Nën çekanin e shtëpisë së ankandeve Sotheby do të jetë këtë radhë një tufë e konsiderueshme flokësh të gjeniut të muzikës, Ludwig van Beethoven, të cilën kompozitori i madh gjerman e kishte prerë vetë për t’ia dhënë një mikut të tij pianist në 1826.

Tufa llogaritet të shkojë tek gati 20.000 dollarë, megjithatë drejtori i librave dhe dorëshkrimeve në Sotheby’s, Simon Maguire, nuk e përjashton mundësinë që ajo të arrije një çmim edhe më të lartë se kaq.

“Tashmë ka pasur mjaft interes”, është shprehur ai.

Maguire rrëfeu edhe historinë interesante që rrethon këtë tufë flokësh: “pianisti austriak Anton Halm e kishte kërkuar sipas tij për t’ia dhënë të shoqes si dhuratë në formë kujtimi nga një kompozitor i atyre përmasave; por në vend të asaj që pretendonte Halm, shërbëtori i Beethoven kishte dërguar në vend flokët e një dhie, duke e zemëruar kompozitorin. Bethoveni ishte çuar e kishte prere vetë një tufe të mirë nga flokët e tij në pjesën e pasme të kokës, të cilën e kishte mbështjellë në një copë letër e ia kishte dhënë pianistit“.

Halm e ruajti me kujdes e më vonë ia dha nxënësit të vet, Julius Epstein, i cili ishte profesor pianoje në Konservatorin e Vjenës, përcjell tch.

Sotheby’s ka nxjerrë në të kaluarën në ankand një tufë më të vogël flokësh të Bethovenit, marrë në shtratin e tij të vdekjes, si dhe flokë të kompozitorëve të tjerë të mëdhenj, Wolfgang Amadeus Mozart dhe Frederic Chopin.