Fasciti plantar është një shkak i zakonshëm i dhimbjes së thembrave tek të rriturit. Çrregullimi paraqitet me dhimbje që është veçanërisht më e shprehur në hapat e parë të ecjes së mëngjesit tuaj

Dr. Besim Demolli
Specialist i reumatologjisë
tel. +38344727068

Në përgjithësi, fasciti plantar është një gjendje e vetë-kufizuar. Sidoqoftë, simptomat zakonisht përmirësohen më shpejt kur intervali midis fillimit të simptomave dhe fillimit të trajtimit është më i shkurtër.

Ekzistojnë shumë mundësi trajtimi, duke përfshirë pushimin, shtrirjen, forcimin, ndërrimin e këpucëve, mbështetëset e harkut, splintet, ortotikët, agjentët anti-inflamatorë dhe kirurgjinë. Zakonisht, fasciti plantar mund të trajtohet me sukses nga një reumatolog!

Çka është fasciti plantar

Fasciti plantar është një shkak i zakonshëm i dhimbjes së thembrave tek të rriturit. Dhimbja zakonisht shkaktohet nga degjenerimi i kolagjenit (i cili nganjëherë quhet gabimisht “inflamacion kronik”) në origjinën e fascies plantare në tuberkulën mediale të kalkaneusit.

Fascia plantare është një aponeurozë fibroze e trashur që buron nga tuberkulimi medial i kalkaneusit dhe shkon përpara për të formuar harkun gjatësor të këmbës. Funksioni i saj është të sigurojë mbështetje statike të harkut gjatësor dhe absorbimet dinamike të goditjes. Individët me pes planus (harqe të ulëta ose këmbë të sheshta) ose pes cavus (harqe të larta) janë në rrezik të rritur për zhvillimin e fascitit plantar.

Rreziqet e tjera anatomike përfshijnë mbingarkesë, mospërputhje në gjatësinë e këmbës, rrotullim të tepruar anësor të tibisë dhe anteversion të tepërt të femurit.

Cilët persona janë në rrezikun më të lartë për zhvillimin e fascitit plantar?

Burrat dhe gratë aktive midis moshës 40 dhe 70 vjeç janë në rrezikun më të lartë për zhvillimin e fascitit plantar. Është gjithashtu pak më e zakonshme tek gratë sesa burrat. Gratë që janë shtatzënë shpesh përjetojnë periudha të fascitit plantar, veçanërisht gjatë shtatëzënësisë së vonë.

Ju jeni në një rrezik më të madh për të zhvilluar fascit plantar nëse jeni mbipeshë ose i trashë. Kjo është për shkak të presionit të rritur në ligamentet pantare, veçanërisht nëse keni shtim të papritur të peshës.

Nëse jeni një vrapues në distanca të gjata, mund të keni më shumë të ngjarë të zhvilloni probleme të fascies plantare. Ju jeni gjithashtu në rrezik nëse keni një punë shumë aktive që përfshin të jesh shpesh në këmbë, të tilla si të punosh në një fabrikë ose të jesh një server restoranti.

Incidenca e saktë dhe prevalenca e fascitit plantar sipas moshës janë të panjohura.

∙ Përbën rreth 10% të lëndimeve të lidhura me vrapuesin (në disa literatura tregojnë që nivelet e prevalencës në mesin e një popullate vrapuesish të jenë deri në 22%)
∙ Mendohet të ndodhë në rreth 10% të popullsisë së përgjithshme.
∙ 83% e këtyre pacientëve janë të rritur aktivë që punojnë midis moshave 25 dhe 65 vjeç
∙ 11% në 15% të të gjitha simptomave të këmbëve që kërkojnë kujdes profesional mjekësor.
∙ Mund të paraqitet në mënyrë bilaterale në një të tretën e rasteve.
∙ Episodi mesatar i dhimbjes së thembrave të shputës zgjat më shumë se 6 muaj dhe prek deri në 10-15% të popullsisë.
∙ Përafërsisht 90% e rasteve trajtohen me sukses me kujdes konservator.
∙ Femrat paraqiten me thembrën e shputës pak më shpesh se meshkujt.
∙ Vetëm në SH.B.A., ka vlerësime se ky çrregullim gjeneron deri në 2 milion vizita të pacientëve në vit dhe përbëjnë 1% të të gjitha vizitave në klinikat reumatologjike dhe ortopedike.
∙ Dhimbja e thembrave të shputës është gjendja më e zakonshme e këmbës që trajtohet në klinikat e terapisë fizike dhe përbën deri në 40% të të gjithë pacientëve që janë parë në klinikat podiatrike.

