Pashko Vasa nuk ishte patriot i zakonshëm, por një ndër ideologët kryesorë të rilindjes kombëtare! Por, a e njohim ne sa ç’duhet figurën e tij?

Pashko Vasa (Shkodër, 17 shtator 1825 – Bejrut, 29 qershor 1892) i njohur edhe si Vaso Pasha e Vaso Pashë Shkodrani, qe nëpunës i konsullatës britanike në Shkodër, oficer kalorësie në Bolonjë, revolucionar i Risorgimentos, nëpunës i Perandorisë Osmane dhe veprimtar i Rilindjes Kombëtare Shqiptare.

Por, cila është historia e autorit të poezisë “O moj Shqypni” dhe vargjeve “Feja e shqyptarit asht shqyptaria” dhe “Prej Tivarit deri n’Prevezë”!

Kush se do sot atë dhe kush kërkon zhdukjen e kujtimit të tij?

Për detaje, shikojeni videon e plotë të dokumentarit të gazetarit Marin Mema.