LAJMI I FUNDIT:

Çfarë duhet të dini për ndërrimin e gomave të veturës ​

Çfarë duhet të dini për ndërrimin e gomave të veturës ​

Debatet rreth asaj se cila pjesë e veturës është më e rëndësishmja kanë ekzistuar për aq kohë sa ka pasur automjete dhe janë po aq të gjalla sa ishin kur u nisën për herë të parë, ashtu si mendimet janë ende po aq të ndara.

Duke i rezistuar një përpjekjeje të pashpresë për të zgjidhur këtë dilemë, ky tekst do të fokusohet tek gomat e automobilave, si një nga pjesët më të rëndësishme për sigurinë dhe trajtimin e çdo rrotash.


Kur, pse dhe si duhet të ndërroni gomat e veturës?!

“Ato janë të mira!” ose “mund të bëjnë ende”, janë vetëm disa nga komentet e shumta për gomat e veturave, të cilat përfaqësojnë një shembull të vërtetë të pakujdesisë dhe neglizhencës së automjetit, si dhe janë një rrezik potencial për sigurinë, jo vetëm për shoferin që drejtohet nga ana e tyre, por edhe për të gjithë pjesëmarrësit e tjerë në trafik që mund të jenë në vendin e gabuar në kohën e gabuar. Pikërisht kjo është arsyeja pse përgjigjet e dy pyetjeve të para nga titulli janë të përcaktuara qartë dhe saktë nga legjislacioni.

Përgjigja në pyetjen se kur është e nevojshme të ndërrohen gomat e automobilave varet nga gjendja e tyre dhe periudha e vitit në të cilën do të përdoren. Sipas rregulloreve të Ligjit për siguri në komunikacion, te automjetet e pasagjerëve, thellësia e modelit për gomat e dimrit duhet të jetë së paku 4 milimetra, ndërsa për gomat e verës thellësia minimale e përcaktuar është 1.6 milimetra, që do të thotë se gomat e konsumuara dhe të konsumuara bëjnë nuk përputhet me ligjin dhe paraqet rrezik për shoferin dhe përdoruesit e tjerë të rrugës.

Çfarë domethënie kanë numrat dhe shkronjat në goma?
Lexo po ashtu Çfarë domethënie kanë numrat dhe shkronjat në goma?

Në periudhën kohore nga 1 nëntori deri më 1 prill, nëse në rrugë ka borë dhe akull, përdorimi i gomave të dimrit është i detyrueshëm. Është e rëndësishme të theksohet se nuk duhet të udhëhiqet nga mendimi se mjafton që goma të plotësojë standardet minimale me një thellësi shkelëse që është pak mbi atë të lejuar. Goma të tilla janë të diskutueshme dhe vonimi i zëvendësimit të tyre është një nga gabimet më të zakonshme që bëjnë shoferët.

Dhe kështu arrijmë në përgjigjen e pyetjes, “pse është e nevojshme të ndërrohen gomat e veturës”, e cila nuk fshihet vetëm tek aktet ligjore, por ka të bëjë edhe me karakteristikat teknike të vetë gomave dhe natyrën e materialit nga të cilat janë bërë. Që do të thotë se edhe pse në rrugë nuk ka borë, gjatë periudhës së dimrit duhet të merret parasysh temperatura e ajrit, e cila mund të ndryshojë ndjeshëm vetitë dhe të ndikojë në performancën e gomave. “Si duhet të ndërrohen gomat?” është një nga pyetjet më të thjeshta, dhe përgjigja duhet të jetë gjithmonë e njëjtë – lëreni atë punë një profesionisti.

A kanë vërtet nevojë për goma verore?

Arsyeja pse ne nuk shohim goma verore në një numër të caktuar veturash, madje edhe në temperatura tropikale, është se një numër i madh njerëzish, nëse nuk duhet, përgjithësisht do të injorojnë çdo ndërhyrje në veturë, gjë që nuk është kërkohet me ligj, dhe që në përgjithësi kërkon më shumë para dhe kohë. Dilema në titull nuk është në të vërtetë një dilemë e vërtetë dhe nuk duhet të ekzistojë, të paktën jo mes shoferëve të ndërgjegjshëm, për disa arsye mjaft të thjeshta.

Natyrisht, është më e lehtë dhe më fitimprurëse të vazhdosh të ngasësh me goma dimërore pas 1 prillit, por në atë rast duhet të kesh një pasqyrë të qartë të rreziqeve dhe pasojave të mundshme. Gomat e dimrit nuk sillen sipas specifikimeve në temperatura të larta, sepse struktura e tyre materiale ndryshon; ato bëhen më të buta, humbasin më lehtë tërheqjen, konsumohen më shpejt, prandaj nuk janë më të qëndrueshme në rrugë.

Keni vendosur goma të reja, a duhet të vozitni më me kujdes në fillim?
Lexo po ashtu Keni vendosur goma të reja, a duhet të vozitni më me kujdes në fillim?

Për më tepër, gomat e verës janë të dizajnuara për të shpërndarë në mënyrë të barabartë nxehtësinë e krijuar gjatë vozitjes, duke reduktuar rrezikun e mbinxehjes dhe plasaritjeve të mundshme të gomave, gjë që është veçanërisht e rëndësishme në udhëtimet e gjata dhe shpejtësitë e larta. Ne kemi nevojë për goma verore dhe ato rekomandohen pikërisht sepse nuk do të ngjiten keq në sipërfaqe në kthesa të vështira në temperaturat e verës ose nuk do të shkaktojnë një distancë më të gjatë ndalimi, siç do të ishte rasti me gomat e dimrit, të cilat në vetvete garantojnë një nivel më të lartë sigurie dhe një udhëtim më të mirë. /Telegrafi/

Në trend Auto

Më shumë
“Faleminderit, Amerikë!”: Deklarohet Zelensky, pasi Dhoma e Përfaqësuesve e SHBA-së miraton “paketën e madhe” për Ukrainën

“Faleminderit, Amerikë!”: Deklarohet Zelensky, pasi Dhoma e Përfaqësuesve e SHBA-së miraton “paketën e madhe” për Ukrainën

Auto
Valdet Kaçandolli kryen përgatitjet e fundit për Kampionatin Evropian, Kurti e cilëson si një nga talentët e shquar të autosportit

Valdet Kaçandolli kryen përgatitjet e fundit për Kampionatin Evropian, Kurti e cilëson si një nga talentët e shquar të autosportit

Auto
Zgjidhje interesante: Pse disa shoferë i vendosin kunjat prej druri në pjesët e ajrosjes së veturës?!

Zgjidhje interesante: Pse disa shoferë i vendosin kunjat prej druri në pjesët e ajrosjes së veturës?!

Auto
Stellantis shpall fituesit e konkursit

Stellantis shpall fituesit e konkursit "Drive for Design"

Auto
Si ta drejtoni siç duhet një veturë automatike?

Si ta drejtoni siç duhet një veturë automatike?

Auto
Ra borë në prill dhe kam goma verore - çfarë duhet të bëj me to?

Ra borë në prill dhe kam goma verore - çfarë duhet të bëj me to?

Auto
Kalo në kategori