OBSH paralajmëron se 80 përqind e popullsisë vuan nga mungesa e hekurit, duke vërejtur në veçanti se më shumë se 35 përqind e fëmijëve nuk marrin hekur të mjaftueshëm

Hekuri, së bashku me vitaminat dhe mineralet e tjera, është një pjesë integrale e hemoglobinës, mioglobinës dhe shumë enzimave, të cilat kanë luajtur një rol të rëndësishëm në proceset e jetës së trupit.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) paralajmëron se 80 përqindja e popullsisë vuan nga mungesa e hekurit, dhe veçanërisht thekson se më shumë se 35 përqind e fëmijëve nuk marrin hekur të mjaftueshëm, gjë që mund të ndikojë negativisht zhvillimi njohës, përqendrimi dhe kujtesa.

Trupi i njeriut nuk prodhon hekur, por hyn në të me ushqim, prandaj ushqimi i duhur dhe marrja e proteinave janë të rëndësishme.

Vitamina C është e rëndësishme për resorbimin e hekurit.

Simptomat e mungesës së hekurit

∙ Lodhje dhe lodhje
∙ Marramendje dhe të fikët
∙ Rritja e gjakderdhjes menstruale
∙ Zvogëlimi i përqendrimit
∙ Dhimbje koke
∙ Rënia e flokëve dhe thonjtë e brishtë

Grupet e rrezikut

∙ Fëmijët në një periudhë zhvillimi
∙ Gratë në periudhën riprodhuese, veçanërisht në shtatzëni
∙ Vegjetarianët dhe veganët
∙ Pacientët me sëmundje të sistemit të tretjes

Hekuri në seri së bashku me hemoglobinën, eritrocitet dhe parametrat MCH, MCHC dhe MCV, japin një pamje të gjendjes së palcës së kockave, dmth nëse ka anemi dhe çfarë lloji të anemisë është.

Cilat teste duhet t’i ofrohen një pacienti me nivele të ulëta hekuri?

Niveli i hekurit në serum – Vlera e zvogëluar është shkaku më i zakonshëm i anemisë (anemia e ferrodeficiencës)

Ferritina – kompleks i proteinave i lidhur me hekur, i pranishëm në të gjitha indet, veçanërisht në palcën e kockave, mëlçinë dhe shpretkën. Niveli i ferritinës në gjak (serum) jep një pamje të sasisë totale të hekurit, e cila mund të parandalojë mungesën e hekurit ose tepricën në trup.

Vitamina B12 – mungesa shkakton anemi të dëmshme.

Kjo vitaminë ka një efekt të konsiderueshëm antitumor, është një burim energjie për trurin, përmirëson përqendrimin dhe kujtesën. Nivelet e larta të B12 në moshën e vjetër mbrojnë nga atrofia e trurit ose Alzheimerit.

Acidi folik – mungesa çon në anemi megaloblastike.

Acidi folik ose vitamina B9 është një suplement i domosdoshëm në dietën e grave shtatzëna, por edhe të çdo individi për një jetë normale dhe të shëndetshme.

Tranferrina – luan një rol në diagnostikimin, diagnozën diferenciale dhe monitorimin e ndryshimeve në metabolizmin e hekurit në etiologji të ndryshme.

Transferrina është një glikoproteinë që mbart hekurin nga stomaku dhe zorra e hollë në depozitat e saj, palcën e kockave ku është e përfshirë në hemoglobinë.

Fiziologjikisht vetëm një pjesë e transferrinës është e ngopur me hekur dhe tjetra është e lirë.

TIBC – Kapaciteti total i lidhjes së hekurit ose aftësia e lidhjes së hekurit transferrin është një provë që mat kapacitetin e gjakut për të matur lidhjen e hekurit me transferrinën. Një vlerë e rritur tregon mungesën e hekurit, dmth kapacitetin e transferrinës jo të mbushur sa duhet. Sëmundja e mëlçisë mund të ndikojë në rezultat, pasi transferrina sintetizohet në të.

UIBC – Kapaciteti i lidhjes së hekurit të pangopur, pra pjesë e transferrinës që ende mund të lidhë hekurin.