LAJMI I FUNDIT:

Trajtimi i parë sistematik për alopecia areata është miratuar nga FDA

Trajtimi i parë sistematik për alopecia areata është miratuar nga FDA

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) miratoi tabletat orale Olumiant (baricitinib) për të trajtuar pacientët e rritur me alopecia areata.

Reklama

Alopecia është një çrregullim autoimun që prek mbi 300 mijë njerëz në Shtetet e Bashkuara çdo vit, një gjendje në të cilën trupi sulmon folikulat e tij të qimeve dhe shkakton rënien e tyre, duke rezultuar shpesh në tullac të copëtuar.

Zhvillimi është i rëndësishëm sepse është miratimi i parë i FDA-së i një trajtimi sistemik për gjendjen – që do të thotë se ilaçi po trajton të gjithë trupin, dhe jo vetëm një vendndodhje specifike.

Olumiant është një frenues i Janus kinase (JAK) i cili bllokon aktivitetin e një ose më shumë nga një familje specifike enzimash, duke ndërhyrë në rrugën që çon në inflamacion.

Çfarë është alopecia areata, çrregullimi auto-imun nga i cili vuan Jada Pinkett Smith?
Lexo po ashtu Çfarë është alopecia areata, çrregullimi auto-imun nga i cili vuan Jada Pinkett Smith?

Olumiant u miratua fillimisht në 2018 si një trajtim për pacientët e rritur me artrit reumatoid të moderuar deri në të rëndë.

Është miratuar gjithashtu për trajtimin e COVID-19 në disa të rritur të shtruar në spital. Miratimi i FDA-së është i rëndësishëm për mbulimin e sigurimit të këtyre barnave të kushtueshme, të cilat kanë një çmim të listës prej gati 2,500 dollarë në muaj.

Beteja e Jada Pinkett Smith me alopecinë - Aktorja ishte 'e tmerruar' kur filloi t'i humbiste flokët në vitin 2018
Lexo po ashtu Beteja e Jada Pinkett Smith me alopecinë - Aktorja ishte 'e tmerruar' kur filloi t'i humbiste flokët në vitin 2018

“Qasja në opsione të sigurta dhe efektive të trajtimit është thelbësore për numrin e konsiderueshëm të amerikanëve të prekur nga alopecia e rëndë”, tha Kendall Marcus, drejtor i Divizionit të Dermatologjisë dhe Stomatologjisë në Qendrën e FDA për Vlerësimin dhe Kërkimin e Barnave. “Miratimi i sotëm do të ndihmojë në përmbushjen e një nevoje të konsiderueshme të paplotësuar për pacientët me alopecia areata të rëndë”.

Në mënyrë tipike, alopecia shkaktohet nga faktorë gjenetikë – por diçka e quajtur “alopecia tërheqëse” mund të jetë rezultat i tërheqjes së përsëritur të flokëve; kjo mund të ndodhë nëpërmjet zakoneve të përditshme në dukje të padëmshme si ngritja e flokëve në bisht ose topuz.

Deri kohët e fundit, nuk kishte asnjë ilaç që të bënte që të rriteshin flokët e pacientëve me alopeci. Por Olumiant mund të rivendosë rritjen e flokëve në shumë njerëz, duke e bërë këtë një zhvillim emocionues për ata që kanë vuajtur nga çrregullimi. /Telegrafi/