Dita Ndërkombëtare e Grave dhe Vajzave në Shkencë festohet çdo vit më 12 shkurt.

Kjo ditë është vërejtur çdo vit nga Kombet e Bashkuara dhe organizata të tjera për të inkurajuar përfshirjen e vajzave dhe grave në fushën e Shkencës dhe për të lavdëruar përpjekjet e bëra nga gratë që lidhen me subjektet shkencë, teknologji, inxhinieri dhe matematikë.

Data

Dita festohet çdo vit në 11 shkurt dhe organizohet një Ditë Ndërkombëtare e Asamblesë së Grave dhe Vajzave në Shkencë. Ky vit shënon vitin e gjashtë me radhë të kësaj tradite. Asambleja në 2021 do të organizohet nga Akademia Mbretërore e Shkencës Trusti Ndërkombëtar, së bashku me Misionet e Përhershme të disa vendeve në Kombet e Bashkuara, Bashkimin Afrikan, Bashkimin Ndërkombëtar të Telekomunikacionit (ITU), Konferencën e Kombeve të Bashkuara mbi Tregtinë dhe Zhvillimit (UNCTAD) dhe Organizata Botërore e Pronës Intelektuale (WIPO).

Reklama
Reklama

Tema

Sipas Kombeve të Bashkuara, tema për Ditën Ndërkombëtare të Grave dhe Vajzave në Shkencë 2021 është “Gratë Shkencëtare në ballë të luftës kundër COVID-19”.

Shpërthimi i pandemisë ka forcuar edhe një herë nevojën dhe rëndësinë e grave në këto fusha. Gratë kanë marrë pjesë aktive në hulumtimin e njohjes së virusit, pastaj kanë zhvilluar teknika për testimin dhe gjithashtu kanë arritur të krijojnë vaksinën kundër virusit.

Rëndësia

Asambleja e Përgjithshme e KB vendosi më 22 dhjetor 2015 që një respekt vjetor ishte i nevojshëm për të njohur rolin e rëndësishëm që luajnë gratë dhe vajzat në shkencë dhe teknologji.

Që atëherë, kjo ditë përdoret për të promovuar qasje të plotë dhe të barabartë në dhe për shkencë për gratë dhe vajzat. /Telegrafi/

Reklama