LAJMI I FUNDIT:

Fibromialgjia, simptomat, diagnoza dhe trajtimi

Fibromialgjia, simptomat, diagnoza dhe trajtimi
Dr. Besim Demolli, reumatolog

Fibromialgjia shkakton dhimbje në muskuj dhe nyje në të gjithë trupin tuaj. Gjithashtu mund t’ju bëjë të ndiheni të lodhur dhe të shkaktojë simptoma mendore si probleme me kujtesën

Dr. Besim Demolli
Specialist i reumatologjisë
tel. +38344727068


Ekspertët nuk e dinë se çfarë e shkakton fibromialgjinë – dhe nuk ka kurë për të – por një ofrues i kujdesit shëndetësor do t’ju ndihmojë të gjeni trajtime për të menaxhuar simptomat tuaja.

Çfarë është fibromialgjia?

Fibromialgjia është një gjendje shëndetësore afatgjatë (kronike) që shkakton dhimbje dhe butësi në të gjithë trupin tuaj. Shkakton dhimbje muskuloskeletore dhe lodhje.

Njerëzit me fibromialgji zakonisht përjetojnë simptoma që vijnë dhe shkojnë në periudha të quajtura shpërthime. Ndonjëherë, mund të ndihet rraskapitëse dhe sfiduese për të lundruar në jetën me fibromialgji. Majat dhe luginat midis ndjenjës së mirë dhe shfaqjes së papritur të një shpërthimi të simptomave mund të ndjehen dërrmuese. Fibromialgjia është e vërtetë, dhe po ashtu edhe si ndiheni.

Ekspertët nuk e dinë se çfarë e shkakton fibromialgjinë, por studimet kanë zbuluar se disa kushte shëndetësore, stresi dhe ndryshime të tjera në jetën tuaj mund ta shkaktojnë atë. Ju mund të keni më shumë gjasa të zhvilloni fibromialgji nëse një nga prindërit tuaj biologjikë e ka atë.

Çdo dhimbje e re në trupin tuaj është shpesh shenja e parë e fibromialgjisë – veçanërisht në muskujt tuaj. Besoni instinkteve tuaja dhe dëgjoni trupin tuaj. Vizitoni një ofrues të kujdesit shëndetësor nëse po përjetoni dhimbje të reja, lodhje dhe simptoma të tjera – edhe nëse ndiheni sikur ato vijnë dhe shkojnë.

Kush preket nga fibromialgjia?

Çdokush mund të zhvillojë fibromialgji, por është më e zakonshme tek gratë sesa tek burrat.

Çdokush mund të marrë fibromialgji, por më shumë gra e marrin atë sesa burra. Mund të prekë njerëzit e çdo moshe, madje edhe fëmijët, por zakonisht fillon në moshën e mesme dhe gjasat për ta pasur atë rriten me rritjen e moshës. Ndodh te njerëzit e të gjitha përkatësive racore dhe etnike

Zakonisht zhvillohet midis moshës 25 dhe 55 vjeç, por njerëzit e çdo moshe mund ta marrin atë, duke përfshirë fëmijët dhe të moshuarit.

Nuk është e qartë saktësisht se sa njerëz janë të prekur nga fibromialgjia, megjithëse hulumtimet kanë sugjeruar se mund të jetë një gjendje relativisht e zakonshme. Disa vlerësime sugjerojnë se gati 1 në 20 njerëz mund të preken nga fibromialgjia në një farë mase.

Një nga arsyet kryesore që nuk është e qartë se sa njerëz janë prekur është sepse fibromialgjia mund të jetë një gjendje e vështirë për t’u diagnostikuar.

Nuk ka asnjë test specifik për gjendjen dhe simptomat mund të jenë të ngjashme me një numër kushtesh të tjera.

Nëse keni sëmundje të tjera, veçanërisht sëmundje reumatike, çrregullime të humorit ose gjendje që shkaktojnë dhimbje, mund të keni më shumë gjasa të keni fibromialgji. Këto sëmundje përfshijnë:

• Artriti rheumatoid.
• Lupus eritematoz sistemik (i quajtur zakonisht lupus).
• Spondiliti ankiloz.
• Osteoartriti.
• Depresioni ose ankthi.
• Dhimbje kronike të shpinës.
• Sindromi i zorrës së irrituar.

Fibromialgjia priret të shfaqet në familje dhe disa shkencëtarë besojnë se disa gjene mund t’ju bëjnë më të prirur për ta zhvilluar atë. Megjithatë, çrregullimi shfaqet edhe te njerëzit pa histori familjare të çrregullimit.

Shkaktarët tjerë të mundshëm janë:

Infeksionet: Disa njerëz zhvillojnë fibromialgji pasi kanë një infeksion, veçanërisht nëse përjetojnë simptoma të rënda.
Stresi: Sasia e stresit që përjetoni nuk mund të matet në një test, por stresi i tepërt mund të ndikojë në shëndetin tuaj.
Traumat: Njerëzit që kanë përjetuar një traumë fizike ose emocionale ose një dëmtim serioz ndonjëherë zhvillojnë fibromialgji.

