Frédéric (Fred) Boissonnas (1858-1946), ishte fotograf zviceran që lindi në një familje të njohur fotografësh. Mbahet mend kryesisht për fotot e hershme artistike të Greqisë. Artin e fotografisë e mësoi nga i ati, Henri-Antoine Boissonnas (1833-1889), ndërsa studioi në Shtutgart dhe në Budapest.

Në periudhën 1907-1913 ai udhëtoi në tokën helene pothuajse çdo vit, duke bërë mijëra fotografi. Udhëtimi në rajon – në vitin 1913 me historianin zviceran të artit, Daniel Baud-Bovy (1870-1958) – ishte veçanërisht i frytshëm.

Në vitin 1919 themeloi shtëpinë botuese Editions Boissannas, ndërsa botoi gjithsej rreth 50 libra. Fotografitë e Çamërisë në kohën e përfshirjes së saj në shtetin grek, kanë jo vetëm rëndësi dokumentare, por edhe një vlerë të lartë artistike. Ky koleksion i fotografive është vetëm një pjesë e vogël e fotografive që ai bëri në Greqi dhe në jug të Ballkanit. /Robert Elsie/

Boissonnas 02

Boissonnas 03

Boissonnas 04

Boissonnas 05

Boissonnas 06

Boissonnas 07

Boissonnas 08

Boissonnas 09

Boissonnas 10

Boissonnas 11

Boissonnas 12

Boissonnas 13

Boissonnas 14

Boissonnas 15

Boissonnas 16

Boissonnas 17