRNA”.

Dr. Donald Lloyd-Jones, presidenti i Shoqatës Amerikane të Zemrës, tha për Healthline se ky aplikim i modifikimit të gjeneve ka implikime të mëdha për shëndetin e zemrës. Lloyd-Jones shpjegoi se disa njerëz kanë një gjen që lehtëson prodhimin e shumë proteinave toksike që ndërtohet në muskulin e zemrës me kalimin e kohës. Ai tha se kjo “e bën zemrën të bëhet shumë e trashë dhe bëhet e vështirë për të pompuar me efikasitet”. Njerëzit më pas mund të përjetojnë dështim të zemrës.

Teknologjia CRISPR/Cas9 ishte në gjendje të synonte këtë defekt gjenetik për ta bërë atë të ndalonte prodhimin e tepërt të proteinave, “duke treguar reduktime dramatike në nivelet e gjakut të prodhimit të asaj proteine ​​deri në 90 për qind në gjak, kështu që do të vazhdojnë të ndërtohen në muskulin e zemrës”, tha Lloyd-Jones.

“Ky demonstrim i veçantë i kësaj teknologjie në këtë sëmundje tregon se ne mund të bëjmë që një person i vërtetë i gjallë të marrë në të vërtetë këtë teknologji për të modifikuar gjenin dhe për të ndaluar mëlçinë e tyre të prodhojë aq shumë nga ajo proteinë e keqe që po shkakton dështimin e zemrës së tyre”, tha ai. “Është vërtet interesante dhe mendoj se një demonstrim i rëndësishëm që, kur të arrihet në një nivel të shkallëzuar, mund të ndryshojë me të vërtetë rrjedhën e një sëmundjeje në mënyrë të njëtrajtshme fatale”.

Lloyd-Jones tha se është e jashtëzakonshme të shikosh ndryshimin që ka bërë gjatë një viti kur bëhet fjalë për këtë teknologji dhe aplikimin e saj në botën reale. “Ka qenë premtuese, por tani po shohim zbatimin aktual të saj”, tha ai.

Përtej këtyre shembujve, Lloyd-Jones vuri në dukje se modifikmi i gjeneve mund të përdoret në kushte më të zakonshme. Për shembull, ai vuri në dukje se si mund të funksionojë me njerëzit që kanë hiperkolesterolemi familjare, një çrregullim gjenetik në një gjen që do të thotë se ata kanë vështirësi me “pastrimin e kolesterolit nga gjaku i tyre sepse nuk krijojnë receptorin e nevojshëm për të pastruar atë kolesterol”.

“Proteina e duhur nuk funksionon për të pastruar kolesterolin nga gjaku i tyre, por çka nëse ne mund t’u japim atyre mundësinë për të bërë proteinën e duhur dhe ata receptorë mund të funksionojnë përsëri?”, tha Lloyd-Jones. “Këta janë njerëz që kanë infarkt në adoleshencë dhe në të 20-at e tyre. Nëse do të mund ta riparonim atë gjen dhe t’ua kthenim atyre, atëherë kjo nuk është një gjë e vetme. Ju u ktheni atyre qelizën e tyre me një gjen normal në shumë raste. Ju atëherë keni një mundësi për të zgjatur jetën e këtyre njerëzve jashtëzakonisht”, tha ai.

Në thelb, zbulimi fitues i çmimit Nobel i vitit 2020 tani po përdoret në një mënyrë që tregon premtime jo vetëm për trajtimin e sëmundjeve të rralla, por për trajtimin e problemeve më të zakonshme në linjë.

Rëndësia e një vaksine kundër malaries

Në tetor 2021, zyrtarët e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), kishin miratuar zyrtarisht përdorimin e gjerë të vaksinës së malaries RTS,S/AS01 (RTS,S) për fëmijët në Afrikën Sub-Sahariane si dhe zona të tjera me transmetim të lartë të parazitit Plasmodium falciparum që shkakton malarinë.

Në atë kohë, zyrtarët e OBSH-së thanë se ky rekomandim ishte për shkak të rezultateve të një programi pilot në vazhdim që është përdorur në mesin e 800 mijë fëmijëve që nga viti 2019 në Gana, Kenia dhe Malavi.

