Kohërat e tmerrshme kërkojnë masa të tmerrshme dhe nëse ju ka mbaruar ndonjëherë shampo e trupit në mes të dushit dhe keni gjetur veten duke fërkuar trupin me shampon tuaj të flokëve, ju ndoshta e dini se çfarë duam të themi.

Megjithëse mund të duket sikur ky është një ndërrim i lehtë, duke marrë parasysh që të dy janë larës, mund të dëshironi të mendoni dy herë para se të bëni këtë veprim.

Sipas Blair Murphy-Ros, një dermatologe e certifikuar, struktura kimike e shampove të flokëve dhe të trupit janë më shumë të ngjashme sesa të ndryshme. “Shampot dhe larjet e trupit zakonisht përmbajnë surfaktantë që përzihen mirë me vajra dhe më pas shpëlahen lehtë me ujë për të hequr ato vajra”, shpjegon ajo.

Por ata përmbajnë përbërës të ndryshëm për të arritur gjëra të ndryshme: “Shampot shpesh përmbajnë agjentë zbutës që i bëjnë flokët më të butë dhe më të lehtë për tu larë, dhe ata të trupit, shpesh përmbajnë zbutës për të ndihmuar në lagështimin e lëkurës”, thotë Hadley King.

Për më tepër, shampot e flokvë zakonisht përmbajnë nivele më të ulëta të surfaktantëve në krahasim me ato të trupit. “Ne zakonisht duam të heqim më pak vajra në flokë në krahasim me vajrat në lëkurë dhe përqendrimi më i lartë i surfaktantit në shampot e trupit ka për qëllim ta arrijë këtë në krahasim me shampot”, shpjegon Dr. Murphy-Rose. “Shampot e flokëve mund të formulohen për të lënë qëllimisht përbërës në flokë për ta mbajtur atë të qetë, ndërsa ata të trupit zhvillohen për të hequr vajin dhe pa pastërtitë”. /Telegrafi/