Një gjykatë në Gjermani ka shpallur një burrë sirian fajtor si bashkëpunëtor në krimet kundër njerëzimit, në një fitore të parë historike për përpjekjet në të gjithë botën për të sjellë përgjegjësi ligjore për mizoritë e kryera në luftën e gjatë të Sirisë.

Eyad al-Gharib, një ish-kolonel 44-vjeçar në shërbimin e inteligjencës siriane, zbatoi urdhra në një nga burgjet famëkeqe të Bashar al-Assad, raporton theguardian.

Disa javë para 10 vjetorit të revolucionit të Sirisë, vendimi në Koblenz shënon një moment novator të drejtësisë për qindra mijëra njerëz që janë zhdukur në sistemin e torturave të drejtuar nga shteti, transmeton Telegrafi.

“I akuzuari është i dënuar me katër vjet e gjashtë muaj për ndihmën dhe nxitjen e një krimi kundër njerëzimit në formën e torturës dhe heqjes së lirisë”, tha gjyqtarja Anne Kerber.

Gharib doli në gjyq së bashku me Anwar Raslan, një zyrtar më i lartë, në prill të vitit të kaluar. Të dy burrat morën azil në Gjermani, por u arrestuan në vitin 2019.

Raslan, një ish-gjeneral brigade 58-vjeçar, akuzohet direkt për krime kundër njerëzimit në rolin e tij si shef i hetimeve në al-Khatib, duke përfshirë mbikëqyrjen e vrasjes së 58 personave dhe torturimin e 4,000 të tjerëve. Gjyqi i tij pritet të përfundojë në tetor.

Çështja kundër Gharib u ndërtua në qindra orë dëshmi nga të mbijetuarit, mbrojtësit e brendshëm dhe analiza mjeko-ligjore e dosjeve të Cezarit – 50 mijë imazhe të marra nga një mbrojtës i policisë ushtarake që tregojnë kufomat e të paktën 7,000 njerëzve të uritur ose të torturuar për vdekje brenda qendrat e paraburgimit të regjimit, të kontrabanduara nga vendi në vitin 2014. /Telegrafi/