LAJMI I FUNDIT:

Angellovska-Bezhoska: Megjithë goditjet, stabiliteti i monedhës vendase ruhet dhe rezervat devizore janë më të larta për 40%

Angellovska-Bezhoska: Megjithë goditjet, stabiliteti i monedhës vendase ruhet dhe rezervat devizore janë më të larta për 40%

Guvernatorja e Bankës Kombëtare, Anita Angellovska-Bezhoska, mori pjesë në konferencën e titulluar “Stabiliteti makroekonomik i ekonomive të vogla dhe të hapura – sfidat dhe mësimet”, e cila u zhvillua me ftesë të Bankës Qendrore të Islandës. Ngjarja, e mbajtur në Rejkjavik, Islandë, shërbeu si një platformë për ndarjen e njohurive dhe përvojave në menaxhimin e stabilitetit të kursit të këmbimit.

Angellovska-Bezhoska theksoi rolin e politikës së kursit fiks të këmbimit që Maqedonia e Veriut ka ndjekur që nga fillimi i tranzicionit ekonomik. Ky model është ruajtur si përgjigje ndaj sfidave të hiperinflacionit dhe ka rezultuar në një stabilitet të konsiderueshëm financiar pavarësisht lëkundjeve të mëdha ekonomike. Sipas saj, politika është veçanërisht e përshtatshme për karakteristikat e hapura të ekonomisë maqedonase, ku ekziston një varësi e madhe ndaj eksporteve dhe importeve dhe një euroizim i lartë i sistemit bankar.

Duke iu referuar krizës së fundit globale dhe sfidave që ka sjellë, Angellovska-Bezhoska bëri të ditur se gjatë pandemisë dhe periudhave të tjera të pasigurisë, banka qendrore ka arritur të ruajë stabilitetin e kursit të këmbimit përmes ndërhyrjeve të konsiderueshme në tregun valutor, të mundësuara nga rezervat e mëdha valutore që ishin akumuluar para krizës. Ajo shtoi se mbështetja nga institucionet financiare ndërkombëtare gjatë krizës ka qenë gjithashtu vendimtare.

Në fund të fjalës së saj, Guvernatorja theksoi se, pavarësisht sfidave të shumta, qëndrueshmëria e kursit të këmbimit është ruajtur dhe sot niveli i rezervave valutore është rreth 40% më i lartë krahasuar me periudhën para krizës.

Në trend Lajme

Më shumë
Haxhiu nga Podujeva vdiq në Qabe, teologu tregon pse trupi i të ndjerit nuk mund të kthehet nga Arabia

Haxhiu nga Podujeva vdiq në Qabe, teologu tregon pse trupi i të ndjerit nuk mund të kthehet nga Arabia

Sociale
Krerët e institucioneve dhe të partive politike shprehin ngushëllime për vdekjen e Sylë Tahirsylajt

Krerët e institucioneve dhe të partive politike shprehin ngushëllime për vdekjen e Sylë Tahirsylajt

Lajme
Arjeta Puca, sipërmarrësja që prodhoi makinën e parë të blinduar ushtarake në Shqipëri

Arjeta Puca, sipërmarrësja që prodhoi makinën e parë të blinduar ushtarake në Shqipëri

Lajme
Shtatë persona të lënduar në një aksident mes dy veturave në Mrasor të Rahovecit

Shtatë persona të lënduar në një aksident mes dy veturave në Mrasor të Rahovecit

Kronika e Zezë
Vdes profesori i meteorologjisë, Sylë Tahirsylaj

Vdes profesori i meteorologjisë, Sylë Tahirsylaj

Lajme
Në Kosovë mbi 10 mijë persona të varur nga droga, 5 mijë nga kokaina

Në Kosovë mbi 10 mijë persona të varur nga droga, 5 mijë nga kokaina

Sociale
Kalo në kategori