Nuk është vetëm shëndeti i zemrës, por i gjithë shëndeti varet nga gjendja në të cilat janë arteriet. Këto enë të gjakut janë përgjegjëse për bartjen e oksigjenit dhe vlerave vitale ushqyese përgjatë trupit.

Për të mirëmbajtur funksionin optimal, arteriet duhet të pastrohen nga çfarëdo depozite e stemave, transmeton Telegrafi.

Nëse formohet ndonjë stemë në muret arteriale, ajo e bllokon kalimin e gjakut dhe shpinë deri në sulmin në zemër. Pavarësisht se është e vërtetë se jo të gjitha sulmet në zemër janë fatale, ato prapëseprapë shkaktojnë dëme në muskujt e zemrës.

Kjo është një arsye shumë e fortë për t’i mbajtur arteriet të pastra.

Por, si ta bëni këtë?

Shalqiri

Sipas një studimi të kryer në Universitetin Florida, 4,000 mg të L-citruline, amino acid i rëndësishëm që gjendet në shalqi, mund të zvogëloj hipertensionin brenda gjashtë jave.

Ata gjithashtu kanë zbuluar se ky amino acid e promovon prodhimin e oksidit nitrik, gjë që e stimulon pastrimin e enëve të gjakut.

Ushqime tjera të njohura për pastrimin e arterieve janë edhe boronicat e kuqe, shpargu, shega, shafrani etj. /Telegrafi/