“Ky është një moment historik. Vaksina e shumëpritur e malaries për fëmijët është një përparim për shkencën, shëndetin e fëmijëve dhe kontrollin e malaries”, tha Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, drejtori i përgjithshëm i OBSH-së. “Përdorimi i kësaj vaksine në krye të mjeteve ekzistuese për të parandaluar malarien mund të shpëtojë dhjetëra mijëra jetë të rinjve çdo vit”.

“Malaria vret rreth gjysmë milioni njerëz çdo vit, gati gjysma e tyre janë fëmijë nën moshën pesë vjeçare. Vaksina e re, e bërë nga GlaxoSmithKline dhe e miratuar nga OBSH, do të ndihmojë në parandalimin e shumë prej atyre rasteve”, shpjegoi Brimberg.

Kur u pyet për të vënë në kontekst rëndësinë mjekësore dhe të shëndetit publik të kësaj vaksine, Philip Welkhoff , drejtor për malarien në Fondacionin Bill & Melinda Gates, tha për Healthline se kjo nuk është vetëm vaksina e parë e malaries, por është edhe vaksina e parë “që synon një parazit”. Ai e quajti atë “një moment historik në zhvillimin e vaksinave, risi shkencore për malarien dhe potencial për partneritete afatgjata publiko-private”.

Ky zbulim nuk ndodhi pa pritur. Welkhoff tha se bazohet në një sërë inovacionesh efektive që, kur përdoren së bashku, kanë qenë instrumentale në arritjen e përparimit kundër kësaj sëmundjeje vdekjeprurëse, por të parandalueshme dhe të trajtueshme.

Teknologjia për ta bërë më të lehtë mjekësinë

Chang përmendi disa shembuj të teknologjisë – jashtë redaktimit të gjeneve – që kanë bërë hapa përpara në thjeshtimin e disa problemeve të zakonshme në kujdesin shëndetësor. Një shembull janë stimuluesit e ritmit të aktivizuar me Bluetooth, për të cilët ai tha “lejojnë komunikim të shpejtë dhe të shpeshtë midis një pajisjeje të vendosur në trup dhe mjekë”.

Për më tepër, ai përmendi një teknologji tjetër të zakonshme që u bë veçanërisht e popullarizuar gjatë kulmit të karantinimeve të coronavirusit: telemjekësia.

“Telemjekësia në shkallë të gjerë, e cila duhej të shpërndahej për shkak të pandemisë, por përmirësimet në cilësi dhe akses këtë vit ishin domethënëse”, shtoi Chang. Përtej teknologjisë së stimuluesit kardiak të teknologjisë së lartë dhe aplikimit gjithnjë e më të normalizuar të telemjekësisë si pjesë e jetës sonë të përditshme, Chang theksoi mësimin e makinerive të mundësuar nga inteligjenca artificiale (AI).

“Mësimi i makinerisë në patologjinë digjitale është me ndikim sepse ne tani mund të shfrytëzojmë analitikën e bazuar në AI për të diagnostikuar biopsi të indeve për zbulimin e hershëm të sëmundjes”, tha Chang.

Përparime të reja në kardiologji

Lloyd-Jones tha se “një nga gjërat e mira” në lidhje me punën në hapësirën e shëndetit kardiovaskular është fakti se “ka kaq shumë kërkime që po ndodhin gjatë gjithë kohës që me të vërtetë e çon fushën përpara”.

Ai tha se 20 vjet më parë nuk kishte pothuajse asgjë që mund të ndihmonte në trajtimin e dështimit të zemrës. Kjo ka ndryshuar. “Ne kemi ilaçe që zgjasin jetën, parandalojnë shtrimet në spital për dështimin e zemrës, aftësinë për të ndryshuar realisht cilësinë e jetës për pacientët tanë me dështim të zemrës. Është një botë krejt e re”, tha ai. “Disa nga kolegët e mi kanë ndryshuar nga e quajtura ‘dështimi i zemrës’ në ‘sukses në zemër’”.