Cilët janë faktorët e rriskut?

Faktorët funksionalë të rriskut përfshijnë ngushtësi dhe dobësi në gastrocnemius, soleus, tendinën e Akilit dhe muskujt e brendshëm të këmbës. Sidoqoftë, më shumë përdorimi i tepruar sesa anatomia është shkaku më i zakonshëm i fasciitit plantar tek atletët. Një histori e një rritje në aktivitetet që mbajnë peshë është e zakonshme, veçanërisht ato që përfshijnë vrapimin, e cila shkakton mikrotrauma në fascien plantare dhe tejkalon aftësinë e trupit për t’u rikuperuar.

Fasciti plantar ndodh edhe tek të rriturit e moshuar. Në këta pacientë, problemi është zakonisht më biomekanik, shpesh i lidhur me forcën e dobët të muskujve të brendshëm dhe zbutjen e dobët të forcës dytësore ndaj këmbëve të rrafshëta të fituara dhe të komplikuara nga një ulje e aftësisë shëruese të trupit.

Shkaktëret tjerë të dhimbjes së dhembrave mund të jenë: stres frakturat në aktivitet të kalkaneusit, morbus Paget, tumoret, calcaneal apophysitis (Sever’s disease), bursitet, rupture e fascies plantare, tendinitet, fasciti plantar.

Gjatë ekzaminimit, pacienti zakonisht ka një pikë ndjeshmërie maksimale në rajonin anterior të kalkaneusit.

Pacienti gjithashtu mund të ketë dhimbje përgjatë fascies plantare proksimale. Dhimbja mund të përkeqësohet nga dorsifleksioni pasiv i gishtërinjve ose nga mbajtja e pacientit në majë të gishtërinjve.

Simptomat e fascitit plantar

Ankesa kryesore e pacientëve me fascit plantar është dhimbja në fund të thembrës ose nganjëherë në pjesën e poshtme të mesit të këmbës. Zakonisht prek vetëm një këmbë, por mund të prekë të dy këmbët.

Dhimbja nga fasciti plantar zhvillohet gradualisht me kalimin e kohës. Dhimbja mund të jetë e shurdhër ose e mprehtë. Disa njerëz ndiejnë një djegie ose dhimbje në pjesën e poshtme të këmbës që shtrihet jashtë nga thembra.

Dhimbja është zakonisht më ashpër në mëngjes kur hidhni hapat e parë nga shtrati, ose nëse keni qëndruar ulur ose shtrirë për ca kohë. Ngjitja e shkallëve mund të jetë shumë e vështirë për shkak të ngurtësisë së thembrave.

Pas një aktiviteti të zgjatur, dhimbja mund të shpërthejë për shkak të rritjes së acarimit ose inflamacionit. Njerëzit me fascit planatr zakonisht nuk ndiejnë dhimbje gjatë aktivitetit, por përkundrazi menjëherë pas ndalimit.

Shenja klasike e fascitit plantar është se dhimbja më e shprehur ndodh në hapat e parë në mëngjes, por jo çdo pacient do ta ketë këtë simptomë. Pacientët shpesh vërejnë dhimbje në fillim të aktivitetit që pakësohet ose qetësohet ndërsa ngroheni. Dhimbja mund të ndodhë gjithashtu me qëndrim të zgjatur dhe nganjëherë shoqërohet me ngurtësi. Në raste më të rënda, dhimbja do të përkeqësohet gjithashtu në fund të ditës.

Testimi dhe diagnostikimi i fascitit plantar

Mjeku juaj do të kryejë ekzaminim fizik për të kontrolluar ndjeshmërinë në këmbën tuaj dhe vendndodhjen e saktë të dhimbjes. Kjo është për t’u siguruar që dhimbja nuk është rezultat i një problemi tjetër të këmbës.

Gjatë vlerësimit, ata mund të kërkojnë nga ju që të përkulni këmbën tuaj ndërsa ata shtyjnë në fascien e shputës për të parë nëse dhimbja përkeqësohet ndërsa përkulni dhe më mirë kur drejtoni gishtin e këmbës. Ata gjithashtu do të vërejnë nëse keni skuqje ose ënjtje të lehtë.

