LAJMI I FUNDIT:

Ministri Aliu përplaset me Mustafën e LDK-së për rrugën Prishtinë-Podujevë

Ministri Aliu përplaset me Mustafën e LDK-së për rrugën Prishtinë-Podujevë

Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës Liburn Aliu në seancën dëgjimore lidhur me Projektligjin për buxhetin 2023, ka thënë se buxheti i kësaj ministrie nuk është ndarë më shumë për projektet në komunat që udhëhiqen nga Vetëvendosje, por është koncentruar në projekte madhore për të gjithë qytetarët e Kosovës.

Reklama

Aliu para raportimit para Komisionit për Mjedis tha se për dikasterin që udhëheq për vitin 2023 janë ndarë 251 milionë e 684 mijë e 833 euro.

“Koncentrimin e projektit 2023 e kemi bërë kryesisht në projekte madhore, të cilat duhet të përfundojnë në ato segmente të koncentruara gjatë vitit 2023… Autostrada Prishtinë-Gjilan-Konçul për vitin 2023 janë të planifikuara 27 milionë euro në buxhetin e vitit 2022 kanë qenë 5 milionë euro, zgjerimi i rrugës Dollc-Gjakovë në planifikimin e vitit 2023 janë paraparë 11 milionë euro në buxhetin e vitit 2022 kanë qenë 2.25 milionë euro, ndërtimi i rrugës Prishtinë-Podujevë janë paraparë 6 milionë euro, ndërsa kanë qenë 1. 1 milionë euro. Riparimi rrugës rajonale Prizren-Prevall janë 6 milionë euro për vitin 2023, kanë qenë 2 milionë euro në vitin 2022. Zgjerimi i rrugës Prishtinë-Pejë kanë qenë 400 mijë euro në vitin 2022 dhe në vitin 2023 i kemi ndarë 4 milionë euro”, tha ai.

Lidhur me ngecjen e projekteve infrastrukturore, ai tha se në këtë ka ndikuar edhe rritja e madhe e çmimeve, por edhe aspekti i shpronësimeve dhe vetë projektet.

Aliu madje tha se për këto projekte kanë ndarë më së shumti buxhet me qëllim që në vitin e ardhshëm të përfundohen.

“Është një dukuri e përgjithshme e ngecjeve në realizim të punimeve gjë që faktori kryesor është rritja e çmimeve prej karburanteve e ndërtimeve e me radhë ka ndikuar që të ketë ngecje që është situatë e përgjithshme mbase në të gjithë. Ka edhe faktorë të tjerë, kemi të bëjmë me projekte që janë, ta zëmë 4 projekte të rëndësishme që janë në ministri e që janë shndërruar në prioritetin kryesor për të zgjidhur çështjet e tyre e që është projekti i autostradës së Gjilanit, projekti i rrugës së Mitrovicës, projekti i rrugës Prishtinë-Podujevë dhe projekti i rrugës Dollc-Gjakovë dhe te këto katër projekte kemi një natyrë të ngjashme të problemeve që kanë të bëjnë ose me shpronësime, projektet, fazat e zbatimit dhe jemi në zgjidhje të këtyre problemeve”, u shpreh Aliu.

Mustafa: Pse për rrugën Prishtinë-Podujevë më shumë janë ndarë mjete në vitin 2025 se në 2023

Ndërsa, deputeti i LDK-së, Besian Mustafa kërkoi të di se pse për projektin e rrugës Prishtinë-Podujevë në vitin 2023 janë ndarë më pak fonde se sa në vitin 2025, duke e lidhur kështu edhe me fushatën zgjedhore.

“Buxhetin e keni të ndarë më këtë magjistrale ndër vite. Në vitin 2023 janë gjashtë milionë, në 2024 pesë milionë dhe në vitin 2025 – 11.3 milionë. Nuk dua ministër të besoj që keni lënë shumën më të madhe në një vit zgjedhor prandaj ta kemi me të qartë se pse shuma më e madhe buxheti më i madh në këtë drejtim është i ndarë në vitin 2025 dhe jo anasjelltas të ketë në 2023, sepse do të shpresonim se punët duke u përfunduar, kanë kosto më të ulët”, tha Mustafa.

Ministri Aliu tha se kjo shumë e mjeteve për 2025 nuk ka të bëjë me fushatën zgjedhore, por me planet e këtij projekti./KP