Ambasadori francez në Maqedoni, Christian Thimonier, në televizionin “1Tv” tregoi për rëndësinë historike dhe vlerën e “Notre Dame”.

“Për momentin hetimet janë në rrjedh. Në fillim, policia franceze hapi një hetim. Nxehtësia ishte deri në 800 gradë, prova janë ende të nxehta dhe kjo po e pengon fillimin e hetimeve” tha Thimonier.

Supozimi është se shkëndija nga saldimi ka rritur temperaturën dhe disa dru shumë të thatë janë djegur.

“Për fat të mirë të gjithë punëtorët dhe vizitorët ishin jashtë katedrales, përndryshe do të ishte e tmerrshme”, tha Thimonier.

Rinovimin e ka udhëheq një kompani private e specializuara për restaurimin e monumenteve historike.

Sipas ambasadorit, gjatë aksidentit iu është ikur më të keqes, sepse e gjithë ndërtesa nuk u shemb dhe këmbanat e mëdha që mund të vrisnin njerëz në zonën e Notre Dame nuk u lëshuan.

Ai tha se reagimi fillestar ishte uniteti kombëtar pas fatkeqësisë.

“Është e qartë se ne u tronditëm si francezë, por edhe si dashamirë të Parisit. Kjo do të thotë shumë popul para se zjarri që shkatërroi zemrën e Parisit, por edhe zemrën e kujtesës sonë kombëtare. Unë kam qenë me të vërtetë pa fjalë nga të gjitha dëshmitë simpatike që kam marrë dhe vendimi i fundit i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut që ofroi ndihmë në këto momente të vështira dhe në momente të vështira zbulon miq të vërtetë”, tha Thimonier./Telegrafi/