Këto ditë, të gjithë ankohen për vapën dhe thonë se nuk mbajnë mend kur vera ishte më e nxehtë.

Kjo nuk është e pabazuar. Gadishulli Ballkanik ndodhet në një nga valët më të forta të nxehtësisë deri më tani. Për fat të keq, temperaturat do të vazhdojnë të rriten, dhe meteorologët vlerësojnë se fundi i korrikut dhe fillimi i gushtit do të arrijnë deri në 45 gradë Celsius.

Temperaturat më të larta në Evropë janë regjistruar në Mesdhe, Gadishullin Ballkanik dhe Turqi, dhe ato kanë kaluar 40 gradë Celsius që nga fillimi i korrikut.

Sidoqoftë, vala e nxehtësisë është përhapur kohët e fundit në zonat më të ftohta si Britania e Madhe dhe Irlanda, ku është regjistruar deri në 30 gradë Celsius, gjë që nuk është e zakonshme për këtë pjesë të Evropës, edhe gjatë ditëve të verës, raporton severeweather.

Sidoqoftë, do të jetë edhe më e ngrohtë në fund të këtij muaji dhe në fillim të muajit tjetër. Temperaturat më të larta pritet të jenë midis 40 dhe 45 gradë, në gadishullin jugor të Ballkanit, si dhe në Itali dhe pjesë të tjera të Mesdheut jugor dhe është e mundur që kjo verë të bëhet një nga pesë më të nxehtat ndonjëherë në Ballkan.

E gjithë kjo ndikon ndjeshëm në cilësinë e ajrit që evropianët do të thithin. Përkatësisht, nëse temperatura e detit është më e lartë se mesatarja, niveli i lagështisë që do të avullojë prej tij do të jetë në mënyrë të pakrahasueshme më i lartë se nivelet e disa viteve më parë. dhe një burim me përmbajtje të lartë lagështie që reflektohet drejtpërdrejt në pikat më të larta të vesës dhe paqëndrueshmëri të lartë deri në ekstreme kur bëhet fjalë për stuhi të forta.

Gjithashtu, sipas meteorologëve, përmbytjet e zakonshme gjatë shtatorit ndodhin si pasojë e faktit se temperatura në fund të gushtit janë mbi mesataren dhe fakti që tashmë është dukshëm mbi mesataren, kjo pjesë e Evropës do të përballet edhe me përmbytjet. /Telegrafi/