Sipas BBC, Henrietta Lacks ishte një grua afrikano-amerikane qelizat e kancerit të së cilës janë themeli i hulumtimit mjekësor mbi sëmundjen që po zhvillohet për dekada – dhe pa pëlqim.

Siç është raportuar, tumori i saj u bë biopsi gjatë trajtimit për kancerin e qafës së mitrës në Spitalin Johns Hopkins në Baltimore, Maryland, në vitin 1951, dhe u kultivuan më pas nga George Otto Gey.

Gey atëherë krijoi linjën qelizore që ne tani e njohim si “HeLa”, por pëlqimi i saj nuk u mor për këtë.

Megjithëse disa informacione në lidhje me origjinën e linjave qelizore të pavdekshme të “HeLa” ishin të njohura në fillim të viteve 1970, familja e saj mësoi vetëm për ekzistencën e linjës në 1975. Ajo që është e tmerrshme është se shumë njerëz nuk kanë dëgjuar as për Henrietta, që është një dëshmi tjetër e fshirjes sistematike të njerëzve me ngjyrë dhe rëndësisë së tyre në histori.

George Otto Gey vuri re se qelizat e Lacks ishin unike sepse ato riprodhoheshin me një shpejtësi shumë të lartë dhe ato mund të mbaheshin gjallë aq kohë sa të lejonin ekzaminim të hollësishëm. Qelizat e mbajtura në laboratorë deri në atë moment mbetën të njëjtat për disa ditë, gjë që nuk ishte e mjaftueshme sa studiuesit të kryenin larmi të testeve.

Qelizat e mungesave mund të ndahen shumë herë para se të zhduken përfundimisht, për këtë arsye qelizat e saj u emëruan ‘të pavdekshme’.

Gey filloi të izolonte një qelizë specifike dhe e ndau atë në mënyrë të përsëritur, që do të thoshte se e njëjta qelizë mund të përdoret për shumë eksperimente të tjera. Kështu filloi linja “HeLa” – nga dy shkronjat e para të emrit dhe mbiemrit të pacientit.

Shumë prej këtyre mostrave çojnë në përparime shkencore në kërkimet bio mjekësore, përfshirë vaksinën Polio.

Kjo është arsyeja pse është shumë e rëndësishme të kujtojmë Henrietta Lacks. Qelizat e saj u morën pa pëlqimin e saj, emri i saj u fshi nga historia, por ajo ishte thelbësore në kërkimet për kancerin, AIDS-in, efektet e rrezatimit, etj. /Telegrafi/