Mjeku juaj do të vlerësojë forcën e muskujve tuaj dhe shëndetin e nervave tuaj duke kontrolluar:

∙ Reflekset
∙ Tonusin e muskujve
∙ Shqisa e prekjes dhe ndjeshmërisë
∙ Koordinimi
∙ Ekuilibëri

Një radiografi ose një skanim MRI mund të jetë e nevojshme për të kontrolluar që asgjë tjetër nuk po ju shkakton dhimbje në thembra, siç është fraktura e kockave.

Jo çdo dhimbje e shputës është e shkaktuar nga fasciti plantar!

Shkaktarë të tjerë mund të jenë:

Problemet me natyrë neurologjike – Sindroma kompresive e nervit abduktor digiti quinti, çrregullimet e shtyllës kurrizore lumbale, problemet me degën mediale kalkaneale të nervit të pasëm tibial, sindroma e tunelit tarsal.

Ç’rregullimet e indeve të buta – Tendinopatia e Akilit, atrofia e jastëkut të dhjamit, kontuzion i thembrës, ruptura e fascies plantare, tendoniti i pasëm i tibisë, bursiti retrokalkanal.

Ç’rregullimet e skeletit – Sëmundja e Sever, stres fraktura kalkaneale, infeksionet, artropatitë inflamatore, artriti subtalar.

Të ndryshme – çrregullime metabolike, osteomalacia, sëmundja Paget, sëmundje e qelizave drapërore, tumore (të rralla), pamjaftueshmëri vaskulare, artrit reumatoid.

A mund të parandalohet fasciti plantar?

Bërja e disa ndryshimeve në stilin e jetës mund t’ju ndihmojë të shmangni fascitin plantar.

Vishni këpucë mbështetëse me mbështetje të mirë për harkun dhe zëvendësoni rregullisht këpucët tuaja atletike. Nëse jeni vrapues, rreth 400 deri në 500 milje është kufiri për secilën palë këpucë para se të blini këpucë të reja.

Përfshini ushtrime me ndikim të ulët në rutinën tuaj, si not ose biçikletë. Shmangni mbingarkesën e mbingarkesës tuaj të shputës me vrapime shumë të shpeshta. Para se të bëni stërvitje, sigurohuni që të shtrini muskujt gastrocnemius, tendinën e Akilit dhe fascien plantare.

Bëni më të mirën tuaj për të qëndruar në një peshë të shëndetshme. Nëse jeni mbipeshë, përpiquni të humbni peshë për të zvogëluar presionin mbi fascien tuaj të shputës.

Komplikimet e fascitit plantar

Ju mund të zhvilloni dhimbje kronike në thembra nëse e injoroni gjendjen. Kjo mund të ndryshojë mënyrën e ecjes dhe të shkaktojë dëmtime në: këmbët. gjunjët, ijet, fundshpinën e juaj.

Injeksionet steroide dhe disa trajtime të tjera mund të dobësojnë ligamentin e fascies plantare dhe të shkaktojnë rupturë të mundshme të ligamentit.

Kirurgjia mbart rreziqe të gjakderdhjes, infeksionit dhe reagimeve ndaj anestezisë.Ruptura e fasciesë plantare gjithashtu mund të shkaktojë ndryshime në këmbën tuaj dhe dëmtime nervore.

Sa kohë zgjatë rikooperimi i fascies plantare?

Për shumicën e njerëzve, fascia plantare përmirësohet brenda disa muajsh nga trajtimet në shtëpi. Këto përfshijnë pushimin, kremin dhe zgjatjen.

Ju gjithashtu mund të ndihmoni që fascia e shputës të shërohet duke stabilizuar këmbën tuaj me shirit. Kjo kufizon sasinë që mund të lëvizë ligamenti

Ju mund të përdorni shirit oksid zinku ose shirit kinesiologjie. Mund të duhet pak praktikë, por ju mund ta ngjisni vetë këmbën tuaj dhe të ndihmoni në procesin e rimëkëmbjes. Mësoni si të ngjisni këmbën tuaj për të ndihmuar në lehtësimin e fascies plantare.

Trajtimi i fascitit plantar

Trajtimet në shtëpi si pushimi, kremrat, përdorimi i aparateve dhe ilaçeve anti-inflamatore janë shpesh mënyrat e para e trajtimit. Nëse ato nuk e lehtësojnë dhimbjen, një injeksion i një kortikosteroidi direkt në pjesën e dëmtuar të ligamentit mund të ndihmojë. Mjeku juaj mund ta bëjë këtë në zyrën e tij.

