LAJMI I FUNDIT:

Bëri ndryshimin revolucionar me gjuhën shqipe, Shqip.ai – platforma shumë e kërkuar në Kosovë dhe më gjerë

Bëri ndryshimin revolucionar me gjuhën shqipe, Shqip.ai – platforma shumë e kërkuar në Kosovë dhe më gjerë

Kompania Quantix ka lansuar më 28 prill softuerin që bazohet në Inteligjencë Artificiale, përmes së cilit gjuha shqipe do të transkriptohet në mënyrë automatike nga përmbajtjet audio-vizuale në forma të tekstit të shkruar.

Reklama

Për më tepër se kaq, teksti do të shkarkohet i gatshëm në disa forma të përshtatshme për t’u përdorur në media, gjykata apo institucione të tjera shtetërore.

E gjithë kjo është mundësuar falë një pune më shumë se 3-vjeçare në kuadër te projektit “Albanian Speech to Text”, për te cilën kompania ka investuar në shumë sfera të teknologjisë, sikurse njohuri, serverë të avancuar dhe përmbajtje.

Të ftuara në një emision televiziv, Blinera Fazlija dhe Vesa Berdyna nga kjo kompani shpalosën më shumë informacione rreth Shqip.ai, që tanimë është platforma më e kërkuar në tregun e Kosovës dhe më gjerë.

Ato theksuan se platforma ka filluar zhvillimin e saj qysh para 4 vitesh dhe që nga java e kaluar ka pasur një interes të jashtëzakonshëm nga publiku.

“Platforma ofron transkriptim të zërit të folësve në gjuhën shqipe, me një saktësi prej mbi 90 për qind dhe është testuar tashmë në fusha prej më të ndryshmeve, si nga kompania, si nga tashmë përdoruesit e Shqip.ai. Për të arritur këtë saktësi, përdoruesit duhet të kenë kujdes që të mos ketë shumë zhurmë dhe që audio të jetë i pastër”, tha Blinera.

Blinera Fazlija

Ajo po ashtu shtoi se përveç institucioneve publike ku fokusi ka qenë më i madh, Shqip.ai ka parë një interes jashtëzakonisht të madh edhe në fusha të ndryshme duke i theksuar individët dhe kompanitë e përfshira në hulumtim, media, krijimtari publicistike dhe content creators të rrjeteve sociale.

Ndërsa, pjesëtarja tjetër e ekipit, Vesa tha se ideja e përdorimit të platformës është që të gjithë ata që mund të përfitojnë nga ky produkt ta përdorin atë, pra gjen përdorim në të gjitha fushat.

Ajo me tej theksoi se përdorimi i Shqip.ai do ta përmirësonte dukshëm cilësinë e punës edhe në Kuvend.

Vesa Berdyna

E në një intervistë tjetër, Alba Kelmendi dhe Gresa Klinaku nga Shqip.ai folën për fillimet e vështira të platformës.

Ato u shprehën se fillimisht kanë punuar shumë persona për të lexuar dhe dalluar theksin në materiale, dhe pastaj u krye validimi i të gjitha të dhënave.

“Një sfidë kryesore ishte mungesa e materialeve në gjuhën shqipe, pasi ajo është një nga gjuhët më të vështirat në botë”, tha Alba duke shtuar se lokalizmat nga Shqip.ai kanë treguar sukses në transkriptim.

Alba Kelmendi

Ndërsa, Gresa theksoi se platforma Shqip.ai ka qasje për të gjithë dhe ka gjetur përdorim në Qeveri, kuvende komunale, marketing, media e universitete.

“Një pyetje që është ngritur është nëse Shqip.ai do të lërë njerëzit pa punë. Përgjigja është se platforma nuk e lë njerëzit pa punë, por lehtëson punën, ofron mundësi për produktivitet dhe bën jetën më të lehtë për të gjithë përdoruesit”, u shpreh mes tjerash ajo.

Gresa Klinaku

Gjatë intervistës u përmend se për momentin të gjithë ata që aplikojnë për përdorim, do të kenë minuta falas për ta provuar Shqip.ai, dhe se strategjia e çmimit në afat të gjatë për të interesuarit do jetë e përballueshme.

Në trend Lajme

Më shumë
Vuçiq e pranoi se Radoiçiq ishte në grupin terrorist që vrau rreshterin e Policisë së Kosovës në Banjskë të Zveçanit

Vuçiq e pranoi se Radoiçiq ishte në grupin terrorist që vrau rreshterin e Policisë së Kosovës në Banjskë të Zveçanit

Lajme
BE kritikon Serbinë: S’mund të barazohen terroristët me viktimat e terrorizmit

BE kritikon Serbinë: S’mund të barazohen terroristët me viktimat e terrorizmit

Lajme
Në kërkim të trupave dhe armatimeve, policia patrullon me njësitin e qenve në zonat malore të Banjskës

Në kërkim të trupave dhe armatimeve, policia patrullon me njësitin e qenve në zonat malore të Banjskës

Elfije Boletini
Rohde: Të ndalohen deklaratat nxitëse, veçanërisht nga Beogradi

Rohde: Të ndalohen deklaratat nxitëse, veçanërisht nga Beogradi

Lajme
Pas sulmit terrorist dhe vrasjes së policit, Vuçiq kërkon tërheqjen e Policisë së Kosovës nga veriu

Pas sulmit terrorist dhe vrasjes së policit, Vuçiq kërkon tërheqjen e Policisë së Kosovës nga veriu

Lajme
KPK-ja thërret takim të jashtëzakonshëm, pritet shkarkimi i Agron Bekës

KPK-ja thërret takim të jashtëzakonshëm, pritet shkarkimi i Agron Bekës

Drejtësi
Kalo në kategori