Ajo që mund të mos e dini për coronavirusin e ri, i cili është shpallur pandemi, është se, veç të tjerave, ne kemi edhe rrezik të lartë për ta kontraktuar atë kur flemë. 

Covid-19 infekton rrugët e frymëmarrjes dhe qelizat e mushkërive, ndryshe nga virusi i gripit, i cili së pari sulmon hundën dhe fytin. Përveç ajrit, një coronavirus i ri mund të hyjë në trupin tonë përmes lëngut në hundë ose fyt, shkruan CNN, transmeton Telegrafi.

Studimet kanë zbuluar se të paktën gjysma e njerëzve – të rinj, të moshës së mesme dhe të moshuar – thithin mbetjet nga fyti i tyre ndërsa flenë.

Nëse keni dëmtim të mushkërive për shkak të pirjes së duhanit, nëse gëlltisni pështymën, të cilën e bëjmë të gjithë kur flemë, një sasi më e madhe e përmbajtjes së fytit do të përfundojë në mushkëri. Sasia e lëngut që thithet gjatë gjumit është mjaft e mjaftueshme për të shkaktuar pneumoni.

Atëherë, pse nuk zgjohemi çdo mëngjes me pneumoni?

Së pari dhe më e rëndësishmja, hundët dhe fyti e shumicës së njerëzve përmbajnë baktere të shëndetshme.

Një arsye tjetër që nuk kemi pneumoni gjatë gjithë kohës është se mushkëritë përmbajnë qeliza të caktuara që vrasin mikrobet që enden në to.

Arsyeja e tretë është se njerëzit e shëndetshëm kanë një sistem të fortë.

Çfarë rrit rrezikun e sëmundjes?

Nëse do të infektoheni me coronavirus varet nga dy faktorë: ndjeshmëria ndaj infeksioneve të mushkërive dhe sa coronavirusi ka përfunduar në to.

Njerëzit me mushkëri më të dobët të cilët dëmtohen nga pirja e duhanit ose astma dhe ata me një sistem të dobët imunitar janë në rrezik më të madh, edhe nëse sulmohen nga një sasi e vogël e virusit.

Nga ana tjetër, njerëzit e shëndetshëm zakonisht janë në gjendje të përballojnë një sasi të vogël të virusit ose të shfaqin simptoma të buta, por nëse i ekspozohen një sasie të madhe, ato gjithashtu mund të sëmuren rëndë.

Si ta zvogëloni ekspozimin e coronavirusit gjatë ditës dhe gjatë natës?

Mos u afrohuni njerëzve dhe shmangni tubimet e mëdha, dhe madje edhe kur jeni jashtë, qëndroni në një distancë. Për më tepër, përpiquni të mos kaloni shumë kohë në një dhomë me ventilim të dobët, ku dikush është duke kollitur ose teshtitur.

Vendosni maskat e fytyrës dhe lani duart dhe fytyrën me sapun dhe ujë të ngrohtë për të zvogëluar sasinë e virusit që do të arrijë në fytyrën tuaj. Përveç kësaj, fryni hundën rregullisht. Lani dhëmbët dhe gjuhën. /Telegrafi/