Është rrënjosur në trurin tonë se dhjami i trupit është armiku ynë. Ne duhet të heqim qafe atë sa më shumë që të jetë e mundur, apo jo? Në realitet, ka të bëjë më shumë me transformimin e yndyrës së keqe në yndyrë të mirë.

Në një proces të quajtur “beiging”, stërvitja mund të kthejë yndyrën e bardhë në qeliza që i ngjajnë yndyrës kafe – të cilat djegin më shumë kalori dhe mund t’ju mbrojnë nga diabeti dhe sëmundjet e zemrës.

Para se të futemi në hulumtim, është e rëndësishme të kuptojmë ndryshimin midis yndyrës së bardhë dhe asaj kafe. Yndyra e bardhë, ose indi dhjamor i bardhë, është yndyrë që ruhet si energji. Shumica e yndyrës në trupin tonë është yndyrë e bardhë, dhe shumë studiues besojnë se ajo vepron si izolim.

Reklama
Reklama

Yndyra kafe, ose indi dhjamor ngjyrë kafe, gjeneron energji si nxehtësi. (Ngjyrën e merr nga mitokondria e pasur me hekur, të cilat janë fuqitë energjetike të qelizës). Qëllimi i yndyrës kafe është të krijojë nxehtësinë e trupit dhe të ruajë temperaturën e trupit. E bën këtë duke prishur molekulat e glukozës dhe yndyrës. Si rezultat, yndyra kafe djeg më shumë kalori dhe aktivizohet në temperatura të ftohta.

Kjo nuk do të thotë që ju duhet të përpiqeni të ndërtoni yndyrën tuaj ngjyrë kafe duke u ulur në një banjë me akull! Dhe jo domosdoshmërisht duhet të keni më shumë yndyrë kafe. Hulumtimet sugjerojnë një opsion të tretë: qelizat ngjyrë bezhë. Qelizat ngjyrë bezhë, ose indet dhjamore ngjyrë bezhë, formohen kur dhjami i bardhë fillon të veprojë dhe duket si yndyrë kafe.

Reklama
Reklama

Si ushtrimi trajnon yndyrën e bardhë të punojë si yndyra kafe?

Sipas Siddhartha Angadi, shumë hulumtime tregojnë se si stërvitja transformon yndyrën. “Ushtrimi e bën yndyrën tuaj të përshtatshme, nëse kjo ka kuptim. Dhe është shumë mirë”, thotë ai. “Të dhënat dhe hetimet që tregojnë se kur stërviteni, e bëni më bezhë dhjamin e bardhë, kështu që fillon të duket më shumë si ngjyrë kafe. Nuk është e bardhë-kafe, por nuk është e bardhë-e bardhë. Dhe kështu, përshtatet diku në mes. Por kjo është ajo që i jep vetitë e tij të dobishme metabolike”.

Angadi thotë se shumë nga këto njohuri vijnë nga një studim i vitit 2015 i botuar në Diabetes Journal. Për hetimin, një ekip kërkimor në Shkollën Mjekësore të Harvardit kreu një eksperiment mbi brejtësit. Ata donin të dinin se si përfitojnë qelizat dhjamore nga stërvitja.

Reklama
Reklama

Për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje, ekipi kishte një grup minjsh që ushtroheshin rregullisht. Një grup tjetër minjsh morën një dietë me yndyrë të lartë dhe mbetën të ulur. Minjtë në një dietë me yndyrë të lartë fituan peshë dhe u bënë diabetikë. Hulumtuesit më pas transplantuan yndyrën nga minjtë ushtrues në disa prej minjve të ulur.

Pas nëntë ditësh, ata vunë re diçka të jashtëzakonshme. Minjtë me yndyrë të transplantuar u bënë më të shëndetshëm. Nivelet e tyre të glukozës në gjak ranë dhe ata u bënë më të ndjeshëm ndaj insulinës. Efektet e dietës me yndyrë të lartë u përmbysën në thelb. /Telegrafi/

Reklama