Për shumë vite, njerëzit besuan se ata duhet që të kufizojnë kolesterolin dietik të gjetur në ushqime me origjinë nga kafshët, si mishi i kuq, mishi i pulës, mishi i peshkut, vezët dhe produktet e qumështit, në mënyrë që të parandalohet rritja e nivelit të kolesterolit në gjak.

Teksa shkenca ka evoluar, kështu ka evoluar edhe mendimi për kolesterolin. Këshillat aktuale për ‘lifestyle’ që flasin për parandalim dhe menaxhim të sëmundjeve të zemrës sulmit në tru nuk rekomandojnë kufizimin e kolesterolit dietik. Dekadat e tëra të hulumtimeve konfirmojnë se kolesteroli dietik ka pak efekt në nivelin e kolesterolit në gjak te shumica e njerëzve.

Në fakt, shumica e kolesterolit për të cilin trupi jonë ka nevojë prodhohet nga mëlçia jonë. Kur zvogëlohet marrja e kolesterolit dietik, mëlçia prodhon më shumë kolesterol. Dhe, kur konsumimi i kolesterolit dietik rritet, atëherë trupi absorbon më pak.

Dieta juaj dhe kolesteroli

Yndyrat e ngopura rrisin nivelin e kolesterolit në gjak. Nëse hani ushqime natyrale dhe kufizoni ushqimet e përpunuara, yndyrat e ngopura nuk duhet të jenë një problem. Bëni më të mirën që të kufizoni ushqime si biskota, çipsa të patateve, çokollatë dhe mish të përpunuar pasi ato janë burim i madh i yndyrave të ngopura, sheqerit dhe kripës.

Ju mund të kënaqeni me ushqime që natyrshëm përmbajnë yndyra siç janë vezët, mish pa dhjam, mishi pule, peshk apo produkte të qumështit. Këto ushqime janë të mbushura me nutrientë dhe janë zgjedhje të mira për shëndetin.

Pse VEZËT janë saktësisht çka keni nevojë? 

Vezët janë një prej ushqimeve më të pasura të natyrës pasi përmbajnë 14 nutrientë të rëndësishëm. Ato janë burim i shkëlqyer i proteinave të nivelit të lartë dhe përmbajnë mesatarisht 6.5 gram. Mesatarisht veza ka vetëm 80 kalori dhe dy-e-treta e yndyrave është e pangopur.

Referuar studimeve të Universitetit të Harvardit për shëndtein publik, veza është shumë e mirë për sëmundjet e zemrës: parandalon sulmet ne zemër dhe mpiksjet e gjakut.

Vezët REA-s “8 nga më të Mirat” janë kryefjalë e ushqimeve të pasura me nutrientë organik, plot proteina dhe yndyra të pangopura. Cilësi e aprovuar nga Bashkimi Evropian e vetmja në trojet shqiptare!

Vezët REA-s “8 nga më të Mirat” i gjeni në rrjetet e marketeve në vendin tonë, apo me porosi drejt në shtëpinë tuaj në Begmart.com.

Për fund… 

Kolesteroli i gjetur në ushqimin tuaj ka pak efekt në nivelin e kolesterolit në gjakun tuaj. Balancimi i ngrënies me ushqime natyrale siç janë vezët plot proteina, është një prej mënyrave më të mira për të menaxhuar kolesterolin në gjak dhe për të përmirësuar shëndetin e zemrës.