Udhëheqësit financiarë të botës do të diskutojnë se si të koordinojnë politikat për të parandaluar që ekonomitë e tyre të goditura nga viruset të dalin nga recesioni me shpejtësi shumë të ndryshme.

Kur ministrat e Financave dhe guvernatorët e bankave qendrore të 20 ekonomive më të mira në botë mbajnë video-konferencën e tyre, përgjigja ndaj krizës COVID-19 do të jetë në axhendën e tyre.

Italia, e cila kryeson G20 këtë vit, mbajti një konferencë përpara takimit dhe zyrtarët thanë se grupi do të riafirmojë nevojën për të mos lehtësuar masat stimuluese shumë shpejt dhe për të diskutuar se si të ndihmojnë vendet e varfra të ngarkuara me borxhe.

Në ndryshim nga takimi i parë i presidencës së Italisë në shkurt, ky do të pasohet nga një komunikatë zyrtare.

“Sinjalet e para janë të pabarabarta, disa ekonomi po rriten mirë dhe të tjerët po lihen prapa, kjo është diçka që po turbulloi perspektivën ekonomike botërore. Për momentin instrumenti kryesor i politikës ekonomike janë vaksinimet”, tha një zyrtar.

“Ne jemi të vetëdijshëm se nuk është e mundur që disa vende të dalin nga kjo krizë dhe të tjerët të mos e arrijnë. Kështu që G20 është vendi më i mirë për të diskutuar këto aspekte dhe për të gjetur zgjidhje”, shtoi ai.

G20 do të mbajë një angazhim për të arritur një marrëveshje mbi nivelet minimale të taksimit të korporatave dhe taksimin e gjigantëve të internetit deri në mes të vitit dhe gjithashtu do të përqendrohet në lehtësimin e borxheve për vendet e varfra, thanë zyrtarët.

Për këto kombe, një mundësi në shqyrtim është të zgjasin një pezullim të kostove të shërbimit të borxhit që është aktualisht në fuqi deri në qershor. /Telegrafi/