Astma është sëmundje që karakterizohet me ngushtim të bronkeve, të cilat zgjerohen sërish pas terapisë përkatëse apo edhe spontanisht. Simptomat kryesore janë frymëzënia, fishkëllima që dëgjohet nga goja e pacientit dhe plogështia.

Ass. dr. Skender R. Baca, mr.sci.
Pulmolog-specialist i sëmundjeve të mushkërive
Klinika e Pulmologjisë në QKUK, Prishtinë
tel. 044 199-349

Trajtimi i astmës është kompleks, që do të thotë se përveç terapisë medikamentoze (bronkodilatatorët, kortikosteroidet, antihistaminikët, antileukotrienet), oksigjenoterapisë e ekspektoransëve, duhet pasur parasysh edhe në disa masa plotësuese si: Ndërprerja e duhanpirjes dhe largimi nga ambienti me duhan, shëtitje në natyrë, marrja e sa më shumë lëngjeve (çajëra, ujë dhe fruta).

Posaçërisht dhe gjithnjë duhet kujdes i veçantë i astmatikëve gjatë ditëve të nxehta, sepse si pasojë e humbjes së lëngjeve (me djersitje dhe nëpërmjet sistemit respirator) vjen gjer te hipohidrimi (prishje e balansit ujor të trupit) që mund të shkaktojë fillimin e sulmit astmatik dhe vështirësimin e trajtimit adekuat të këtyre pacientëve.

E tërë kjo ndodh sepse mukoza tejet e ndjeshme e bronkeve me rastin e tharjes bëhet tejet e brishtë dhe e ndjeshme ndaj mikroorganizmave, alergjëneve dhe irrituesve kimiko-fizik të shumtë (tymi-ndotja e ambientit, pluhuri).

Që të evitohen efektet negative që sjellin ditët e nxehta, pacientët e tillë duhet të marrin shumëfish më shumë lëngje se sa zakonisht (të hiperdidrohen- të arrihet mbilëngëzimi qelizor dhe trupor), t’i largohen ekspozimit të drejtpërdrejtë në diell, mundësisht të qëndrojnë në ambiente me ajër të kondicionuar ose së paku të përdorin ajrosolizimin (humidifikimin) e hapësirës ku punojnë dhe banojnë.

Fëmijët janë në rrezik më të madh se të rriturit sepse ata janë më të ndjeshëm kur i humbin lëngjet dhe rehabilitimi te këto mosha është më i ngadalshëm.

Gabimin më të madh e bëjnë disa pacientë astmatik të cilët mendojnë se edhe gjatë ditëve të nxehta, mjafton të merret terapia me rregull si gjithnjë dhe ata do të jenë mirë, gjë që zakonisht pastaj iu shkakton probleme të mëdha në menaxhimin e përkeqësimit të sëmundjes. Ndaj, duhet pasur parasysh se kujdesi duhet të jetë gjithëpërfshirës dhe në kohëzgjatje të duhur, gjegjësisht përderisa të zgjasin kushtet atmosferike të disfavorshme për astmë.

Të gjitha astmat bronkiale janë sëmundje alergjike të rrugëve të frymëmarrjes. Shkaktarët alergjikë në ajër më të shpeshtë janë mikroorganizmat, që ndodhen te pluhurat e shtëpisë dhe polenet e ndryshme. Por ajo mund të shkaktohet dhe nga substanca të ndryshme të prejardhura nga kafshët shtëpiake, myku i ambienteve të brendshme, por dhe të jashtme, alergjenët e tjera që gjenden te ilaçet dhe ushqimet, viruset e ndryshme që kapin rrugët e frymëmarrjes (të ftohurat e zakonshme).

Në faktorët e jashtëm futen dhe cilësia e ajrit si: lagështia, presioni atmosferik, tymrat dhe ndotësit e ndryshëm, faktorë këta që zënë një peshë të rëndësishme në rendimin e gjendjes shëndetësore të astmatikëve. /Telegrafi/