Krishtlindja është e veçantë në mënyrën e vet dhe unike, por këtë vit ka një arsye më shumë që do ta bëjë atë edhe më të jashtëzakonshëm dhe të kujtohet përgjithmonë. Këtë Krishtlindje do të ndodhë një dukuri shumë e rrallë.

Njerëzit do të jenë në gjendje të dëshmojnë lëvizjen e Jupiterit dhe Saturnit drejt njëri-tjetrit në qiellin e natës së Tokës . Ajo që është kaq e mahnitshme në lidhje me të është se distanca midis tyre nuk ka qenë aq e afërt për gati 800 vjet. Meqenëse kjo është një mundësi shumë e rrallë, do të ishte mirë nëse kapni teleskopët tuaj, shpresoni për një qiell të pastër dhe bëheni gati për të parë këtë pamje të pazakontë.

Lëvizja e Jupiterit dhe Saturnit drejt njëri-tjetrit

Sinkronizimi qiellor ka vazhduar që nga kjo verë. Ishte atëherë, kur Jupiteri dhe Saturni filluan të lëviznin drejt njëri-tjetrit. Astronomët thonë se në mes të 16-të dhe 25 dhjetor, distanca në mes tyre do të jetë 1/5  e një diametri të plotë hënë .

Fizikisht, këta dy planet nuk do të jenë fare pranë njëri-tjetrit. Sidoqoftë, për të gjithë njerëzit që i shikojnë nga një distancë e tillë, ata do të duken sikur ka vetëm një pikë të vetme të dritës së ndritshme atje lart, në qiellin e natës. Astronomi Patrick Harigan, nga Universiteti Rice thotë se rreshtimet midis këtyre dy planetëve janë të dukshme një herë në 20 vjet.

Por ajo që e bën këtë shumë të veçantë është se këtë vit planetët do të duken se janë jashtëzakonisht afër njëri-tjetrit. Rreshtimi i fundit i tillë i dukshëm midis këtyre dy planetëve ndodhi para rrezeve të diellit në 4 Mars, 1226. Sidoqoftë, për të parë një vështrim të mirë në këtë rreshtim, duhet të jeni diku afër Ekuatorit. Por nëse qielli është i pastër, do të jeni në gjendje ta shihni nga çdo vend në Tokë.

Nëse doni ta shikoni mirë këtë ngjarje, duhet të përballeni me teleskopin tuaj drejt qiellit perëndimor. Të dy planetët mund të shihen vetëm natën, kur dielli perëndon dhe do të zgjasë për 60 minuta, çdo ditë.

Siç u tha më parë, kjo nuk ndodh shumë shpesh, por në Mars, 2080 ka të ngjarë të ndodhë edhe një herë. Pas kësaj, këta dy planetë nuk do të vijnë aq pranë njëri-tjetrit deri në vitin 2400. Pra, kjo është një mundësi që nuk duhet të humbet. Diçka mjaft e mrekullueshme po shkon rreth Sistemit Diellor! Kështu që të gjithë që posedojnë një teleskop duhet të presin me padurim këtë situatë. /Telegrafi/