LAJMI I FUNDIT:

Çfarë rreziku paraqet coronavirusi për nënat dhe foshnjat gjatë shtatzënisë dhe lindjes?

Çfarë rreziku paraqet coronavirusi për nënat dhe foshnjat gjatë shtatzënisë dhe lindjes?

E gjithë bota sot është në një gjendje të jashtëzakonshme. Siç dihet, coronavirusi kërcënon kryesisht personat e moshuar dhe ata me sëmundje kronike, por natyrisht situata shqetëson edhe
gratë shtatzëna

Reklama

Dr. Mirvete Aliu – Shabani,
gjinekologe dhe obstetër

Pyetja më e rëndësishme, natyrisht, është: nëse nëna infektohet, a do të transmetohet coronavirusi tek fëmija gjatë shtatzënisë ose gjatë lindjes? Ekspertët japin të dhëna të qarta.

Në një studim vëzhgues me gra shtatzëna (23 deri në 40 vjeç), të cilat u testuan të ishin pozitivë ndaj virusit, të gjitha zhvilluan pneumoni të butë, dhe disa madje patën sëmundje të mëparshme, si diabeti, talasemia ose një gjendje pas zëvendësimit të valvuleve (AJR 2020).

Përveç etheve dhe kollës si simptomat fillestare më të zakonshme, gratë shtatzëna zhvilluan dhimbje trupi, dhimbje të fytit, dispne dhe diarre. Gjetja më e zakonshme laboratorike ishte limfocitopeni.

Në përgjithësi, infeksioni nuk ndikoi në rrjedhën e shtatzënisë – madje pa ndonjë terapi antivirale – siç shkruajnë mjekët kinezë, asnjë nga këto gra shtatzëna nuk tregoi simptoma serioze. Dhe asnjë i porsalindur nga këto nëna të infektuara nuk ka rezultuar pozitiv në COVID 19.

Fëmijët kanë lindur të gjithë nga seksioni cezarian me vlera të mira Apgar (8-9 pas një minute, 9-10 pas 5 minutash). Lëngu amniotik, gjaku i kordonit të kërthizës, shtupa e fytit të porsalindur dhe qumështi i gjirit nga pacientët e testuar dhe fëmijët ishin të gjithë SARS-CoV2 negativ.

Gjetjet për infeksionet SARS-CoV2 janë vazhdimisht në ndryshim.

Instituti Robert Koch rekomandon të ndërmerren të njëjtat masa të mbrojtjes kundër coronavirusit si te shtatzënat, po ashtu edhe për tërë popullatën.

Kjo përfshin, para së gjithash, larjen e plotë, të shpeshtë, të përsosur të duarve, dezinfektimi i tyre dhe asnjë përshëndetje me një shtrëngim duarsh, veshja e maskës për fytyrën, izolimi, si dhe rekomandimet e autoriteteve shëndetësore rajonale qe duhet patjetër të respektohen.

Duhet të ruhet një distancë prej 1-2 metrash nga personat me sëmundje kronike, personat në moshë, për shkak se nuk mund të përjashtohet që ju vetë jeni transportues, poashtu duhet t’i kushtoni gjithmonë vëmendje të madhe të ashtuquajturave ‘etiketa të kollës dhe teshtitjes’.

Përmbledhje e informacionit të AMBOS për COVID-19:

Koha e inkubacionit: Maksimumi 14 ditë

Kohëzgjatja e ngjitjes: Ndoshta përafërsisht 8 ditë pas shfaqjes së parë të simptomave

Një transmetim i SARS-CoV-2 nga persona të infektuar asimptomatikë ose minimalisht simptomatikë përshkruhet dhe gjithashtu bëhet në periudhën e inkubacionit të maksimumi 14 ditë në vend!

Rrugët e transmetimit:

▪ Transmetim horizontal
▪ Transferimi i drejtpërdrejtë i kontaktit dhe transferimi indirekt i kontaktit
▪ Sekretet e frymëmarrjes: p.sh. duke prekur pjesët e kontaminuara kohët e fundit të trupit ose sendet me duart tuaja dhe duke futur patogjenin në mukozën e marrësit (duke prekur fytyrën)
▪ Transmetimi fekal-oral: shumë i pamundur, ende i pa dokumentuar
▪ Infeksioni i pikës: Rruga kryesore e transmisionit
▪ Transmetimi përmes sekrecioneve infektive të traktit respirator të një personi në mukozën e marrësit
▪ Sekretet infektive lindin kur teshtini, kolliteni, flisni, në një kontekst mjekësor, për shembull, edhe me intubacion endotracheal, ventilim jo-invaziv, thithje nga rrugët e frymëmarrjes
▪ Transmetimi zakonisht bëhet vetëm në distanca të shkurtra (afërsisht 1-2 m)
▪ Transmetimi aerogenic (nga aerosoli infektiv): i diskutueshëm
▪ Transmetimi vertikal: Jo i përshkruar

Deri më tani, 3 rrugë të transmetimit janë pranuar nga SARS-CoV-2: infeksion pikëz, infeksion kontakti dhe transmetim aerogenic!

Sipas OBSH-së, aktualisht nuk ka asnjë dëshmi të transmetimit të SARS-CoV-2 nga kafshët shtëpiake (psh. qen dhe mace) te njerëzit. /Telegrafi/