Mjeku juaj mund të përdorë një pajisje me ultratinguj për të ndihmuar në përcaktimin e vendit më të mirë për injeksion. Ata gjithashtu mund të aplikojnë kortikosteroide në lëkurën e thembrës tuaj ose harkut të këmbës tuaj, dhe më pas të aplikojnë një rrymë elektrike pa dhimbje për të lënë steroidin të kalojë nëpër lëkurën tuaj dhe në muskul.

Terapia fizike është një pjesë kryesore e trajtimit. Mund të ndihmojë në shtrirjen e fascies plantare dhe tetivave të Akilit. Një terapist fizikal mund t’ju tregojë ushtrime për të forcuar muskujt e poshtëm të këmbës, duke ndihmuar në stabilizimin e ecjes tuaj dhe zvogëlimin e ngarkesës së punës në fascien tuaj plantare.

Nëse dhimbja vazhdon dhe metodat e tjera nuk po funksionojnë, mjeku juaj mund të rekomandojë terapi ekstrakorporeale të valës së shokut. Në këtë terapi, valët e zërit bombardojnë thembrën tuaj për të stimuluar shërimin brenda ligamentit.

Efektet anësore të këtij trajtimi mund të përfshijnë:

∙ Mavijosje
∙ Ënjtje
∙ Dhimbje
∙ Mpirje

Terapia ekstrakorporeale e valëve të shokut nuk është provuar të jetë vazhdimisht efektive në lehtësimin e simptomave. Nëse trajtimet shtëpiake dhe mjekësore nuk kujdesen për fascien tuaj plantare, opsioni tjetër që duhet të konsideroni është operacioni.

Trajtimi

Në përgjithësi, fasciti plantar është një gjendje vet-kufizuese. Për fat të keq, koha deri në zgjidhjen është shpesh 6 deri në 18 muaj, e cila mund të çojë në frustrim për pacientët dhe mjekët. Pushimi u përmend nga 25% e pacientëve me fascit plantar në një studim si trajtimi që funksionoi më mirë. Atletë, të rritur aktivë dhe persona profesionet e të cilëve kërkojnë shumë ecje mund të mos jenë në përputhje nëse udhëzohen të ndalojnë të gjithë aktivitetin.

Shumë mjekë të mjekësisë sportive kanë zbuluar se përshkrimi i një plani të “pushimit relativ” që zëvendëson format alternative të aktivitetit për aktivitetet që përkeqësojnë simptomat do të rrisë mundësinë e pajtueshmërisë me planin e trajtimit.

Është po aq e rëndësishme për të korrigjuar problemet që i vendosin individët në rrezik për fascitin plantar të tilla si sasia e rritur e aktivitetit që mban peshë, intensiteti i rritur i aktivitetit, sipërfaqet e vështira të ecjes/vrapimit dhe këpucët jo adekuate.

Njohja e hershme dhe trajtimi zakonisht çojnë në një kurs më të shkurtër të trajtimit, si dhe në rritjen e probabilitetit të suksesit me masat e trajtimit konservativ.

Agjentë ANTI-Inflamator

Agjentët anti-inflamatorë të përdorur në trajtimin e fascitit plantar përfshijnë: akullin, NSAIDs, jonofozën dhe injeksionet kortizonike.

Akulli aplikohet në trajtimin e fascitit plantar me masazh akulli, banjë akulli ose në një paketë akulli. Për masazh akulli, pacienti fërkon akullin mbi thembrën e dhimbshme duke përdorur një lëvizje rrethore dhe presion të moderuar për pesë deri në 10 minuta. Një alternativë e mirë është përdorimi i një qese me misër të ngrirë të paketuar paraprakisht të mbështjellë me një peshqir. Paketimet e akullit zakonisht përdoren për 15 deri në 20 minuta. Akullimi zakonisht bëhet pas përfundimit të stërvitjes, shtrirjes, forcimit dhe pas një dite pune.

Përdorimi i barnave anti-inflamatore në sëmundjet kronike inflamatore është disi i diskutueshëm. Përparësitë e NSAID janë pranueshmëria e përdorimit të një ilaçi oral si një mënyrë trajtimi nga shumë pacientë, komoditeti dhe lehtësia e administrimit dhe pranimi nga sigurimi mjekësor. Disavantazhet e NSAIDs janë të shumta, duke përfshirë rrezikun e gjakderdhjes gastrointestinale, dhimbjes së lukthit dhe dëmtimit të veshkave..

