Mbytja është një nga shkaqet kryesore të vdekjes së lidhur me lëndime të paqëllimta për fëmijët e moshës 1 deri 19 vjeç në Shtetet e Bashkuara, por disa fëmijë kanë një shans dukshëm më të lartë të mbytjes se të tjerët

Djemtë adoleshentë të moshës 15 deri në 19 vjeç kanë 10 herë më shumë gjasa të mbyten se vajzat, sipas një raporti botuar nga Akademia Amerikane e Pediatrisë, shkruan CNN.

Raporti tha se kjo mund të jetë për shkak të faktorëve të shumtë, përfshirë djemtë që mbivlerësojnë aftësitë e tyre të notit më shumë sesa vajzat ose përdorimi më i madh i alkoolit midis djemve krahasuar me vajzat.

Reklama

Gjithashtu, rreth 75% e të gjithë fëmijëve dhe viktimave të mbytjes adoleshente janë djem – thekson raporti.

Reklama

Për fëmijët e moshave nga 1 deri në 4 vjeç, mbytja është shkaku kryesor i vdekjes së lidhur me lëndime të paqëllimta, sipas raportit. Ndërkohë, deri në 30% të kujdestarëve pranuan se kanë lënë fëmijët nën 2 vjeç pa mbikëqyrje në një banjë për 1-5 minuta.

Fëmijët duhet të mbikëqyren në çdo kohë, theksojnë ekspertët, sepse ata nuk kanë mundësi për të ndaluar veten të mbyten, citon Anabel.

Rreth 70% e vdekjeve nga mbytjet (në SHBA) tek fëmijët 15 e më pak, ndodhin midis majit dhe gushtit, thotë raporti. Kjo përkon me disa nga muajt më të ngrohtë të vitit kur shumë fëmijë janë në pushim nga shkolla.

Reklama

Koha ndërmjet orës 16:00 dhe 18:00 – është më e rrezikshmja për mbytjet. Kjo është gjithashtu koha kur të rriturit shpesh bëjnë shumë detyra, duke u përpjekur të gatuajnë darkë, të bëjnë përgatitjet për ditën tjetër etj.

Reklama

/Telegrafi/