Lufta me infertilitetin mund të jetë shqetësuese dhe izoluese. Mund të jetë e vështirë të flasësh me njerëzit për vështirësitë me konceptimin.

Steriliteti femëror mund të shkaktohet nga sindroma e vezores policistike (PCOS) si dhe nga probleme të tjera mjekësore si endometrioza ose mosha, mënyra e jetesës dhe mjedisi. Ndërkohë tek meshkujt sperma e cilësisë së ulët është shkaku i infertilitetit.

Ashtu si me problemet e tjera shëndetësore, mungesa e ndërgjegjësimit ose informacionit për infertilitetin mund të shkaktojë shumë keqkuptime dhe mite, prandaj nuk duhet të besoni gjithçka që lexoni në internet.

Jodie Relf, ​​eksperte e shëndetit/fertilitetit të grave dhe ambasadore e markës për kompaninë e suplementeve MyOva zbërthen pesë nga mitet më të zakonshme rreth infertilitetit.

Reklama

Cilat janë mitet më të zakonshme për infertilitetin?

Reklama

Të gjitha gratë me PCOS do të luftojnë për të mbetur shtatzënë

Sipas Jodie Relf, ​​kjo nuk është e vërtetë. Ajo shpjegon se shumë gra me PCOS mbeten shtatzënë shumë shpejt dhe lehtë. Ndryshimet e thjeshta të stilit të jetesës duke përfshirë rregullimin e dietës suaj dhe marrjen e suplementeve mund të rrisin shumë shanset tuaja për të mbetur shtatzënë, shtoi ajo.

Relaksimi ose pushimet rrit shanset për të mbetur shtatzënë

Ndërsa stresi për një periudhë të gjatë kohore mund të ndikojë negativisht në fertilitetin, thjesht shkuarja në pushime nuk do të zhbëjë të gjithë stresin dhe gjithçka që e shoqëron atë. Jodie paralajmëron se kjo gjithashtu mund t’u japë njerëzve një ndjenjë të rreme shprese ose ndihme, se me siguri do të mbeten shtatzënë pas pushimeve të tyre. Në vend të kësaj, ajo këshillon që njerëzit të gjejnë mënyra për t’u çlodhur çdo ditë përmes aktiviteteve si meditimi, leximi, ushtrimet etj.

Reklama
Reklama
Ngrënia e tepërt e mishit rrit rrezikun për infertilitet te burrat, pretendon studimi Ngrënia e tepërt e mishit rrit rrezikun për infertilitet te burrat, pretendon studimi

Femra duhet të bëjë ndryshime fillimisht

Jodie kujton shprehjen ‘duhen dy për tango’ kur bëhet fjalë për konceptimin. Pra, bërja e ndryshimeve në stilin e jetës si marrja e suplementeve dhe gjurmimi i cikleve të tyre për të përmirësuar fertilitetin nuk varet gjithmonë nga femrat.

Është vërtet e rëndësishme që të dyja palët të shikojnë se çfarë mund të bëjnë për të përmirësuar shanset e tyre për të mbetur shtatzënë.

Dita e 14-të është më e mira për të mbetur shtatzënë

Ekziston një keqkuptim i zakonshëm që dita e 14-të e ciklit tuaj është dita më e mirë për t’u ngjizur. Por kjo nuk është e vërtetë, sepse jo të gjithë kanë një cikël të saktë 28-ditor. Edhe nëse keni një cikël 28-ditor, nuk ka asnjë garanci që do të ovuloni në ditën e 14-të. Pra, gjëja më e mirë për të bërë është të bëni seks çdo dy deri në tre ditë gjatë “dritares” tuaj pjellore.

Reklama
Reklama
Të pyesni çiftet se kur do të kenë fëmijë, është gjëja më e keqe Të pyesni çiftet se kur do të kenë fëmijë, është gjëja më e keqe

IVF është e vetmja mundësi për infertilitet

Nëse jeni duke luftuar për të mbetur shtatzënë, ka shumë ndryshime në dietë dhe stilin e jetës që mund të bëni së pari për të përmirësuar fertilitetin.

Disa opsione që mund të provoni është të punoni me dietologë të specializuar në fertilitet ose akupunkturë. Ka edhe medikamente që ju ndihmojnë të ovuloni që mund të përshkruhen para se të shikoni IVF. /Telegrafi/