Tani është e rëndësishme të bëjmë gjithçka që lufta nga kufijtë lindorë të Evropës të mos përhapet në pjesën qendrore të kontinentit, theksoi kancelari austriak Karl Neuhammer.

Reklama

Në hapjen e Forumit Evropian Alpbach, Nehammer theksoi se prandaj është e rëndësishme t’i jepet një perspektivë e përshtatshme të gjithë Ballkanit Perëndimor. Ai vuri në dukje gjithashtu tensionet në Bosnje-Hercegovinë dhe Kosovë.

Nehammer mbështeti vazhdimin e negociatave edhe në lidhje me konfliktin ukrainas. Ai tha se nuk do të ketë përfundim të shpejtë të luftës, por se është e nevojshme të ruhen kontaktet me Rusinë, raporton vol.at.

Austriaku ka dalë qartë në favor të mbajtjes së sanksioneve kundër Rusisë, duke thënë se kjo është diçka që duhet bërë. Megjithatë, ai theksoi se është e justifikuar të shtrohet pyetja nëse sanksionet prekin më shumë Rusinë sesa BE-në.

Agresioni rus kundër Ukrainës është tema kryesore e Forumit Evropian Alpbach, i cili mbahet këtë vit nën moton “Evropa e Re”.

E ftuar në hapje ishte presidentja e Moldavisë, Maja Sandu, e cila tha se e gjithë Evropa duhet të ndihmojë Ukrainën, sepse ukrainasit po mbrojnë të gjithë Evropën.

Kur u pyet nëse ekziston rreziku që Rusia të sulmojë Moldavinë, Sandu vuri në dukje se “rreziqet janë të mëdha”, se “askush nuk mund të ndihet i sigurt” dhe se “Moldavia është një demokraci e brishtë pa një mbrojtje të fortë”.

Sandu i bëri thirrje BE-së që t’i japë vendit të saj, si dhe Ukrainës, një perspektivë të ndershme pranimi.

Ajo i kërkoi BE-së të bëjë më shumë kundër dezinformimit, duke thënë se ai ishte bërë një kërcënim në rritje. Ajo gjithashtu i tha Sandu se është e nevojshme që Evropa të vendosë më shpejt sigurinë energjetike.

Më parë, presidenti i Forumit Alpbach, Andreas Treihl, theksoi se është e nevojshme një arkitekturë e fortë evropiane e mbrojtjes.

“Unë e vlerësoj NATO-n, por Evropa duhet të jetë në gjendje të mbrojë kufijtë e saj në mënyrë të pavarur,” vuri në dukje ai. /Telegrafi/