Jontoforeza

Jonoforeza është përdorimi i impulseve elektrike nga një njësi e stimulimit të rrymës galvanike të tensionit të ulët për të drejtuar kortikosteroidet aktuale në strukturat e indeve të buta. Një studim zbuloi se përdorimi i iontophoresis rezultoi në përmirësim të dukshëm pas dy javësh por jo diferenca afatgjata në gjashtë javë.

Disavantazhet kryesore të jontoforezës janë kostoja dhe koha, sepse, për të qenë efektiv, duhet të administrohet nga një trajner atletik ose terapist fizik të paktën dy deri në tre herë në javë. Kështu që, përdorimi i jonoforezës është ndoshta më i rezervuari për trajtimin e sportistëve elitë dhe të punëtorëve me facit akut plantar, simptomat e të cilit nuk i lejojnë ato të funksionojnë.

Injeksione me kortikosteroid

Injeksionet e kortikosteroideve, si jonoforeza, kanë përfitimin më të madh nëse administrohen herët gjatë zhvillimit të sëmundjes. Por, për shkak të rreziqeve shoqëruese, ato zakonisht rezervohen për raste të paqëndrueshme. Një radiografi e thjeshtë e këmbës ose e thembrës duhet të merret gjithmonë para injektimit të steroidëve për të siguruar që shkaku i dhimbjes nuk është një tumor.

Steroidet mund të injektohen përmes qasjeve plantare ose mediale me ose pa udhëzime me ultratinguj. Studimet kanë gjetur që trajtimet me steroide kanë një normë suksesi prej 70 për qind ose më të mirë.

Rreziqet e mundshme përfshijnë rupturën e fascies plantare dhe atrofinë e jastëkut dhjamor. Ruptura e fascies plantare u gjet në pothuajse 10 % të pacientëve pas injeksionit të fascies plantare.

Splintet dhe ortotikët

Splintet natën janë një tjetër trajtim që mund të ndihmojë në shtrirjen e muskulit tuaj gastrocnemius dhe harkut të këmbës tuaj. Splintet natën janë një lloj mbajtëse që mban këmbën tuaj në një pozicion të përkulur dhe zgjat fascien e shputës dhe tendinën e Akilit brenda natës. Kjo mund të parandalojë dhimbjen dhe ngurtësinë e mëngjesit.

Ortotikët e veçantë, ose mbështetëset e harkut, për këpucët tuaja mund të ndihmojnë në lehtësimin e disa prej dhimbjeve duke shpërndarë presion, dhe ato mund të parandalojnë dëmtimin e mëtejshëm të fascies së shputës.

Gjeni mbështetëset e harkut.

Ndjekja me kujdes e rekomandimeve për trajtimin në shtëpi shpesh është e mjaftueshme për të shëruar fascien e shputës pa ndihmë nga mjeku juaj.

Vajra esenciale për fascitin plantar

Ka pak hulumtime për trajtimin e fascitit plantar me vajra esenciale. Akoma, disa studime sugjerojnë që përdorimi i esenciale mund të zvogëlojë dhimbjen dhe inflamacionin për kushte të caktuara. Këto vajra përfshijnë:

∙ Vaj esencial livando
∙ Vaj esencial limon
∙ Vaj eukaliptusi
∙ Vaj esencial trëndafili

Sigurohuni që të holloni vajin tuaj esencial me një vaj transportues, si vaji i kokosit, përpara se ta përdorni për masazh. Ju gjithashtu mund të vendosni shputën e juaj mbi avullin nga vaji thelbësor i përzier me ujë të nxehtë.

Meqenëse është e paqartë nëse fasciti plantar përfshin acarim ose inflamacion, përdorimi i këtyre vajrave esenciale mund të mos jetë shumë ndihmë. Sidoqoftë, nëse përdorni vajra esenciale në mënyrë korrekte, në përgjithësi nuk ka dëm nëse i provoni nëse merrni ndonjë rezultat.

Ushqimi dhe fasciti plantar

Nevojiten më shumë hulumtime në lidhje me përdorimin e ushqyerjes për të përmirësuar ose parandaluar fascitin plantar. Sidoqoftë, marrja e këtyre shtesave mund të ndihmojë në riparimin dhe shërimin e indeve:

∙ Vitaminë C
∙ Zinku
∙ Glukozaminën
∙ Bromelain
∙ Vaj peshku

Është më mirë të marrësh lëndë ushqyese nga ngrënia e një diete të ekuilibruar sesa nga suplementet. Nëse vendosni të merrni shtesa, gjithmonë konsultohuni së pari me mjekun tuaj.

