Prof.Ass.Dr. Skender Zatriqi, PhD FACS
Kirurg abdominal
Tel. 044110-925

Injektimi i botoksit në stomak për të ngadalësuar shpejtësinë me të cilën qarkullon ushqimi

Deri më tani, ne kemi luftuar me peshën me dietë, stërvitje, mjekime dhe operacione, por testet kanë treguar se me ndihmën e botoksit, ju mund të zvogëloni peshën tuaj me një të tretën në vetëm pesë javë.

Kur themi “botoks”, të gjithë mendojnë fillimisht të heqin rrudhat nga balli, mes vetullave dhe rreth syve, të rregullojnë linjat, se është një zgjedhje e shkëlqyer për parandalimin e plakjes së lëkurës dhe se funksionon edhe në rrudhat e thella. Por mjekësia moderne përdor botoksin për të zgjidhur edhe problemet me stomakun.

Kur injektohet në muskujt e stomakut, botoksi mund të ngadalësojë shpejtësinë me të cilën ushqimi kalon nëpër stomak – teorikisht, kjo i bën pacientët të ndihen të ngopur më gjatë, dhe për këtë arsye të hanë më pak.

Botoksi gastrik si një trajtim alternativ për obezitetin ka qenë shpëtimtari i pacientëve me mbipeshë për shumë vite. Botokosi ka më pak efekte anësore, është minimalisht i dhimbshëm dhe është më i lirë se operacioni.

Trajtimi me botoks bazohet në një toksinë të prodhuar nga bakteri Clostridium botulinum, dhe funksionon duke bllokuar sinjalet që nervat dërgojnë te muskujt, duke reduktuar kështu tkurrjen e muskujve.

Si funksionon botoksi gastrik?

Toksina botulinum injektohet në fundusin e lukthit duke përdorur një gjilpërë endoskopike. Muskujt e strijuar të lukthit preken nga toksina botulinum, e cila pengon kontraktimin e tyre dhe për këtë arsye vonon tretjen e ushqimit në lukth.

Ndjenja e ngopjes zgjat më shumë, sepse lukthi duhet të tresë ushqimin më gjatë. Sinjali i hormonit ghrelin bllokohet duke injektuar botoks në fundusin e lukthit, i cili përgjithësisht konsiderohet si qendra e urisë në lukth. Përfundimisht, teknika ndihmon në kontrollin e oreksit.

Si injektohet botoksi në lukth?

Nën qetësimin e moderuar, toksina botulinum mund të administrohet pa dhimbje në një njësi endoskopike. Doza e botoksit që u jepet pacientëve mund të sillet nga 500 deri në 1000 njësi ndërkombëtare (IU).

A është botoksi në lukth një procedurë e rrezikshme?

Jo. Nuk ka efekte anësore apo rreziqe të njohura. Ky produkt, i cili prej shumë vitesh përdoret në fushën e shëndetit, është plotësisht në përputhje me shëndetin e njeriut. Megjithatë, nuk është i përshtatshëm për njerëzit me alergji ndaj botoksit. Përveç kësaj, mund të aplikohet lehtësisht për këdo. Nga ana tjetër, ai përjashtohet nga trupi vetë, pa pasur nevojë për një operacion tjetër.

Hernia - shkaqet, trajtimi Hernia - shkaqet, trajtimi

Gjërat që duhet të dini rreth botoksit të lukthit

Injektimet e botoksit të lukthit kanë një periudhë fillestare prej 72 orësh dhe vazhdojnë për 4 deri në 6 muaj. Në fund të kësaj periudhe, duhet të vlerësoni nëse rreziku i sëmundjes ekzistuese është ulur përpara se pacienti të arrijë peshën e tij ideale.

Pacientët që nuk kanë probleme shëndetësore dhe kanë humbur mjaftueshëm peshë, nuk duhet ta bëjnë sërish injektimin. Pacientë të tillë duhet t’u përmbahen vakteve të tyre dhe rutinës së stërvitjes.

Pacientët të cilët janë të kënaqur me rezultatet e injektimit të toksinës botulinum në lukth mund ta përsërisin operacionin pas gjashtë muajsh.

Nëse pacienti ndjek dietën në mënyrë korrekte, ka treguar rezultatet më të mira në gjashtë muajt e mëparshëm dhe nuk është ankuar për konsumimin e ushqimit gjatë kësaj kohe, intervali midis injektimeve mund të jetë më i gjatë.

Përdorimi i rregullt i injektimeve të botoksit në lukth nuk ka efekte anësore.

Procedura mund të bëhet tri herë radhazi me një interval prej gjashtë muajsh çdo herë.

Sa kilogramë mund të humbni me botoks gastrik?

Personat nga mosha 18 deri në 70 vjeç mund të bëjnë endoskopi nëse janë të shëndetshëm. Botoksi nuk është një zëvendësues i operacionit për humbje peshe. Si rrjedhim, botoksi gastrik nuk do të jetë efektiv te personat me indeks të masës trupore më të lartë se 40. Ndërkohë personat me ulcerë stomaku apo gastrit fillimisht duhet të merren me këto probleme dhe më pas të kalojnë në botoks.

Pas botoksit, hani një ushqim të pasur me karbohidrate, një ushqim të pasur me proteina dhe një mënyrë jetese të ushqimit të shpejtë, kurse shanset tuaja për sukses janë të pakta nëse qëndroni të palëvizshëm.

Pas trajtimit me botoks, ushqimi mund të kalojë nga 10 deri në 12 orë nga lukthi në zorrë. Kjo e bën personin të ndihet jashtëzakonisht i fortë për një kohë të gjatë. Mesatarisht, 15 kilogramë humben pas trajtimit me botoks për lukthin, me humbje më të madhe në peshë në muajt e parë. /Telegrafi/