Glaukoma është e përhershme, dëmtim i pakthyeshëm i syve, e cila zhvillohet ngadalë dhe fshehtë. Nëse me kohë nuk zbulohet dhe nuk shërohet, mund të shkaktojë humbje të plotë të të parët dhe verbërinë.

Edona Llonçari
edona.lloncari@flp.com

Sot nga glaukoma vuajnë më shumë se njëqind milionë njerëz në botë dhe, pos kataraktit, glaukoma është sëmundja e dytë e syve e cila është shkaktari kryesor i verbërisë në botë.

Glaukoma shfaqet kur ka lëng të tepërt në sy, zakonisht për shkak se kanalet rrjedhëse janë të mbyllura. Pasi që lëngu i cili nuk mund të rrjedhë nga syri dhe ende krijohet, ajo grumbullohet në sy dhe kështu shfaqet shtypja e lartë e syve.

Shtypja e lartë e syve e shtyn nervin e të parit prapa dhe shkakton dëmtimin e tij. Nëse shtypja e syve gjatë qëndron e lartë, ajo shkatërron pjesë-pjesë nervin e të parit. Shkatërrimi i nervit të të parit ndodh me ndryshime graduale.

Në shumicën e rasteve glaukoma mund të mbahet nën kontroll me barna, me laser apo me operacion.

Shkencëtarët e gjithë botës po hulumtojmë shkaktarët e glaukomës dhe mënyrat më efikase të shërimit, në mënyrë që të mbrohet nervi i të parit nga shkatërrimi.

Aktivatori aloe vera e pastër, e filtruar (përmban 99,6% aloe). FDA-ja ka lejuar përdorimin e aktivatorit në oftalmologji, për shërimin e sëmundjeve të ndryshme të syve.

Aktivatori aloe freskon dhe pastron syrin, e rigjeneron, ka cilësi antiinflamatore dhe bakterecide.

Me përdorimin e aktivatorit te shumica e sëmundjeve të pashërueshme të syve të cilat çojnë deri në verbëri, shërimi i suksesshëm ka qenë te shumica e pacientëve përafërsisht 100%:

▪ Retintispigmentosa
▪ Atrophia e nervave optike (rigjeneron në afat të gjatë)
▪ Katarakti (katarakti i hirtë)
▪ Glaukoma (sindroma e shtypjes së ngritur të syve)
▪ Trachoma (keratokonjuktivitisi infektues)
▪ Blepharitis (inflamacioni i skajeve të kapakëve të syve)
▪ Conjuctivitis
▪ Keratitis (inflamacioni i kornesë)
▪ Chorioiditis
▪ Herpescorneae
▪ Myopia (shkurtpamësia)
▪ Njolla fuchs
▪ Strabizmi (vëngëria).

Dr. Danhoff konsideron Aloe xhelin e filtruar (aktivatorin) me syze të lëngëta – mbrojtje nga rrezatimi ultraviolet.

Dr. Jerry Lowrece në “New England Journal of Medecine” shkruan: Xheli i freskët i tejdukshëm nga fletët e aloe verës bën sterilizimin dhe qetëson syrin. Qitja e pikave në sy pas disa sekondave zvogëlon simptomat e sëmundjes së syrit dhe shumë shpejt fillon shërimin.

Dr. Neville Baron, oftalmolog, i ka quajtur pikat e aloe verës pika të magjishme.

Dr. Filatow i ka përdorur pikat e Aloe verës me sukses të madh te sëmundjet e rënda të syve. Pos kësaj, sipas përvojës së tij, stimulon edhe funksionet psikike, si p.sh. imunitetin.

Dozimi: Tri herë në ditë nga një pikë në të dy sytë.

Kujdes: Pas qitjes së pikave, rreth dhjetë minuta djegin shumë, gjë që është reaksion normal dhe me kalimin e kohës secili, madje edhe fëmijët mësohen me të. Pikat mund të përdoren vetëm një muaj pas operacionit, nëse thjerrëzat nuk janë vendosur.

Para përdorimit të aktivatorit, thjerrëzat duhet patjetër të hiqen. Te vendosja e timpanoplastikës – pikat nuk mund të përdoren.

Në mënyrë të pavarur ky produkt përdoret për shpëlarje të syve, sikur pikat për vesh, te rastet e inflamacionit të gavrës, vepron shumë mirë ndaj astmës, dhembjeve në gurmaz, te qerosët, te flokët e thinjura, zbokthi, aknet, qërimi i lëkurës, tendosja e lëkurës dhe te infeksionet. Përdoret 1–4 herë në ditë.

Mund të kombinohet në mënyrë alternative me losionin e aloe verës (kremi i kaltër) i aloe vera Gelly (kremi i gjelbër), por mund të përdoret edhe si kompresë me celofan.

Aktivatori gjithashtu përdoret edhe për kurimin e fytyrës, por edhe për qëllime shëruese.

Me qitjen dy herë në javë në lëkurën plotësisht të pastër të fytyrës (të pastruar mirë dhe me themel), rregullon punën e gjëndrave dhjamore, kështu që lëkurën e yndyrshme apo të thatë e bën normale.

Gjithashtu aktivizon dhe nxit rigjenerimin e qelizave të lëkurës së fytyrës. /Telegrafi/