Qe se çfarë thonë shkencëtarët për këtë…

Mençuria e zakonshme na thotë që ju mund të ndiheni pak më të lumtur nëse thjesht buzëqeshni, por kjo teori u vu në pikëpyetje serioze kur, në vitin 2016, 17 ekipe studiuesish nuk arritën të përsërisin një eksperiment të famshëm që tregon se akti fizik i buzëqeshjes mund t’i bëjë njerëzit të ndihen më të lumtur.

Pra, për të provuar me të vërtetë hipotezën, studiuesit kombinuan të dhëna nga 138 studime që testuan më shumë se 11.000 pjesëmarrës nga e gjithë bota.

Sipas rezultateve të kësaj metanalize ndërkulturore, shprehjet e fytyrës kanë pak ndikim në ndjenjat tona. Për shembull, buzëqeshja i bën njerëzit të ndihen më të lumtur, vrenjtja i bën ata të ndihen më të zemëruar, ndërsa ngrysja i trishton.

Jo se ju mund të arrini një ndjenjë lumturie duke buzëqeshur, por ka disa reagime midis asaj që bëjnë muskujt e fytyrës suaj dhe asaj që truri juaj mendon se ndien. Të paktën në një shkallë të vogël, mund të shtireni derisa atë të mos e ndieni. /Telegrafi/