LAJMI I FUNDIT:

“Në këto kushte, është i pakuptimtë”, si e kundërshtoi Rugova kërkesën e Këshillit Ekzekutiv të ish-Jugosllavisë për regjistrimin e popullsisë

“Në këto kushte, është i pakuptimtë”, si e kundërshtoi Rugova kërkesën e Këshillit Ekzekutiv të ish-Jugosllavisë për regjistrimin e popullsisë

Enti i Statistikave të Kosovës u themelua në vitin 1948, gjatë një periudhe të transformimit socio-politik të asaj kohe. Ky ent ofron njohuri kyçe mbi demografinë e popullsisë, treguesit ekonomik, bujqësinë dhe më shumë.

Tashmë këtë vit kur ka filluar regjistrimi i popullsisë në Kosovë, në emisionin  “FAKTE me Adnan MEROVCIN” në Klan Kosova, u bë një kthim në kohë, saktësisht në vitet 1990-1999 kur mes vështirësive të shumta që Kosova përballej atëherë, një represion politik nga Serbia u bë edhe ndaj Entit të Statistikave të Kosovës.


Në një kthesë shqetësuese të ngjarjeve, zyrtarët e Entit të Statistikave të Kosovës u larguan padrejtësisht nga puna nga autoritetet serbe në vitin 1990, duke lënë një boshllëk në prodhimin statistikor të Kosovës.

Më 10 prill 1991, përfaqësuesit e partive politike, në krye me Ibrahim Rugovën, asaj kohe kryetar i Lidhjes Demokratike të Kosovës, dhe delegacioni i Këshillit Ekzekutiv-Federativ të Jugosllavisë me kërkesën e këtyre të fundit, u realizua një takim në Shoqatën e Shkrimtarëve të Kosovës në Prishtinë.

Këshilli Ekzekutiv-Federativ i Jugosllavisë i cili erdhi për t’i takuar përfaqësuesit e partive politike shqiptare në lidhje me mundësisë e regjistrimit të popullsisë së Kosovës, udhëhiqej nga malazezi Dragutin Grupkoviq i shoqëruar nga Bozho Marendiq dhe Milladin Kovaçeviq.

Nga pala shqiptare prezent në këtë takim ishin: Ibrahim Rugova, Ali Aliu, Bujar Bukoshi, Mehmet Kraja,  Ibrahim Berisha, Jusuf Buxhovi nga Lidhja Demokratike e Kosovës. Hivzi Islami nga Partia Fshatare, Shkëlzen Maliqi dhe Ramush Tahiri  nga Partia Social-Demokrate, prof.Asllan Pushka, Umberto Bytyqi nga Partia Shqiptare Demokristane dhe Blerim Shala nga Partia Parlamentare e Kosovës.

Në këtë takim mendohej se shqiptarët do të bindeshin që të merrnin pjesë në regjistrimin e popullsisë, e që në fakt nga rrjedha e takimit u kuptua se çështja e regjistrimit të popullsisë në ish-Jugosllavi ishte kusht i Bashkësisë Evropiane për financimin e projekteve të mëdha zhvillimore në ish-Jugosllavi, të cilat do të kontribuonin në implementimin e reformave ekonomike të kryeministrit Federativ, Ante Markoviq, i cili shihej asaj kohe si shpëtimtari i vetëm dhe i fundit i Federatës Jugosllave, Federatë kjo që ishte drejt shkatërrimit.

Pra, qëllimi i këtij takimi ishte krijimi i një aktiviteti që i takonte Entit të Statistikave të Kosovës, e që ishte i mbyllur për shqiptarët dhe ishte vetëm me punëtorë serbë. Qeveria Federative kishte zgjedh një delegacion Federativ për ta realizuar këtë aktivitet.

Kryetari atë kohë i Lidhjes Demokratike të Kosovës, njëherit udhëheqësi i këtij takimi nga ana e palës shqiptare, Ibrahim Rugova me politikën e tij, kundërshtoi regjistrimin e popullsisë, duke treguar arsyet e thëna në këtë mbledhje.

“Kosova e ka shansin. Kosova duhet të hapë krahët, nëse i mbyllë nuk ka shans. Kosova duhet të hapet ndaj Evropës”, tha Bozho Marendiq.

Ai teksa i tha presidentit Ibrahim Rugova, se KEF ka mirëkuptim për problemet në Kosovës, por që prapë insiston rreth krijimit të mundësisë për regjistrimin e popullsisë, shtoi se “ky projekt ka për qëllim që të inkurajojë dhe intensifikojë zhvillimin e Kosovës. Kështu në mënyrë të përshtatshme e kishim hapur dhe ndërkombëtarizuar Kosovën”.

Rugova në kundërpërgjigjen e tij, iu drejtua Marendiqit duke i thënë se Kosovë çdo herë është angazhuar në bashkëpunimin, dhe se çështja e regjistrimit të popullsisë është e pakuptimtë kur të gjitha institucionet në Kosovë kishin rënë.

Diskutimet e gjata të cilat vazhduan edhe me figura tjera prezentë, deri në fjalimin e fundit të Rugovës ku thotë se KEF do të marr përgjigje nesër ose pasnesër për këtë çështje, mund t’i dëgjoni në vijim:

Në trend Lajme

Më shumë
Një grua në Gjilan grabitet dhe dhunohet nga dy të panjohur, ajo ishte duke ecur rrugës me djalin e saj

Një grua në Gjilan grabitet dhe dhunohet nga dy të panjohur, ajo ishte duke ecur rrugës me djalin e saj

Kronika e Zezë
Rrebeshe shiu e breshëri sot në Kosovë

Rrebeshe shiu e breshëri sot në Kosovë

Lajme
Raporti zyrtar: KFOR-i e negocioi largimin e terroristëve nga Banjska

Raporti zyrtar: KFOR-i e negocioi largimin e terroristëve nga Banjska

Siguri
​Ligji për çmimet e barnave nuk gjen zbatim, qytetarët ankohen - MSH sqarohet

​Ligji për çmimet e barnave nuk gjen zbatim, qytetarët ankohen - MSH sqarohet

Shëndetësi
Pas takimit në Athinë, kryeministri Rama mbledh sot bashkatdhetarët në Milano

Pas takimit në Athinë, kryeministri Rama mbledh sot bashkatdhetarët në Milano

Lajme
Rrahje mes vëllezërve në Gjakovë, lëndohet nëna gjatë ndërhyrjes

Rrahje mes vëllezërve në Gjakovë, lëndohet nëna gjatë ndërhyrjes

Kronika e Zezë
Kalo në kategori