Shqisa e saj e nuhatjes tani u ndihmon të tjerëve

Kur Les Milne, nga Skocia, ka dëgjuar nga mjeku që vuan nga sëmundja e Parkinsonit, të cilën e ka marrë nga gjithsej 45 vjetësh, bashkëshortja e tij, Joy, natyrisht ishte e zhgënjyer, madje jo vetëm që bashkëshorti i saj ishte sëmurë, por për shkak se ajo ka mundur ta dinte këtë qysh para 12 vjetësh, po të dinte të lidhte sinjalet të cilat i kishte vërejtur, transmeton Telegrafi.

Në të vërtetë, Joy gjithnjë e më shpesh ka vërejtur aromën e pazakonshme të trupit të bashkëshortit të vet. Mirëpo, kjo nuk është përputhur me periudhat kur ka punuar shumë më tepër se sa më herët, andaj këtë e ka lidhur me stresin.

− Joy në të vërtetë që nga mosha e tinejxherit për herë të parë ka vërejtur që ka shqisën e pazakonshme të fuqishme të aromës. Dhe kjo Lisën e ka shpëtuar.

− Gjithnjë e më shpesh te bashkëshorti ka vërejtur, siç thotë ajo, aromë druri, myku”. Ka filluar që ta akuzojë se nuk po lahet mjaftueshëm dhe nuk po i lan dhëmbët. Ai vetë nuk ka ndier kurrfarë arome dhe e ka bindur që rregullisht mirëmban higjienën. Dhe Joy, ka vërejtur diçka tjetër.

− Ne argëtohemi qe 16 vjet dhe tani përnjëherë po bëhet njeri tjetër. Tetë vjet para se që kemi marrë diagnozën ka pasur ndryshime të tmerrshme të humorit. Për shkak të shpërthimeve të tmerrshme të zemërimit ndonjëherë edhe i jam frikësuar – thotë Joy.

− Kur Lesi përfundimisht ka shkuar në skanimin e trurit, i kanë thënë që ka sëmundjen e Parkinsonit ose tumor. Rezultoi që të jetë ajo e para. Pesë vjet më vonë. Les lëvizte gjithnjë e më keq dhe nuk ka mundur të flinte gjumë. Dikur ka luajtur vaterpolo në reprezentacionin e Skocisë, ndërkaq tani nuk ka mundur as që të lahej.

− Pastaj 17 vjet pas diagnozës zyrtare, Joy ka marrë pjesë në ligjërata në temën e sëmundjes së Parkinsonit dhe që atëherë i kuptuar që të gjitha simptomat, vetëm nuk ka ditur t’i lidhë me sëmundjen. Posaçërisht kishte rëndësi ajo që ndiente aromën e sëmundjes. Kur këtë ia ka thënë profesori i cili ka mbajtur ligjërata, ka bërë testin me të – i ka dhënë 12 fanella që t’u marrë erë. Gjashtë i kanë bartur njerëzit të cilët vuajnë nga sëmundja e Parkinsonit, gjashtë i kanë bartur njerëzit e shëndetshëm. I ka identifikuar të gjitha, pos njërës – që më në fund pas disa muajve ka rezultuar që edhe ai vuan nga sëmundja e Parkinsonit.

− Falë asaj, shkencëtarët kanë zbuluar që sëmundja e Parkinsonit shkakton ndryshime të buta në njerëzit natyralë në lëkurë. Dhe vetëm falë kësaj, tani është e mundshme diagnoza e hershme e sëmundjes kronike. /Telegrafi/