LAJMI I FUNDIT:

Karakteristika “Timelapse” e Google Earth përqendrohet në ndryshimin e klimës

Karakteristika “Timelapse” e Google Earth përqendrohet në ndryshimin e klimës

Funksioni i ri “Timelapse” në platformën popullore ofron pasqyrë se si ndryshimi i klimës, urbanizimi dhe shpyllëzimi kanë ndryshuar planetin në katër dekadat e fundit.

Reklama

Krijuar me 24 milionë imazhe satelitore, së bashku me 800 video të edituara, kjo veçori u lejon përdoruesve të shohin “kohën që rrjedh” kudo në planet, duke përdorur të dhëna nga NASA, Shërbimi Gjeologjik i SHBA-së dhe Koperniku.

Ndryshimi i klimës po shkakton përmbytje më të shpeshta dhe më të forta, thatësira, stuhi dhe nxehtësi, ndërsa temperaturat mesatare globale rriten në rekorde të reja.

Mjeti “Timelapse” i Google Earth tregon ndryshimin e vijave bregdetare, zgjerimin e peizazheve urbane dhe tokës bujqësore, si dhe, në të njëjtën kohë, recesionin e akullnajave, pyjeve dhe lumenjve.

Një video tregon tranzicionin e shpejtë të pyjeve pranë Bolivisë në fshatra dhe ferma, shkaku kryesor i shpyllëzimeve në pyjet e Amazonës, ndërsa tjetra tregon recesionin e akullnajës Columbia në Alaskë, për shkak të ngrohjes globale, me sa 20 kilometra. /Telegrafi/