LAJMI I FUNDIT:

Monodramë e personalizuar, për aktorin Enver Hyseni

Monodramë e personalizuar, për aktorin Enver Hyseni

“Dome” është një monodramë e shkruar enkas për aktorin e Teatrit “Migjeni” të Shkodrës, Enver Hyseni. Shkrimi i saj është produkt i një vëmendje të zgjuar gjatë bisedave të gjata ndër procese pune apo ndenje të rastësishme me aktorin.

Reklama

“Ajo që më ka bërë përshtypje gjatë këtyre bisedave ka qenë gjithmonë sinqeriteti i thellë me të cilin Enver Hyseni tregonte aspekte të ndryshme të jetës së vet, që rrinin të lidhura ngushtë me epokën së cilës i përkisnin. Më kanë lënë përshtypje gjithashtu edhe thjeshtësia e tregimit e veçanërisht mungesa e mllefeve dhe inateve”, thotë autori i monodramës, Stefan Çapaliku.

Si çdo person tjetër edhe Enver Hyseni e ka jetuar kohën e vet, herë ndër margjina e herë në kryeradhë; e ka jetuar brenda tragjizmit dhe komikes; e ka jetuar në varfëri dhe në lavdi; vetëm dhe me shokë; me mish e me shpirt.

“Pra, kam dashur të shkruaj e më vonë të ndërtoj një shfaqje të thjeshtë, ‘shfaqje aktori’. Një shfaqje që të ngjasojë si një akt rrëfimi, pse jo edhe kërkimi ndjesë, pardoni, si një gjest që kaq shumë i mungon shoqërisë sonë”, thotë Çapaliku. /Telegrafi/