Covid-19 dihet që shkakton një sërë simptomash të pakëndshme, duke përfshirë gulçim, ethe dhe kollë. Sidoqoftë, një studim i ri ka paralajmëruar se koronavirusi mund të shkaktojë gjithashtu dëme në testikujt e burrave

Studiuesit nga Spitali Tongji i Wuhan po u bëjnë thirrje pacientëve meshkuj që të testojnë pjellorinë e tyre pasi të jenë shëruar nga koronavirusi, shkruan e përditshmja angleze The Mirror.

Në studimin e tyre, i cili është shpërndarë gjerësisht në mediat sociale kineze, studiuesit, të udhëhequr nga profesori Li Yufeng, shpjeguan:

“Infeksionet e reja koronavirus janë shkaktuar kryesisht nga dëmtimi i mushkërive dhe sistemit imunitar, por në teori ato mund të shkaktojnë edhe dëmtime testikulare.

Prandaj, ekipi i Profesor Li Yufeng nga Qendra e Mjekësisë Riprodhuese të Spitalit Tongji kujtoi se: “Meshkujt e infektuar me pneumoni koronare të re duhet t’i nënshtrohen ekzaminimit të fertilitetit pas rehabilitimit.”

Koronavirusi pushton qelizat përmes kombinimit të një proteine (proteina S) dhe një enzime, të quajtur ACE2. Sipas studiuesve, ashtu si në mushkëri, kjo enzimë gjendet edhe në disa organe të tjera, përfshirë zorrën e vogël, veshkat, zemrën dhe tiroidet. Në veçanti, sasi të mëdha të ACE2 gjenden në testis, duke treguar që koronavirusi ka potencialin të shkaktojë dëme në këtë zonë.

Studiuesit shtuan: “Teorikisht spekulohet se infeksioni i ri i koronës mund të shkaktojë dëmtim të testikulit, duke ndikuar në prodhimin e spermës dhe sintezën e androgjenit.

“Prodhimi i penguar i spermës do të ndikojë në pjellorinë e mashkullit dhe rastet e rënda mund të shkaktojnë infertilitet mashkullor; mungesa e androgjenit mund të ndikojë në karakteristikat sekondare seksuale të meshkujve dhe të zvogëlojë cilësinë e jetës. ”

Ky nuk është studimi i vetëm që sugjeron një lidhje midis koronavirusit dhe pjellorisë mashkullore.

Muajin e kaluar, studiuesit nga Spitali Affiliated Suzhou i Universitetit Mjekësor Nanjing, publikuan një studim që sugjeronte që koronavirusi mund të shkaktojë dëme në veshka dhe testis.

Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se asnjë nga këto studime nuk është publikuar në revistat mjekësore dhe ato janë thjesht spekulime. Kërkime të mëtejshme janë të nevojshme për të vërtetuar ndonjë lidhje të tillë.