Makinat e rralla lodra të Matchbox mund të arrijnë më shumë sesa kostoja e një makine reale – kështu që mbledhja e tyre mund t’ju vendosë në rrugën e një pasurie.

Kështu shkruajnë mediat e huaja, përcjell Telegrafi, sipas të cilave kohët e fundit, një koleksion prej 900 vetura Matchbox shkoi nën çekiç për 281,000 funte (rreth 330,000 euro).

Midis çmimeve rekord të arritura ishin 15,600 £ për një prodhim ultra-të rrallë të viteve 1970 ‘Superfast’ Lincoln Continental.

Një lodër tjetër që u shit për një çmim të lartë ishte një kamion frigorifer i gjelbër i viteve 1960. Ai, edhe pse kishte një xham të gërvishtur u shit për 9,600 funte “të freskëta”.

Shitje të tjera në këtë ankand nga specialisti i lodrave Vectis përfshinin një Ford GT40 të viteve 1970 që shitej për 5,760 £ dhe një makinë Mercedes 300 që kapte shumën prej 3,360 funteve.

Për fat të mirë, për ata që kujtojnë se “kanë shtyrë makinat e tyre të preferuara rreth qilimit”, ata mund të shesin akoma modele të Matchbox për disa funte.

Për shembull, në shitje, një Porsche 911 Turbo i viteve 1970 në gjendje të shkëlqyer u shit për 40 funte. Një Porsche i vërtetë do t’ju kushtonte të paktën 45,000 funte, përcjell Telegrafi.

Louise Harker e Vectis thotë: “Tani ekziston një bum i kërkesës për modelet klasike Matchbox, të nxitura nga koleksionistët nostalgjikë për automjetet që ata kujtojnë kur u rritën”.

Dhe për blerësit, kushti është thelbësor. Në rastin ideal, lodrat nuk duhet të ishin përdorur kurrë. Çdo copë ose gërvishtje do të ketë një ndikim të madh në çmim – një model i përdorur mund të arrijë më pak se një të dhjetën e një shembulli të bukur.

E njëjta gjë vlen edhe për kutinë. Nëse keni paketim origjinal, ajo mund të dyfishojë vlerën e modelit.

Një konsideratë tjetër është prejardhja – të kesh një histori blerjeje është veçanërisht e vlefshme për një koleksionist serioz makinash lodrash. /Telegrafi/