LAJMI I FUNDIT:

Kushtetusja i hedh poshtë ankesat e Hamitit dhe Fazliut për rastin e emërimit të Isufajt si Kryeprokuror i Shtetit

Kushtetusja i hedh poshtë ankesat e Hamitit dhe Fazliut për rastin e emërimit të Isufajt si Kryeprokuror i Shtetit

Gjykata Kushtetuese e Kosovës i ka shpallur të papranueshme kërkesat e dy kundërkandidatëve të Blerim Isufajt, kryeprokuror i zgjedhur, me arsyetimin se ata nuk i kanë shteruar mjetet juridike siç përcaktohet me legjislacionin në fuqi.

Reklama

Në njoftimin dërguar mediave më 4 korrik, kjo gjykatë sqaron se “kërkesat përkatëse i shpallë të papranueshme mbi baza procedurale, sepse parashtruesit e kërkesave nuk i kanë shteruar mjetet juridike siç është përcaktuar me paragrafin 7 të nenit 113 [Juridiksioni dhe Palët e Autorizuara] të Kushtetutës së Republikës së Kosovës”.

Shqipdon Fazliu dhe Armend Hamiti, që të dy kandidatë për Kryeprokurorë të Shtetit të Republikës së Kosovës, kishin kontestuar kushtetutshmërinë e Vendimit të 6 prillit 2022 të Këshillit Prokurorial të Kosovës për propozimin e Blerim Isufaj në pozitën e Kryeprokurorit të Shtetit.

Emërimin e Kryeprokurorit të Shtetit dhe Kryeprokurorëve të Prokurorive të Republikës së Kosovës, kishte renditur parashtruesit e kërkesave në pozitën e dytë dhe të katërt, ndërsa kandidatin Blerim Isufaj në pozitën e parë.

Parashtruesit e kërkesave, më 28 prill 2022 dhe 6 qershor 2022, respektivisht, iu drejtuan Gjykatës Kushtetuese duke pretenduar që Vendimi i Këshillit Prokurorial për propozimin e kandidatit për Kryeprokuror të Shtetit është nxjerrë në shkelje të të drejtave dhe lirive të tyre të garantuara me Kushtetutë dhe Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut.

Kushtetuesja njofton se mjeti juridik ekziston dhe është i përcaktuar në Ligjin për Konflikte Administrative, dhe se të njëjtit, Gjykata, përmes praktikës së saj gjyqësore, i është referuar në mënyrë të vazhdueshme dhe parashtruesit e kërkesave nuk kanë parashtruar asnjë argument në plotësim të kritereve të lartcekura.

“Gjykata, ndër tjerash, sqaroi se fakti që Ligji për Këshillin Prokurorial mund të mos ketë përcaktuar mjet specifik juridik, nuk përjashton aplikueshmërinë e normave tjera juridike, përfshirë Ligjin për Konflikte Administrative dhe referimi në ngarkesën me lëndë në Gjykatën Themelore të Prishtinës, nuk mund të lirojë një parashtrues të një kërkese individuale nga një detyrim kushtetues, sepse një pretendim i tillë, për më tepër i paargumentuar përmes praktikës relevante gjyqësore, kualifikohet si “dyshim i thjeshtë” përkitazi me mungesën e pretenduar të efikasitetit të mjetit juridik”, thuhet në njoftim.

Teksti i plotë i vendimit do t’u dorëzohet palëve të përfshira në rast, do të publikohet në ueb-faqen e Gjykatës dhe në Gazetën Zyrtare, pasi të jenë përfunduar procedurat përkatëse të përcaktuara në Ligjin për Gjykatën Kushtetuese dhe Rregulloren e saj të punës.

Këshilli Prokurorial i Kosovës (KPK) ka propozuar Blerim Isufajn për Kryeprokuror të Shtetit, por vendimin për dekretimin ose jo të tij nuk e ka marrë ende presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani.

Në trend Lajme

Më shumë
Kurti publikon emrat e personave dhe grupeve kriminale të përfshirë në protestën e dhunshme

Kurti publikon emrat e personave dhe grupeve kriminale të përfshirë në protestën e dhunshme

Siguri
Zhvillimet në veri përplasin kryeministrin Kurti me deputetët opozitarë

Zhvillimet në veri përplasin kryeministrin Kurti me deputetët opozitarë

Lajme
Sveçla viziton veriun: Sovraniteti është i patjetërsueshëm

Sveçla viziton veriun: Sovraniteti është i patjetërsueshëm

Lajme
Lirimi nga burgu i Saimir Tahirit, zbulohet arsye që bindi gjykatën

Lirimi nga burgu i Saimir Tahirit, zbulohet arsye që bindi gjykatën

Lajme
Protesta e paralajmëruar në Graçanicë, Policia njofton për rrugën e bllokuar dhe rekomandon ato alternative

Protesta e paralajmëruar në Graçanicë, Policia njofton për rrugën e bllokuar dhe rekomandon ato alternative

Lajme
​Haradinaj: Vazhdimi i poshtërimit të Kurtit deri në armiqësi po i sjell Kosovës pasoja

​Haradinaj: Vazhdimi i poshtërimit të Kurtit deri në armiqësi po i sjell Kosovës pasoja

Lajme
Kalo në kategori