LAJMI I FUNDIT:

Mendimi kritik, një nga aftësitë më të mira për të zotëruar sot

Mendimi kritik, një nga aftësitë më të mira për të zotëruar sot
GettyImages

Ne shpesh përdorim aftësitë e të menduarit kritik pa e kuptuar atë. Kur merrni një vendim, si p.sh. cilat drithëra të hani për mëngjes, po përdorni të menduarit kritik për të përcaktuar opsionin më të mirë për ju atë ditë

Mendimi kritik është si një muskul që mund të ushtrohet dhe ndërtohet me kalimin e kohës. Është një aftësi që mund t’ju ndihmojë të çoni karrierën tuaj në lartësi të reja.


Çfarë është mendimi kritik?

Mendimi kritik është aftësia për të interpretuar, vlerësuar dhe analizuar faktet dhe informacionet që janë në dispozicion, për të formuar një gjykim ose për të vendosur nëse diçka është e drejtë apo e gabuar.

Më shumë sesa thjesht të qenit kurioz për botën përreth jush, mendimtarët kritikë bëjnë lidhje midis ideve logjike për të parë pamjen më të madhe.

Ndërtimi i aftësive tuaja të të menduarit kritik do të thotë të jeni në gjendje të mbroni idetë dhe opinionet tuaja, t’i paraqisni ato në një mënyrë logjike dhe të merrni vendime për përmirësim, shkruan Coursera.

Pse është i rëndësishëm mendimi kritik?

Mendimi kritik është i dobishëm në shumë fusha të jetës suaj, duke përfshirë karrierën tuaj. Kjo ju bën një individ të plotë, i cili ka parë të gjitha opsionet e tyre dhe zgjidhjet e mundshme përpara se të bëjë një zgjedhje.

Të kesh aftësi të të menduarit kritik është i rëndësishëm sepse ato janë:

▪ Universale
▪ Të rëndësishme për ekonominë
▪ Esenciale për përmirësimin e aftësive gjuhësore dhe prezantimit
▪ Shumë e dobishme në promovimin e kreativitetit
▪ Të rëndësishme për vetë-reflektim
▪ Baza e shkencës dhe demokracisë

Shkathtësitë e të menduarit kritik përdoren çdo ditë në një mori mënyrash dhe mund të aplikohen në situata të tilla si një CEO që i afrohet një projekti ose një infermiere që vendos se në cilën mënyrë të mjekoj pacientët e tyre.

Si të zhvilloni aftësitë e të menduarit kritik?

Ju mund të zhvilloni aftësi të të menduarit kritik çdo ditë nëse u qaseni problemeve në një mënyrë logjike. Këtu janë disa mënyra se si mund të filloni rrugën tuaj drejt përmirësimit:

1. Bëni pyetje. Bërja e pyetjeve është çelësi për të fituar një kuptim më të thellë të çdo situate ose detyre. Duke mbajtur një perspektivë neutrale dhe duke qenë natyrshëm kurioz, ju mund të mblidhni më shumë detaje, fakte dhe informacione, të cilat në fund ju ndihmojnë të merrni vendime më të informuara.

2. Praktikoni dëgjimin aktiv. Dëgjimi aktiv ka të bëjë me të kuptuarit në mënyrë empatike fjalët, gjuhën e trupit dhe reagimet e personit tjetër. Mendimi kritik ndihmon në interpretimin e këtyre shenjave, dhe parafrazimi siguron mirëkuptim të përbashkët, citon bussinesmag.

3. Zhvilloni logjikën dhe arsyetimin tuaj. Kjo është ndoshta një detyrë më abstrakte që kërkon praktikë dhe zhvillim afatgjatë. Me kalimin e kohës, zhvillimi i logjikës dhe arsyetimit tuaj do të forcojë aftësitë tuaja të të menduarit kritik. /Telegrafi/

Në trend Stil

Më shumë
Makina larëse harxhon dy herë më shumë energji elektrike për shkak të një gabimi që bëjmë

Makina larëse harxhon dy herë më shumë energji elektrike për shkak të një gabimi që bëjmë

A e dini se...
Test psikologjik i Frojdit që ta njihni më mirë veten: Zbuloni brendinë e shpirtit tuaj!

Test psikologjik i Frojdit që ta njihni më mirë veten: Zbuloni brendinë e shpirtit tuaj!

Këshillë javore
Gjëja e parë që shihni në foto zbulon të vërtetën për ju: Deri tani testi më i saktë i personalitetit

Gjëja e parë që shihni në foto zbulon të vërtetën për ju: Deri tani testi më i saktë i personalitetit

Lifestyle
Si t’i digjni 1,000 kalori për një orë pa pasur nevojë të shkoni në palestër

Si t’i digjni 1,000 kalori për një orë pa pasur nevojë të shkoni në palestër

Aktivitete sportive
Menaxhoni peshën dhe luftoni infeksionet duke përdorur proteina dhe vitamina

Menaxhoni peshën dhe luftoni infeksionet duke përdorur proteina dhe vitamina

Stil
Mënyra se si e bartni çantën tregon një gjë shumë të rëndësishme për ju për të cilën fare nuk jeni të vetëdijshëm

Mënyra se si e bartni çantën tregon një gjë shumë të rëndësishme për ju për të cilën fare nuk jeni të vetëdijshëm

Lifestyle
Kalo në kategori