Ndërtoni një urë besimi dhe dëgjoni me kujdes!

Sipas Lindsay Murray, këshilltare dhe terapiste e çifteve, optimistët dhe pesimistët mund të arrijnë marrëdhënie të qëndrueshme dhe të suksesshme.

Ajo zbulon se çfarë mund t’i ofrojnë në të vërtetë njëri-tjetrit dhe se si në marrëdhënie të tilla ne zbulojmë një pamje nga një perspektivë tjetër.

Nëse e gjeni veten në një marrëdhënie me një pesimist dhe e gjeni veten me lehtësi në spektrin tjetër të atij rrethi, dijeni se ju mund të inkurajoni më të mirën te njëri-tjetri: optimistët dinë të rrëmbehen shumë me entuziazmin dhe besimin e tyre në rezultatet më të mira dhe shpesh nuk vërejnë sfidat që mund t’i prishin planet e tyre.

Reklama

Këtu “pesimisti juaj” luan një rol të rëndësishëm në hapjen e një perspektive të re: ju jep mundësinë për të reduktuar optimizmin në një nivel të arsyeshëm dhe për të parë qartë se cilat mund të jenë pengesat dhe zgjidhjet e mundshme, transmeton Telegrafi.

Reklama

E njëjta gjë vlen edhe në drejtimin e kundërt: pesimistët shpesh shohin vetëm pengesa dhe partneri optimist mund t’i ndihmojë atij të dalë nga zona e rehatisë dhe të rrezikojnë pa e ndier se edhe një rezultat i keq do të thotë “fundi i botës”.

Një ekuilibër delikat

“Nëse partneri juaj është në spektrin pesimist, ekziston një ekuilibër delikat që duhet të ekzistojë në dinamikën tuaj në mënyrë që marrëdhënia të jetë e suksesshme: Problemet mund të lindin kur njëra palë vë në dyshim pikëpamjet e partnerit që nuk janë në përputhje me botëkuptimin e tij” shpjegon Murray. Sa herë që marrëdhënia është nënçmuese ndaj optimizmit tuaj, nuk është një shenjë e mirë. E kundërta është gjithashtu e vërtetë: nëse keni një qëndrim mospërfillës ndaj “parandjenjave të zeza” të partnerit tuaj, marrëdhënia vuan sepse ju lodhni njëri-tjetrin.

Reklama
Reklama

Optimistët duhet të shmangin optimizmin toksik

Është në natyrën e një optimisti të shohë të mirën në një situatë të keqe dhe t’u japë ngushëllim atyre që janë më të afërt kur gjërat nuk shkojnë aq mirë. Edhe pse ky është një tipar i mirë, nuk është gjithmonë e dobishme t’i thuash partnerit të shohë anën e mirë të një situate të tmerrshme, pasi mund të minimizojë dhe zhvlerësojë ndjenjat e tij. Partneri mund të ndihet i turpëruar sepse ndihet në një mënyrë të caktuar dhe merr mesazhin se nuk është në rregull të ndihesh keq dhe se duhet të bashkohen dhe të kapërcejnë çdo gjë që i rëndon në atë moment. Rezultati më i zakonshëm i kësaj dinamike është se partneri pesimist do të ndalojë së hapuri dhe komunikuar qëndrimet, ndjenjat ose disponimin e tij aktual.

Reklama
Reklama

Ajo që duhet të kuptojmë në këto situata është se është gjithmonë duhet të jemi të vetëdijshëm, d.m.th. t’i kushtojmë vëmendje asaj që partneri ynë ka nevojë në atë moment. Kështu, pesimisti në marrëdhënie merr një mesazh të qartë se personi tjetër e sheh, e dëgjon dhe e kupton atë.

Pesimistët duhet të kenë kujdes nga disfatizmi

Nëse jeni në një lidhje me një pesimist ose jeni vetë pesimist, atëherë e dini se ata kanë një tendencë të fortë për të ngecur në parashikime dhe mendime negative për ngjarjet e ardhshme. Këto parashikime ogurzi bien fort për optimistët. Është e rëndësishme që pesimistët t’i kushtojnë vëmendje dhe të shmangin me vetëdije territorin e disfatizmit – besimin se asgjë nuk do të shkojë siç duhet ose nuk do të dalë katastrofike. Imagjinoni vetëm një situatë ku jeni të emocionuar për një projekt të ri, udhëtim apo ndonjë ide, dhe pas prezantimit, partneri juaj ju tregon të gjitha arsyet pse gjithçka që keni imagjinuar me siguri do të dështojë?! Për një partner optimist, kjo mund të jetë një goditje e rëndë. Mesazhi për pesimistët është se nëse partneri juaj nuk kërkon këshilla specifike dhe ju kërkon të ndani pikëpamjen tuaj për rreziqet ose sfidat e mundshme – është më mirë të mbani kujdesin tuaj për veten tuaj.

Reklama
Reklama

Çfarë u duhet optimistëve dhe pesimistëve që marrëdhënia e tyre të lulëzojë?

Lindsay Murray rekomandon të ndiqni dy rregulla të thjeshta në një marrëdhënie për ta bërë atë të suksesshme:

1. Jini kurioz për këndvështrimin e partnerit tuaj

Mund të mos ndani kurrë mendimin e partnerit tuaj dhe të mos jeni dakord me të, por kjo nuk do të thotë që nuk mund të gjeni gjuhën e përbashkët dhe një rrugë të mesme. Është e rëndësishme të vendosni veten në rolin e detektivit dhe të interesoheni për këndvështrimin e partnerit tuaj. Pyesni partnerin tuaj pse ai ka një mendim të caktuar për diçka. Pyeteni se çfarë i bën ata të lumtur dhe të emocionuar ose çfarë i mbush me ankth dhe dyshim. Ju nuk duhet të pajtoheni me këndvështrimet, por dërgoni një mesazh të qartë se jeni të interesuar për atë që ai ka për të thënë dhe nëse ndjen. Dhe siç shpjegon Murray, është një nga parakushtet për një marrëdhënie të suksesshme. Mbajeni të gjallë flakën e komunikimit!

Reklama
Reklama

2. Ndërtoni një urë besimi emocional

Mirëkuptimi i ndërsjellë dhe vlerësimi i këndvështrimeve të ndryshme midis partnerëve forcon besimin. Kur i tregojmë njëri-tjetrit se jemi të interesuar për PSE-të tona, pas një qëndrimi të caktuar, i tregojmë njëri-tjetrit se jemi të vlefshëm dhe sa përshtatemi. Kjo urë besimi i ndihmon optimistët dhe pesimistët në një marrëdhënie të ndjejnë një ndjenjë uniteti dhe bashkimi edhe kur pikëpamjet e tyre bien ndesh. Gjithmonë është e rëndësishme që, pavarësisht se sa të ndryshme mund të jenë pikëpamjet tuaja për situata të caktuara, të ndjeni se jeni të mbështetur dhe se dikush “ua ruan shpinën”. /Telegrafi/