Simptomat e fibromialgjisë

Fibromialgjia mund të shkaktojë simptoma fizike, mendore dhe emocionale.

Simptomat kryesore të fibromialgjisë janë:

Dhimbje kronike, e përhapur në të gjithë trupin ose në shumë vende. Dhimbja ndihet shpesh në krahë, këmbë, kokë, gjoks, bark, shpinë dhe mollaqe. Njerëzit shpesh e përshkruajnë atë si dhembje, djegie ose pulsim.
Lodhje ose një ndjenjë e madhe e të qenit i lodhur.
Probleme me gjumin.
Ngurtësia e muskujve dhe kyçeve.
Ndjeshmëri të shtuar në të prekur.
Mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash në krahë dhe këmbë.
Ndjeshmëri e shtuar ndaj dritës, zhurmës, aromave dhe temperaturës.
Çështjet e tretjes, të tilla si fryrje ose kapsllëk.
v Dhimbje ose ndjeshmëri muskulore
Dhimbje në fytyrë dhe nofulla (çrregullime të kyçeve temporomandibulare)
Dhimbje koke dhe migrenë
Probleme me tretjen, duke përfshirë diarre dhe kapsllëk
Problemet e kontrollit të fshikëzës

Fibromialgjia mund të shkaktojë simptoma mendore dhe emocionale, duke përfshirë:

Probleme me kujtesën
Ankth
Depresion
Pagjumësi dhe çrregullime të tjera të gjumit

Çfarë e shkakton fibromialgjinë?

Ekspertët nuk e dinë se çfarë e shkakton fibromialgjinë.

Disa gjene që trashëgoni nga prindërit biologjikë mund t’ju bëjnë më të prirur për të zhvilluar fibromialgji. Studimet kanë gjetur një lidhje midis prindërve biologjikë që kanë fibromialgji dhe fëmijëve të tyre – kjo mund të nënkuptojë se ajo transmetohet përmes familjeve.

Njerëzit me fibromialgji janë zakonisht më të ndjeshëm ndaj dhimbjes se shumica e njerëzve. Ekspertët nuk e kanë gjetur ende lidhjen e drejtpërdrejtë, por ata mendojnë se mutacionet gjenetike në gjenet përgjegjëse për formimin e neurotransmetuesve në trurin tuaj që transmetojnë dhe marrin sinjale dhimbjeje në trupin tuaj mund të shkaktojnë fibromialgji.

Çfarë shkakton një shpërthim të fibromialgjisë?

Disa ngjarje ose ndryshime në jetën tuaj mund të shkaktojnë një shpërthim të fibromialgjisë. Të gjithë janë të ndryshëm dhe ajo që shkakton simptoma për disa njerëz mund të mos jetë për ju.

Në përgjithësi, çdo gjë që rrit stresin tuaj mund të shkaktojë një shpërthim, duke përfshirë:

Stresi emocional i shkaktuar nga puna, gjendja juaj financiare ose jeta sociale.
Ndryshime në rutinën tuaj të përditshme.
Ndryshime në dietën tuaj ose mungesë ushqimi të mjaftueshëm.
Ndryshimet hormonale.
Nuk flini mjaftueshëm ose ndryshoni kur flini.
Ndryshimet e motit ose të temperaturës.

Si diagnostikohet fibromialgjia?

Një ofrues i kujdesit shëndetësor do të diagnostikojë fibromialgjinë me një ekzaminim fizik dhe diskutim të historisë suaj shëndetësore. Ata do të pyesin për simptomat tuaja dhe kur i keni vënë re për herë të parë.

Nuk ka asnjë test që mund të diagnostikojë fibromialgjinë. Zakonisht, diagnostikimi i tij është pjesë e një diagnoze diferenciale – një proces mjekësor eliminimi. Ofruesi juaj do të bëjë një diagnozë duke krahasuar disa kushte me simptoma të ngjashme. Ky proces çon në diagnozën tuaj përfundimtare.

Ofruesi juaj mund të përdorë teste gjaku për të përjashtuar shkaqe të tjera të zakonshme të lodhjes si anemia ose problemet me gjëndrën tuaj tiroide.

Injeksionet në pikën e dhimbjes për menaxhimin e dhimbjes: Gjithçka që duhet të dini
Lexo po ashtu Injeksionet në pikën e dhimbjes për menaxhimin e dhimbjes: Gjithçka që duhet të dini

Si trajtohet fibromialgjia?

Nuk ka asnjë trajtim të vetëm që funksionon për çdo person me fibromialgji. Ofruesi juaj do të punojë me ju për të gjetur një kombinim trajtimesh që lehtësojnë simptomat tuaja. Tregojini ofruesit tuaj se cilat simptoma po përjetoni dhe kur ndryshojnë (përfshirë kur përmirësohen ose përkeqësohen).

Trajtimet që mund t’ju nevojiten përfshijnë:

• Barna pa recetë (OTC) ose me recetë për të lehtësuar dhimbjen
• Ushtrime si streçe apo stërvitje forcash
• Terapia e gjumit
• Terapia konjitive e sjelljes
• Terapia e menaxhimit të stresit
• Medikamente kundër depresionit

/Telegrafi/