Stacioni Hapësinor Ndërkombëtar (ISS) u destabilizua pasi motorët e modulit të ri rus u aktivizuan aksidentalisht.

Agjencia hapësinore amerikane NASA konfirmoi se kishte destabilizim, por që ekipet e kontrollit të misionit ndërmorën veprime dhe bënë korrigjime, në mënyrë që të gjitha sistemet të funksiononin normalisht.

Korrigjimi u bë duke aktivizuar shtytësin në modulin e dytë të ISS, dhe hetimi për aktivizimin aksidental të motorit të modulit rus është duke vazhduar.

Zyrtarët amerikanë dhe rusë thanë se ekuipazhi prej shtatë anëtarësh në ISS nuk ishte në rrezik në çdo kohë.

Një gabim në një modul rus të quajtur Shkencë ndodhi kur eoni u bashkua me ISS të enjten pas një fluturimi tetë-ditor. Komunikimi me ekuipazhin u ndërpre për disa minuta gjatë incidentit, megjithatë, ekuipazhi nuk ndjeu ndonjë lëvizje.

Sidoqoftë, incidenti detyroi NASA -n dhe Boeing të shtyjnë një fluturim provë pa një ekuipazh të planifikuar për anijen kozmike Starliner, e cila ishte menduar të nisej më 30 korrik. Data e re duhet të jetë 3 gusht. /Telegrafi/