Nëse shtimi i peshës shkaktoi fascitin tuaj të shputës, ngrënia e një diete të shëndetshme mund t’ju ndihmojë të humbni peshë dhe të lehtësoni dhimbjen e thembrës.

Kirurgjia

Kirurgjia është terapia më dramatike. Kjo bëhet vetëm në rastet kur dhimbja është e fortë ose zgjat më shumë se 6 deri në 12 muaj.

Në rastet që nuk i përgjigjen ndonjë trajtimi konservativ, mund të merret në konsideratë lirimi kirurgjik i fascies plantare. Fasciotomia e shputës mund të kryhet duke përdorur teknika të lezionit të hapur, endoskopik ose radiofrekuencës. Në përgjithësi, shkalla e suksesit të lirimit kirurgjikal është 70 deri në 90 për % në pacientët me fascit plantar. Faktorët e rrezikut të mundshëm përfshijnë rrafshimin e harkut gjatësor dhe hipoestezinë e thembrës, si dhe ndërlikimet e mundshme që lidhen me rupturën e fascies planatare dhe ndërlikimet e lidhura deri te anestezia.

Kirurgjia mund të rezultojë në dhimbje kronike dhe dëmtime nervore, prandaj duhet të merret parasysh vetëm pasi të keni provuar mundësi të tjera trajtimi.

Plani i trajtimit

Në përgjithësi, ne fillojmë duke korrigjuar gabimet e trajnimit. Kjo zakonisht kërkon pushim relativ, përdorimin e akullit pas aktiviteteve dhe një vlerësim të këpucëve dhe aktiviteteve të pacientit. Tjetra, ne provojmë korrigjimin e faktorëve biomekanikë me një program shtrirjeje dhe forcimi. Nëse pacienti ende nuk ka ndonjë përmirësim, ne konsiderojmë splintet dhe ortotikët. Më në fund, merren parasysh të gjitha opsionet e tjera të trajtimit.

Medikamentet anti-inflamatore jo-steroide konsiderohen gjatë gjithë kursit të trajtimit, megjithëse ne i shpjegojmë pacientit se ky ilaç po përdoret kryesisht për kontrollin e dhimbjes dhe jo për të trajtuar problemin themelor.

Përfundim

Shumica e njerëzve nuk kanë nevojë për operacion për të lehtësuar dhimbjen nga fasciti plantar. Në vend të kësaj, gjendja e tyre përmirësohet përmes terapisë fizike, trajtimeve në shtëpi dhe trajtimeve mjekësore. Sidoqoftë, trajtimi mund të zgjasë disa muaj deri në 2 vjet për të përmirësuar simptomat tuaja.

Rekomandim

∙ Nëse zgjoheni në mëngjes me dhimbje thembre?
∙ Mund të ndjeni ngurtësi ose dhimbje në thembër kur jeni shtrirë në shtrat?
∙ Mund ta vini re kur bëni hapat e parë nga shtrati në mëngjes?

Dhimbja e thembrës në mëngjes mund të jetë për shkak të një gjendjeje të tillë si fasciti plantar ose tendiniti i Akilit. Mund të jetë gjithashtu për shkak të një dëmtimi si një stres frakturë.

Dhimbja në thembra ndonjëherë mund të trajtohet me mjete shërimi në kushte shtëpie si akulli dhe pushimi.

Nëse dhimbja juaj është më dobësuese, një mjek reumatolog ose podiatër mund të diagnostikojë simptomat tuaja dhe të rekomandojë trajtim.

Për të trajtuar në mënyrë më efektive një rast individual të fascitit plantar, duhet të adresoni shkaqet esenciale.

∙ A është problemi në strukturën e këmbës?
∙ A është problemi si pasojë e përdorimit të tepërt?
∙ A është diçka krejt tjetër?

Pasi të kemi kuptuar këta faktorë në rastin tuaj specifik, ne mund të rekomandojmë kursin më të mirë të trajtimit dhe të marrim rezultate.

Edhe nëse keni provuar një ose dy lloje të trajtimit tashmë pa sukses, shanset janë të mira që thjesht nuk keni provuar ende metodat e duhura. Ne mund t’ju ndihmojmë të përcaktoni se cilat janë ato! /Telegrafi/