Përveç mirëmbajtjes themelore të makinave, si kontrollet e naftës dhe ndërrimi i gomave, njerëzit kanë tendencë të injorojnë këshilla të tjera të rregullta për mirëmbajtjen e makinave.

Ato janë: përdorimi i duhur i frenave të dorës, kontrollet e rregullta të makinave dhe përdorimi i një zinxhiri të duhur për çelësa, para sa të jetë vonë. Sigurimi i mirëmbajtjes së duhur të makinës është thelbësore për qëndrueshmërinë e makinës tuaj.

Bright Side tregon disa nga këto këshilla:

Mos e mbështesni dorën në ndërruesin e shpejtësive

Shoferët shpesh mbështesin duart e tyre në ndërruesin e shpejtësive. Edhe pse njerëzit e shohin këtë si një gjë normale, nuk është kështu. Mbështetja e dorës në ndërruesin e shpejtësive do të rezultojë me probleme me makinën tuaj, veçanërisht në makinat manuale.

Reklama

Bëni ndryshimin e parë të vajit pas 80-160 kilometrash

Rekomandohet që të ndryshoni vajin e motorit të automjetit tuaj pas 80-160 kilometrave të para, sidomos kur është fjala për makinë të re. Kjo do të zgjasë jetën e makinës.

Reklama

Por, nëse e keni vozitur makinën për një periudhë të gjatë kohore, duhet të ndryshoni rregullisht vajin pas çdo 8.000 kilometrash ose pas kilometrazhit të rekomanduar për periudhën e ndërprerjes.

Mos e mbani makinën tuaj për shumë kohë pa e drejtuar

Lënia e makinës tuaj për një periudhë të gjatë kohore pa drejtuar atë mund të çojë në vrasjen e baterisë dhe deformimin e gomave. Nëse e mbani makinën në pushim për një periudhë të gjatë, gjithmonë sigurohuni që ta ruani në një vend të mirë shtëpie, duke e larë shpesh për ta mbajtur bojën në gjendje të mirë, duke mbingarkuar gomat tuaja për t’i mbajtur ato në formën e duhur dhe duke e lidhur baterinë me një karikues për ta mbajtur gjallë.

Reklama

Ndryshoni filtrin e ajrit kur është e mundur

Filtri i ajrit është mushkëria e makinës suaj. Ndërsa rritet përdorimi i automjetit, mund të keni një prirje të vozitni në rrugë me pluhur dhe kjo kërkon një  ndryshim të filtrit tuaj të ajrit. Nëse është e mbushur me pluhur, kjo do të bëjë që makina juaj të mbushet me ajër të ndyrë dhe kjo zvogëlon performancën e makinës suaj.

Reklama

Mund të jeni në gjendje ta ndryshoni vetë filtrin e ajrit të motorit tuaj, ndërsa disa mund të kenë nevojë për një person tjetër për ta bërë atë. Është e domosdoshme që të kontrolloni manualin e makinës për të kuptuar se sa shpesh ju duhet ta ndryshoni filtrin e ajrit.

Reklama

Shmangni pastrimin e motorit me presion

Pastrimi me presion të ujit mund të shkaktojë dëme serioze në motorin tuaj, dëmtim i cili përfshin zhvendosjen e copave elektrike dhe vulave të gomës. Nëse lani motorin, lecka dhe një lëng adekuat janë të mjaftueshme për të pastruar mirë motorin tuaj, dhe kjo duhet të bëhet dy herë në vit.

Mos e lini pas dore përdorimin e frenit të parkimit

Është e rëndësishme që gjithmonë të përdorni një fren parkimi, pavarësisht nëse makina juaj është e parkuar në një kodër të pjerrët apo tokë të sheshtë. Ta bëni zakon përdorimin e frenit të parkimit mund të rrisë jetë gjatësinë e makinës tuaj. /Telegrafi/

Reklama