Këtë vit, tha Lloyd-Jones, ne kemi dëshmuar prova dhe të dhëna që shikonin një grup më të ri të barnave të quajtura frenuesit e bashkë transportuesit të natriumit-glukozë-2 (SGLT2).

“Ato janë krijuar për të qenë ilaçe për diabetin që janë vërtet efektive në trajtimin e dështimit të zemrës, në reduktimin e vdekjeve kardiovaskulare, në reduktimin e shtrimeve në spital për dështimin e zemrës dhe në ndryshimin e vërtetë të historisë natyrore të dështimit të zemrës dhe përmirësimin e funksionit të zemrës”, tha ai. “Unë mendoj se ka qenë historia e viteve të fundit dhe këtë vit provat vazhdojnë të tregojnë se sa e fuqishme është ajo klasë ilaçesh”.

“Inhibitorët janë me të vërtetë shumë të sigurt dhe jashtëzakonisht efektiv dhe do të jenë një pjesë e rëndësishme e asaj që ne bëjmë për pacientët tanë që ecin përpara”, shtoi ai. Lloyd-Jones vuri në dukje Studimin për Zëvendësimin e Kripës dhe Goditjet në tru jashtë Kinës këtë vit si një zbulim kërkimor që ndërton një udhërrëfyes se si mund të rimendojmë qasjen tonë ndaj konsumit të natriumit.

Ai tha se ky studim trajton një “pyetje të vjetër” se sa e rëndësishme është marrja e kripës në dietë në ndikimin e rrezikut të sulmit në zemër dhe goditjes në tru. “Janë ndezur debatet për ‘a ka rëndësi, a duhet të ulim përmbajtjen e natriumit në furnizimin me ushqime, a duhet që njerëzit të pakësojnë kripën që shtojnë në ushqimet e tyre?’”, shpjegoi ai.

Në këtë studim të kripës, u anketuan rreth 21 mijë njerëz në Kinë që ishin ose mbi 60 vjeç ose kishin presion të lartë të gjakut që nuk menaxhohej mirë.

Studiuesit rastësuan fshatrat që përbënin madhësinë e popullsisë së studimit në grupe të ndryshme. Disa përdorën një zëvendësues të kripës, ndërsa të tjerët vazhduan të përdorin vetëm kripë të zakonshme, ose klorur natriumi, në ushqimin e tyre kur gatuanin.

Me pak fjalë, rreziku i goditjes në tru, problemet kryesore kardiovaskulare dhe vdekja u reduktuan te ata që përdornin zëvendësuesin e kripës në krahasim me ata që përdornin kripë normale.

Në thelb, asnjë listë e përparimeve mjekësore për çdo vit nuk mund të jetë gjithëpërfshirëse ose e plotë. Ka risi të panumërta që po bëhen për ta bërë jetën më të mirë për më shumë njerëz dhe për të adresuar disa nga çështjet më urgjente shëndetësore të ditëve tona. /Telegrafi/


Në trend Shendetesi

Më shumë
Cili agjërim është ideal për të hequr dhjamin nga barku dhe cili për shkrirjen e kofshëve

Cili agjërim është ideal për të hequr dhjamin nga barku dhe cili për shkrirjen e kofshëve

Dietë
Çfarë ndodh në trup kur kreatinina e ngritur shfaqet në gjak dhe urinë?

Çfarë ndodh në trup kur kreatinina e ngritur shfaqet në gjak dhe urinë?

Shëndetësi
Mushkonjat tërhiqen nga aroma e këmbëve të palara, por edhe nga disa sapunë

Mushkonjat tërhiqen nga aroma e këmbëve të palara, por edhe nga disa sapunë

Shëndetësi
Traumat e fëmijërisë shkaktojnë depresionin, përdorimin e alkoolit, drogave dhe jo vetëm

Traumat e fëmijërisë shkaktojnë depresionin, përdorimin e alkoolit, drogave dhe jo vetëm

Shëndetësi Lajme
14 shenjat që mëlçia nuk ju punon si do të duhej

14 shenjat që mëlçia nuk ju punon si do të duhej

Shëndetësi
Çfarë i tërheq dhe i largon mushkonjat?

Çfarë i tërheq dhe i largon mushkonjat?

Shëndetësi
Kalo në kategori