LAJMI I FUNDIT:

Gjermania po hyn në recesion

Gjermania po hyn në recesion

Në tremujorin e parë të vitit 2023, ekonomia gjermane ra me 0.3 për qind krahasuar me tremujorin e mëparshëm, njoftoi sot Enti Federal i Statistikave Gjermane Destatis.

Në tremujorin e fundit të 2022, GJDP-ja gjermane ra me 0.5 për qind krahasuar me tremujorin e tretë të atij viti dhe rritja negative ekonomike në dy tremujorë radhazi është një shenjë recesioni për shumë ekonomistë.

Reklama

Zhvillimi ekonomik po pengon rënien e konsumit privat, pasi familjet gjermane shpenzonin më pak për ushqime, pije, veshje dhe këpucë, si dhe mobilie dhe ky segment shënoi një rënie prej 1.2 për qind krahasuar me tremujorin e mëparshëm.

Në këtë tremujor, më pak gjermanë vendosën të blejnë vetura të reja.

Në nivel tremujor, investimet në sektorin e ndërtimit u rritën me 3.9 për qind, si dhe investimet në pajisje – kryesisht në makineri, pajisje dhe automjete – me 3.2 për qind, sipas faqes së internetit Destatis.

Krahasuar me tremujorin e parë të vitit 2022, ekonomia gjermane ra me 0.5 për qind, që është dukshëm më shumë se pritjet e tregut për një rënie vjetore prej 0.1 për qind. /Telegrafi/