LAJMI I FUNDIT:

U tha se do të dihet në muajin janar, ende mbetet e paqartë vlera e koeficientit të Ligjit të Pagave

U tha se do të dihet në muajin janar, ende mbetet e paqartë vlera e koeficientit të Ligjit të Pagave

Kur kanë mbetur jo më shumë se dy ditë nga përfundimi i janarit, Qeveria e Kosovës ende nuk ka caktuar vlerën e koeficientit ashtu siç ishte premtuar të ndodh brenda këtij muaji.

Më 22 dhjetor 2022, Ligji ishte miratuar në Kuvendin e Kosovës, i cili parasheh ndryshim të pagave për punëtorët e sektorit publik, ndërsa më 4 janar ishte dekretuar nga Presidenca.

“Zyra e Presidentes ka pranuar për shpallje, Ligjin 08/L-196 për Pagat në Sektorin Publik, më 4 janar 2023. Pas analizave ligjore nga Zyra e Presidentes, presidentja Vjosa Osmani e ka dekretuar shpalljen e Ligjit për Pagat në Sektorin Publik po më 4 janar 2023”, është shprehur një ditë më parë për Telegrafin këshilltari për Media i Zyrës së Presidentes, Bekim Kupina.


Pas dekretimit, ky Ligj është publikuar në Gazetën Zyrtare, e që do të jetë i gatshëm për zbatim brenda 30 ditëve.

Mirëpo, Qeveria e Kosovës në një përgjigje për Telegrafin ishte shprehur se vlera financiare e koeficientit pritet të caktohet brenda muajit janar.

“Vlera e koeficientit do të caktohet gjatë këtij muaji, pra gjatë muajit janar, bazuar në tërësinë e koeficienteve të shpërndarë me Ligjin e Pagave”, ishte shprehur zëdhënësi Përparim Kryeziu.

Vlera e koeficientit të pagave pritet që javën tjetër të dërgohet për miratim në Kuvend, opozita e quan proces jo-transparent
Lexo po ashtu Vlera e koeficientit të pagave pritet që javën tjetër të dërgohet për miratim në Kuvend, opozita e quan proces jo-transparent

Se koeficienti do të dërgohet në Kuvend brenda javës e kishte premtuar edhe shefja e deputetëve të Lëvizjes Vetëvendosje (LVV), Mimoza Kusari-Lila.

“Koeficientin shumë shpejtë Qeveria brenda pak ditësh, nëse jo këtë javë atëherë javën tjetër gjithsesi do ta përcjellin në Kuvend të miratuar në kuadër të Projektligjit të Buxhetit. Do të bëhet një ndryshim në buxhet, në mënyrë që të jetë fiks vlera e koeficientit, një praktikë që do ta lehtësojë trajtimin e koeficienteve të pagave gjatë viteve në vijim”, kishte thënë Kusari-Lila në një konferencë për medie.

Por, për shefin e grupit parlamentar të Partisë Demokratike të Kosovës (PDK), Abelard Tahiri procesi i përcaktimit të koeficientit të pagave është jo-transparent.

“Këtë proces e ka karakterizuar një proces jo-transparent. Pra, përcaktimi i koeficientit të pagave do të duhej të mendohej si një debat i gjerë ndërmjet Qeverisë dhe akterëve të ndryshëm të shoqërisë, grupeve të interesit dhe përfaqësuesve të sindikatave”, ka thënë Tahiri.

Murati: Koeficienti për Ligjin e Pagave nuk po mbahet fshehtë, po përllogaritet nga informatat që vijnë
Lexo po ashtu Murati: Koeficienti për Ligjin e Pagave nuk po mbahet fshehtë, po përllogaritet nga informatat që vijnë

Ndërsa, ministri i Financave, Hekuran Murati është shprehur se çështja e koeficientit për Ligjin e Pagave nuk është duke u mbajtur fshehtë.

Murati përmes një konference për media ka thënë se vlera e koeficientit është duke u përllogaritur nga informatat që vijnë nga organizata të caktuara.

“Disa çështje i takojnë dikastereve të tjerë, ekipet po punojnë në aktet nënligjore. Edhe për koeficientin dhe tema tjera do të përditësohen. Koeficienti nuk është duke u mbajtur fshehur. Po përllogaritet ashtu siç vijnë informatat në organizatat buxhetore”, është shprehur Murati.

Presidentja Osmani dekreton Ligjin e Pagave
Lexo po ashtu Presidentja Osmani dekreton Ligjin e Pagave

Kujtojmë se, opozita ashtu dhe sindikatat në vend kanë kërkuar që koeficienti i pagave të mos jetë më i vogël se 120 euro.

Koeficienti më i lartë, pra 18 i takon vetëm presidentit të Kosovës, niveli 17.5 i takon kryetarit të Gjykatës Kushtetuese, deri sa koeficienti 17 i takon kryetarit të Kuvendit dhe shefit të Qeverisë.

Ndryshim të pagave do të ketë për mjekët specialistë, mësimdhënësit dhe policët.

Për mjekët specialistë, koeficienti do të jetë 12, ndërkaq, për mësimdhënës në shkolla fillore dhe ato të mesme koeficienti është 5.6, përkatësisht 5.8. Me Ligjin e ri, koeficienti për policët është 5.

Çfarë parasheh Projektligji për Paga – reagimet dhe kundërshtimet nga sindikatat dhe shoqëria civile
Lexo po ashtu Çfarë parasheh Projektligji për Paga – reagimet dhe kundërshtimet nga sindikatat dhe shoqëria civile

Koeficienti më i ulët është 2 dhe ai iu takon pozitave për rekrut/kadet të Forcës së Sigurisë së Kosovës, kadet policor, doganor dhe korrektues.

Ligji i cili ishte shpallur i pavlefshëm nga Gjykata Kushtetuese, pritej të rregullonte pagesën e të punësuarve që marrin rroga nga buxheti i shtetit.

Pra, Ligji rregullonte rritjen e pagave për 70 për qind të punëtorëve në sektorin publik, kurse 30 për qind e tyre mbetën jashtë. Por, punëtorë në sektorë të ndryshëm publikë, kishin shprehur pakënaqësitë lidhur me përcaktimet dhe përfshirjen e tyre në Ligj. /Telegrafi/