Kompania kineze e teknologjisë Canon ka instaluar kamera në vendin e punës të pajisura me teknologji ‘njohje buzëqeshjeje’ që lejon punëtorët të hyjnë në dhoma ose të rezervojnë takime bazuar në atë se sa të lumtur duken.

Kamerat që funksionojnë në inteligjencën artificiale janë pjesë e një trendi të mbikëqyrjes së vendit të punës në Kinë, nga monitorimi i përdorimit të kompjuterit të punonjësve deri te matja se sa janë pushimet e drekës së punëtorëve përmes CCTV, dhe madje edhe ndjekja e lëvizjeve të stafit jashtë zyrës duke përdorur aplikacione për celularë.

Kamerat e njohjes së buzëqeshjes u njoftuan nga Canon Information Technologies vitin e kaluar si pjesë e një numri të mjeteve të menaxhimit të vendit të punës, por teknologjia tërhoqi pak vëmendjen e shtypit në atë kohë, transmeton Telegrafi.

‘Punëtorët nuk po zëvendësohen nga algoritme dhe inteligjencë artificiale’, tha akademiku i King’s College në Londër, Nick Srnicek, njoftoi businessinsider.

Canon doli me teknologjinë e kamerës së buzëqeshjes për të sjellë një dozë optimizmi në zyrën post-pandemike, por shumë punëtorë e kanë parë teknologjinë mërzitëse dhe invazive.

Një përdorues i mediave sociale në Kinë komentoi: ‘Deri tani kompanitë jo vetëm po manipulojnë kohën, por edhe emocionet tona’.

Një zëdhënës i Canon tha në atë kohë: ‘Ne kemi dashur të inkurajojmë punonjësit që të krijojnë një atmosferë pozitive duke përdorur këtë sistem me vendosjen e zbulimit të buzëqeshjes’.

‘Kryesisht, njerëzit janë thjesht shumë të ndrojtur për të buzëqeshur, por sapo të mësohen me buzëqeshjet në zyrë, ata thjesht i mbajnë buzëqeshjet e tyre pa sistemin i cili krijoi një atmosferë pozitive dhe të gjallë’. /Telegrafi/