“Ç’jemi ne? Shqiptarë! Po pse e humbëm gjuhën? Unë do të them ato që di: Pse nënat plaka, gjyshët dhe gjyshet dinë më mirë shqipen se greqishten? Pse qajmë e këndojmë në shqip? Pse fjalët e urta i themi në shqip? Siç duket që nga viti 1820 e këtej, greqizimi u bë me qëllim politik nga vetë Greqia, që fitoi lirinë me gjakun e shqiptarëve”, ka thënë shkrimtari himariot, Petro Marko.

Gjurmë shqiptare sjell sot në mbrëmje një dokumentar për Himarën dhe të shkuarën e saj.

Cilat janë simbolet e kastriotëve në kishën e vjetër peshkopale? Çfarë shkruanin vetë himariotët në letrat e shekujve XV, XVI e me radhë? Cilat dokumente e momente historike të zbardhin të vërtetat e kësaj krahine?

Për më shumë, ndiqeni dokumentarin e gazetarit Marin Mema. /TCH/