Ass.Dr.Sci. Visar Disha
Specialist i Protetikes Stomatologjike
Specialist i Ortodoncisë dhe Ortopedisë së Nofullave
tel. +38344559287

Ju nuk mund të vini re papërsosmëritë ndërsa ato janë të vogla. Në fund të fundit, ju shikoni fytyrën tuaj çdo ditë dhe ato linja shumë të vogla mund të mbeten të padukshme derisa të bëhen një problem i vërtetë.

Ndonëse mund të keni vija midis syve kur e rrudhni fytyrën, nuk duhet t’i vini re ato ndërsa jeni në qetësi. Pra, nëse vini re linjat më të zbehta midis syve tuaj ndërsa fytyra juaj është në një pozicion neutral, ndoshta është koha për një neuromodulator injektues si botoksi.

Reklama

Disa njerëz zgjedhin të fillojnë injeksione botoksi përpara se të vërejnë fare rrudha ose vija. Duke injektuar muskujt e pjesës së sipërme të fytyrës që janë përgjegjës për linjat e vërenjtjes dhe linjat horizontale, këto linja nuk kanë kurrë mundësi të zhvillohen në radhë të parë. Shumica e njerëzve që përdorin këtë qasje fillojnë në të 30-at e tyre.

Reklama

Çka është botoksi?

Botox është një formë e pastruar e toksinës botulinum që merret nga bakteret.

Botoksi funksionon duke bllokuar sinjalet nervore në muskujt ku injektohet. Kur këto sinjale nervore ndërpriten, muskuli i prekur përkohësisht relaksohet. Me mos lëvizjen e këtyre muskujve të përzgjedhur në fytyrë, disa rrudha mund të zbuten, zvogëlohen apo edhe hiqen.

Reklama

Kombinimi i botoksit dhe fillerëve dermal

Botoksi mund të kombinohet edhe me fillerët dermal.

Meqenëse botoksi përmban përbërës të ndryshëm nga fillerët dermal, ky produkt është një mënyrë e mirë për të zbutur rrudhat që fillerët dermal nuk mund t’i korrigjojnë.

Përdorimi i botoksit dhe fillerëve dermal së bashku gjithashtu mund të zgjasë rezultatet e trajtimit. Acidi hialuronik në shumë filler dermal tenton të shpërbëhet më shpejt në zonat e fytyrës që janë shumë aktive (si rreth gojës). Mund të jetë e dobishme që fillimisht të përdorni botoks për të relaksuar lëvizjen e muskujve, kështu që acidi hialuronik ka më pak gjasa të shpërbëhet aq shpejt.

Reklama
Reklama

Së fundi, si botoksi ashtu edhe fillerët dermal janë jo invaziv, tolerohen mirë nga pacientët dhe rezultatet shfaqen brenda pak ditësh, prandaj janë alternativë e shkëlqyer ndaj kirurgjisë.

Çfarë mund të korrigjojë botoksi?

Botoksi vepron vetëm në rrudhat që shkaktohen nga lëvizja e muskujve. Këto njihen si rrudha dinamike dhe shpesh quhen “linja shprehjeje”.

Rrudhat dinamike më të zakonshme që mund të trajtohen me botoks janë linjat në pjesën e sipërme të fytyrës, të tilla si:

• Rrudhat vertikale midis vetullave
• Rrudhat horizontale në pjesën e ballit
• Rrudhat anash syve
• Rrudhat “marionetë” (në pjesën anësore të buzëve)

Reklama

Botoksi nuk do të funksionojë në linjat e holla dhe rrudhat e shkaktuara nga varja ose humbja e dhjamit në fytyrë. Këto njihen si rrudha statike. Rrudhat statike përfshijnë vijat në faqe, qafë dhe zonat e fytit.
Botoksi nuk është një trajtim i përhershëm.

Reklama

Trajtimet e përsëritura janë të nevojshme për efekte të vazhdueshme redukuese të rrudhave. Shumica e njerëzve zbulojnë se efekti relaksues i muskujve të botoksit zgjat 3 deri në 4 muaj.

Mesazhi im

Nëse dëshironi të parandaloni që linjat e hershme të mos bëhen rrudha, Botoksi mund të jetë zgjidhja e duhur. /Telegrafi/