LAJMI I FUNDIT:

Çaji i gjelbër, rrushi dhe çokollata e zezë ndihmojnë në luftën kundër COVID-19

Çaji i gjelbër, rrushi dhe çokollata e zezë ndihmojnë në luftën kundër COVID-19

Çaji jeshil, rrushi dhe çokollata e zezë nuk do të shërojnë COVID-19, por sipas hulumtimit, përbërësit e tyre kimikë mund të bllokojnë një enzimë kryesore në coronavirus

Reklama

Vaksinat anti-COVID-19 janë në faza të ndryshme të zhvillimit në të gjithë botën, por shumë njerëz mund të duhet të presin për një kohë të gjatë para se të marrin një prej tyre.

Ndërkohë, studiuesit po kërkojnë mënyra të tjera për të parandaluar njerëzit nga marrja e sëmundjes së shkaktuar nga SARS-CoV-2 dhe duket se ka disa gjëra që mund të jenë të dobishme.

Sipas një studimi të ri nga studiuesit e Universitetit Shtetëror të Karolinës së Veriut, përbërjet kimike në ushqime ose pije, të tilla si çaji jeshil, çokollata e zezë dhe rrushi mund të bllokojnë funksionin e një enzime të veçantë – proteaza – e rëndësishme për qëndrueshmërinë e qelizave ndaj coronavirusit. Sipas gjetjeve, nëse proteazat frenohen, qelizat nuk mund të kryejnë funksione si përsëritje.

Studiuesit kryen simulime kompjuterike dhe studime laboratorike për të zbuluar se si e ashtuquajtura “proteaza kryesore” në coronavirus reagoi kur përballen me përbërje të ndryshme kimike të bimëve të njohura për vetitë e fuqishme antiinflamator dhe antioksidues.

Nga simulimi kompjuterik, u zbulua se përbërjet kimike nga çaji jeshil, dy lloje të ndryshme rrushi muscadine, pluhur kakao dhe çokollatë e zezë ishin në gjendje të lidhnin pjesë të ndryshme të proteazës kryesore.

Në eksperimentet laboratorike in-vitro, rezultatet ishin të ngjashme. Studiuesit vunë re se përbërjet kimike si në çajin jeshil ashtu edhe në rrushin muscadine ishin shumë të suksesshme në kufizimin e funksionit të proteazës, ndërsa pluhuri i kakaos dhe çokollata e zezë zvogëlojnë me sukses aktivitetin kryesor të proteazës pothuajse në gjysmë.

Çaji i gjelbër ose ndonjë prej përbërësve të përfshirë në studimin e Universitetit Shtetëror të Karolinës së Veriut nuk pretendohej të ishin shërim për COVID-19, por përbërjet e tyre kimike mund të ndihmojnë njerëzit të mbrohen nga virusi.

Në trend Shendetesi

Më shumë
Sekreti për një jetë të gjatë? Konsumoni shumë rozmarinë dhe bëni shumë dashuri

Sekreti për një jetë të gjatë? Konsumoni shumë rozmarinë dhe bëni shumë dashuri

Shëndetësi Lajme
Dr. Gorazd Konjanovski – Klinika Zhan Mitrev ka luajtur një rol kyç në vendosjen e themeleve në kardiokirurgji dhe ajo njihet dhe vlerësohet edhe jashtë vendit

Dr. Gorazd Konjanovski – Klinika Zhan Mitrev ka luajtur një rol kyç në vendosjen e themeleve në kardiokirurgji dhe ajo njihet dhe vlerësohet edhe jashtë vendit

Shendetesi
Ushqimi mund të përmirësojë, por edhe të përkeqësojë sëmundjet! Ja çfarë duhet të shmangin disa pacientë

Ushqimi mund të përmirësojë, por edhe të përkeqësojë sëmundjet! Ja çfarë duhet të shmangin disa pacientë

Shëndetësi
Të mungon dikush? Si ta përballoni ndjesinë e vetmisë

Të mungon dikush? Si ta përballoni ndjesinë e vetmisë

Psikologji
Impotenca prek të gjithë, por ekziston zgjidhja që të jeni të fuqishëm në krevat

Impotenca prek të gjithë, por ekziston zgjidhja që të jeni të fuqishëm në krevat

Shëndetësi
Ngrënia e ushqimit në këmbë apo duke ecur, jo vetëm që nuk ka dëshmi se është e mirë, por është edhe e dëmshme

Ngrënia e ushqimit në këmbë apo duke ecur, jo vetëm që nuk ka dëshmi se është e mirë, por është edhe e dëmshme

Shëndetësi
Kalo në kategori