Aloe vera është sekreti i vogël i atyre më të rezistueshmëve të cilët dëshirojnë që nga trupi i tyre të marrin më shumë.

Edona Llonçari
edona.lloncari@flp.com

Aloe vera dhe efekti i saj në imunitet janë objekt i shumë hulumtimeve shkencore dhe i studimeve afatshkurtra klinike. Ajo ka cilësi antibakteriale, antiinflamatore, imunostimuluese, antioksidante dhe imunomodulatore.

Në sportin kulmor, por edhe në sportin rekreativ, Aloe Vera ka një rëndësi të jashtëzakonshme kur është fjala për gjendjen e përgjithshme të organizmit, efektin në stërvitje dhe gara, këndelljen, si edhe kontrollin e masës trupore.

Marrja me sportin kërkon shtesa të caktuara ushqimi për shkak të mungesës gjithnjë e më të madhe të ushqimit me vitamina dhe minerale.

Mirëpo, sportistët të cilët edhe gjatë kushteve atmosferike dimërore stërvitin me ngulm, kanë gjasa të mëdha që të sëmuren në ndonjë prej mini-cikleve të përgatitjeve dimërore nga sëmundjet tipike “dimërore”, të cilat mund të ngadalësojnë përparimin e sportistëve. Aq më parë këtu fjala është për inflamacionet e vogla, akute të rrugëve të frymëmarrjes dhe të ftohjeve.

Pra, marrja e mikronutrienëve është e domosdoshme për ta plotësuar kriterin e marrjes optimale ditore, këndelljen e shpejtë pas stërvitjes së mundimshme dhe garave dhe të forcimin e imunitetit të tyre, por vetvetiu edhe procesin tonë trajnues ta bëjnë sa më cilësor.

Veç kësaj, aloe vera shton qëndrueshmërinë, sepse përshpejton regjenerimin e muskujve dhe të organizmit në përgjithësi.

Aloe stimulon krijimin e antitrupave. Pos veprimit direkt në imunitet, vepron edhe indirekt. Përshpejton detoksikimin, punën e organeve të brendshme dhe ndihmon tretjen.

Marrja e aloe verës freskon kapacitetin antioksidativ të organizmit. Krijimi i radikaleve të lira paraqet moment kyç në aktivizimin e sëmundjeve, andaj kapaciteti antioksidativ i organizmit është shumë i rëndësishëm. Me aktivitetin antioksidativ organizmi ngrihet në gjendje balancuese.

Aloe, gjithashtu, ndihmon krijimin e ph-së alkale të organizmit me çka pengon zhvillimin e baktereve, viruseve dhe kërpudhave, gjë që të gjitha bashkë kanë efekt të rëndësishëm në imunitet dhe përmirëson gjendjen e përgjithshme të organizmit.

Kjo shtesë ushqimore më së shpeshti konsumohet në formë lëngu. Rekomandohet konsumimi i lëngut në orët e mëngjesit apo 2 – 3 orë para shkuarjes në gjumë, në mënyrë që trupi të pastrohet nga toksina.

Lëngu i aloe verës mund të radhitet si shtesë ushqimit, mirëpo bashkë me ushqimin në mënyrë natyrale ndihmon në luftën kundër infeksioneve dhe sëmundjeve.

Çfarë mbetet kur nga sporti eliminojmë dhembjet, bezdinë dhe mundësinë e sëmurjes?

Kënaqësi e pastër. Dhe kjo është ajo për të cilën merremi me sport. Kënaqësinë që na e ofron trupi ynë.

Kujdesuni për trupin tuaj.
Kujdesuni për kënaqësinë.

/Telegrafi/